Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti a fost promulgată de Preşedinte

Va putea oare noul cadru legislativ să ridice valoarea acestui corp profesional?

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari a fost promulgată de Preşedintele României. Aceasta va modifica inclusiv modificările aduse de o altă lege de modificare a Legii nr.384/2006 care a fost promulgată în 2010.

Principalele modificări pe care le aduce legea sunt:

– denumirea de “soldaţi şi gradaţi voluntari” este înlocuită de cea de “soldaţi şi gradaţi profesionişti”;

– ca soldaţi şi gradaţi profesionişti pot fi recrutaţi şi angajaţi cetăţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, care îndeplinesc normele şi criteriile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale;

– limita maximă de vărstă până la care soldaţii sau gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, dar nu poate depăşi 50 de ani;

– soldaţii şi gradaţii profesionişti pot beneficia, în condiţiile legii, de locuinţă de serviciu şi locuinţă de intervenţie cu scutire de la plata chiriei;

– soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate care se disting prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă, participări la misiuni în afara teritoriului statului român sau în cadrul unor activităţi militare pe teritoriul ţării pot fi înaintaţi într-unul din gradele de fruntaş, caporal clasa a III-a, clasa a II-a sau clasa I în mod excepţional, în limita numărului aprobat de ministrul apărării naţionale, fără a fi condiţionaţi de alte criterii;

– militarii angajaţi pe bază de contract care au lucrat în armată anterior datei de 24 decembrie 2006 vor beneficia de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii a activităţii pe care au desfăşurat-o conform legislaţei aplicabile cadrelor militare în activitate;

Câteva consideraţii:

– aceasta este a doua lege de modificare a Legii nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari în nici doi ani, fapt care creează suspiciunea unui lucru făcut în fugă cu anumite interese punctuale sau politicianiste;

– principalul argument adus în dezbaterea publică de ministrul iniţiator al legii şi cei din aparatul de propagandă al MApN, privind efectele legii, este creşterea vârstei de menţinere în activitate a SGP până la 50 de ani. Ultima modificare le permitea până la 45 de ani.  Ori tocmai această prevedere este condiţionată de existenţa unui ordin al ministrului care să stabilească clar care funcţii vor permite încadrarea cu SGP până la 50 de ani. Mai precis luptătorii, grosul funcţiilor, vor putea rămâne în Armată până la maxim 40 de ani, dacă şi ministrul apreciază că doar clasa I poate fi luptătoare. E posibil ca astfel plutoanele din Afganistan să aibă o medie de vârstă simţitor crescută, lucru care coroborat cu desfiinţarea limitei de vârstă în grad la cadrele militare va putea creea probleme în îndeplinirea misiunilor de luptă. Acest lucru va pune presiune pe funcţiile de deservire de către luptătorii care se apropie de vârsta de ieşire din sistem;

– tot în pixul ministrului rămâne şi stabilirea normelor şi criteriilor pe baza cărora un cetăţean poate fi angajat SGP până la vârsta de 50 de ani. Adică va putea fi angajată ca SGP inclusiv o persoană cu o vârstă apropiată de 50 de ani. Acest lucru va pune prsiune pe sistem inclusiv din partea actualilor salariaţi civili care vor avea prin accederea în corpul SGP un statut mai bun.

În concluzie

Noul Statut al SGP nu aduce mari modificări vechiului statut doar măreşte artificial vârsta de ieşire din sistem creând posibilitatea “îmbătrânirii” efectivelor luptătoare şi accentuând problema socială a celor care vor ieşi din sistem la 50 de ani fără a beneficia de pensie militară chiar simţitor diminuată.

Mai mult noul cadru legislativ lasă la latitudinea ministrului reglementările privind accesul în sistem, lucru care va favoriza apariţia de “ordine cu dedicaţie” ale acestuia.

InfoMondo Militar

Legea de modificare a Legii 384 pe 2006 privind statutul SGV

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

26 Responses to “Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti a fost promulgată de Preşedinte”

 1. Trofin says:

  Este foarte bine ca se reglementeaza si viata acestui segment de militari .
  In calitatea de pensionar militar pe care o am , vreau sa relatez despre grija netarmurita a actualei conduceri a M.Ap.N. pentru pensionarii militari ale caror pensii , in urma amplului si binemeritatului proces de recalculare/revizuire , s-au diminuat.
  Pentru clarificari am fost convocat telefonic la sediul CMZ Constanta. Am acceptat cu multe asteptari aceasta convocare si m-am pregatit cu documente necesare sustinerii oricarei afirmatii mi-ar fi iesit pe gura. Prezentandu-ma la CMZ , nu la ora 8 cand de regula sunt in desfasurare activitati proprii , m-am prezentat intre ora 11 si 12, a.m. Spre marea mea surprindere la ce ma asteptam nu s-a intamplat. Am fost indrumat de Sub. Of. de la punctul de indrumare sa iau loc pe un scaun , pe hol si sa astept fiindca persoana de contact are alte probleme. Am acceptat . In rastimp am purtat diascutii cu indrumatorul despre viata cu multe probleme a militarilor din activitate si despre unele nereusite ale procesului de recalculare a pensiilor. Peste ceva vreme a coborat , din sfera unde isi desfasoara cotidian munca de finantist , un domn maior , dechizat in civil , foarte amabil , bine scolit la scoala dialogului pdl-ist care apoi, foarte politicos ,m-a invitat intr-o sala cu scaune si mese negre, in rest goala, goluta ( ma asteptam sa existe maldare de dosare , computere cu monitoare active , teancuri de DVD-uri sau CD-uri dar…de unde ). Culoarea mobilierului si goliciunea incaperii m-au indispus. Prima intrebare a amabilului domn maior finantist a fost : ce doriti ?. Primul meu raspuns : M-ati convocat , deci pot sa intreb pentru ce ?. Domnul maior : Pai… nu v-au explicat la telefon ca puteti veni daca aveti probleme ? Da ,am probleme , raspund eu. Tot eu , atunci sa trec la subiect.
  1) cum se explica ca o anexa la un document eliberat de o institutie militara (este vorba de decizia de pensie ) nu este semnata de nimeni si nu este prevazuta ca anexa in documentul principal , documentul principal fiind decizia de pensie ?. Domnul maior , cel politicos , raspunde : pai daca stiti sa cititi un document militar vedeti ce contine si la ce se refera . In acest moment mi-a sarit tandara , i-am aratat cum se redacteaza si se promoveaza un document militar , primit de catre mine de la un depozit de arhiva militara ,l-am repezit nepoliticos , am considerat ca vorbesc cu un perete , mi-am strans hartiile si am plecat .Din austeritatea atmosferei inconjuratoare , de modul cum a inceput discutia si cat de repede s-a terminat , am dedus ca totul este o pura formalitate si se cauta doar preintampinarea actiunilor ulterioare de rezolvare a litigiilor in intocmirea bazelor de date cu veniturile si elementele luate in calcul la determinarea pensiilor si limitarea pe cat posibil a interventiilor in justitie. Si unde se mai pune ca am privit foarte increzator si plin de sperante aceasta convocare.

 2. tupak amaru says:

  din nefericire , aceasta este noua generatie de ofiteri , scoliti dupa 1990 (proveniti , in mare parte , din sursa externa ) .
  mai obedienti decat cei mai batriani . in plus , aroganta si comportament mai degraba specific politrucilor decat ofiterilor .

 3. Marius A. B. says:

  Intreb si eu, ca simplu civil (civil pe bune, nu militar in rezerva deposedat de grad prin legile portocalii), cu precizarea ca, poate am inteles gresit: Avand in vedere ca, in lege, scrie ca “soldaţi şi gradaţi profesionişti pot fi recrutaţi şi angajaţi cetăţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani”, ce fel de Armata o sa mai avem? Sunt curios, ce misiuni poate sa indeplineasca un SOLDAT de 50 de ani???
  Presupun ca, prin “gradati profesionisti”, se intelege “fruntas”, “caporal” si “sergent”. Reiterez, poate gresesc, dar cam asa era pe vremea mea (dupa ’89, spre 2000).
  Nu o sa ma refer aici la practica Basesciana – care a depasit-o cu mult pe cea Iliesciana – de a avansa generali pe banda rulanta. Dar, avand in vedere ca, din nou, avem o puzderie de generali avansati si numiti pe posturi, in functie de dispozitia lor la “pupinposterior”; avand in vedere ca o gramada de ofiteri superiori sunt numiti in functii, datorita “elasticitatii” lor, cine o sa mai APERE Romania, daca si soldatii o sa aiba 50 de ani????
  Urmaresc cu atentie subiectul si nu imi vine sa cred. Armata este subfinantata si parazitata, industria de armament este la pamant, rezerva activa este distrusa, tinerii din Romania nu mai au nici o idee despre o minima pregatire militara de aparare a Tarii.
  Militarii rezervisti sunt calcati in picioare, desconsiderati si dezbinati sau, si mai rau, injurati in presa, pe strada, pe bloguri, din cauza imbecilitatii cu care aceasta putere a stiut sa asmuta clasele sociale. Increderea poporului in MILITARI si in ARMATA a scazut considerabil si din cauza ministrului de trist prezent si viitoare trista amintire.
  Chiar nu se poate face nimic? De ce nu ia nimeni atitudine?
  Va multumesc, pentru rabdarea de a citi aceste randuri!

 4. Bure Bista says:

  felicitari dl.Marius pentru corecta analiza.

  Putini sunt cei care vad mai departe de sloganurile atent mestesugite de tot felul de ciraci ai profitorilor si tradatorilor politici actuali.

  Din pacate vom avea o Armata batrana si plictisita. Iar cum dotarea e la pamant ramane ca peste 10 ani sa nu avem pe cine scoate in garda de onoare la un monument decat persoane cu varste peste 40-50 de ani. Iar cum rezerva este deja umilita si deposedata de drepturi elementara, vom ajunge sa ne aparam cu …

 5. adiro says:

  La 50 de ani dupa 30 de ani de vechime in armata se mai da pensie sau nu se da? Noi ce facem daca nu se da nimic?

 6. tupak amaru says:

  vad ca propaganda basista a prins si pe acest subiect .
  pai , in urma campaniei ‘militarilor nesimtiti ” , cum va reactiona societatea civila cand va auzi de militari profesionisti , cu drept de pensie , pe la 40 de ani ?
  privind lucrurile dpdv al militarilor voluntari : cine vine in armata , sacrificand tineretea , pentru ca la 40 de ani sa fie dat afara din armata , indiferent de nivelul de pregatire sau profesinalismul demonstrat in cariera ? si , in mod evident , fara vreo sansa de reintregrare in societatea civila (si fara drept de pensie , ca pana acum ).
  in alte tari civilizate exista lucruri mult mai clare . dar noi , tocmai am renuntat la legea 164 , ce sa mai vorbim de statutul militarilor voluntari ? propunerea este buna , indiferent de initiator .
  daca tot copiem noi modelul american , atunci cand vorbim de obligatii , de ce nu adoptam acelasi modelul si in privinta drepturilor ?
  concret , sa copiem legislatia in domeniu , daca acesti militari lupta cot la cot cu ei in irak , afganistan …

 7. iceparu says:

  Inainte de 89 ,comandantul de regiment trebuia sa saiba varsta de cel mult 40 ani.ma intreb cum o arata un comandant pluton la 50 ani.va fi o armata de mos teaca.

 8. gradat rezervist says:

  de la 20 de ani pana la 40 nu am muncit decat in armata ca si gradat voluntar,am parasit sistemul din cauza legii 384/2006 si cred ca as mai face fata pana la varsta de 50 de ani.

 9. lex says:

  Din punct de vedere al integrarii in NATO aceasta lege se impunea imperativ,deoarece si militarii profesionisti participa in teatre de operatii.Avind in vedere ca cele mai multe victime sunt din rindul acestora se justifica absolut aceste masuri.FELICITARI DOMNULUI MINISTRU OPREA, PENTRU IMPLICAREA DEOSEBITA IN ACESTE MASURI ATIT DE NECESARE.IN NUMELE MILITARILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA VA PREZINT ONORUL.

 10. descultul says:

  daca esti ofiter poate primesti, daca nu cauta-ti de munca.

 11. descultul says:

  sa mori tu! Ca te trimite fara suport tehnic si psihologic nu te vaiti?

 12. costynzt says:

  Ptr.descultul care vad ca le stie pe toate.Rezista tu 20-25 de ani ca SGP si vorbeste dupa aceea.Nu o sa mai fi asa de viteaz.Garantez!

 13. iceparu says:

  La 45 de ani,subsemnatului nu i s-a mai pretins exercitiile fizice in barem.Adica gigel se caleste gigel se oteleste.Tu crezi ca soldatul face numai patrulare in tabc sau mli?Poate te gandesti ca ofiterul va merge pe jos si tu in masina.Exclus.

 14. VASILICA says:

  Propun sa se anuleze aceasta lege. Si legea pensiilor. Nimic nu e bun in tara asta. Conteaza ca militarii angajati pe baza de contract sau SGV, SGP etc, castiga si ei ceva drepturi?! Nu, nicidecum. Conteaza ca la majoritatea pensionarilor le-au fost crescute pensiile?! Categoric, NU. Sa se anuleze aceste legi imbecile. Sa se revina la minunata lege 164 si la vechiul statut al SGV-ilor. Asa ar fi mult mai multa lume multumita. OARE?

 15. marian says:

  Salut am 24 de ani si as dorii sa optez pt “soldati profesionisti” credeti ca se merita??
  daca puteti sa imi dati un raspuns ca nu stiu ce sa fac!!

 16. adrian says:

  marian daca vrei sa dai la sapa,frunze,..etc .si “smecherii” adica subofiterii si ofiterii sa stea la umbra,nu ai decat sa te inrolezi in “sclavagism”!!si sgp se fut intre ei dapoi sefii pe sgp???pt ei categoria sgp e o carpa mai rau decat soldatul de mai demult!!asa ca bafta!!

 17. adrian says:

  am mai uitat sa-ti zic……apropo de leafa sa stii ca in cartea de munca ai 654 trecut minimul si o femeie de servici ia mai mult!!si stai ani de zile sa-ti bagi reumatismul in oase pt niste gunoaie probabil in alte localitati departe de casa!

 18. ionut says:

  daca am avut cazier patat (circulatie) mai am sanse sa ajung in armata ….acum am cazier curat….stie careva? am sanse?…/.multumesc

 19. WTREAM says:

  SCUZE PTR. CUVINTELE LEGATE DAR CHIAR NU TREBUIA SA SCRI CE AI SCRIS

 20. WTREAM says:

  A DOUA OARA CAND POSTEZ PTR .DESCULTUL scuze ma faci sa cred ca tu nu ai facut controlul pshiologic periodic militar,cea ce da dovada ca nu lucrezi in M. Ap. orcum te salut ca om si daca ai fii mai calculat in toate poate ai avea sansa sa lucrezi in domeniu sau cumva??????????????? ce?te intrebi? gandeste da dovada ca nu esti descult……..

 21. ionut says:

  stiti cumva daca : ne pot trimite in afara pe front? fara acordul nostru? sau cum?

 22. mircea says:

  salutare prieteni am si eu o intrebare care posibil ca e banala as dori sa ma angajez in cadrul armatei ca soldat eu am terminat ciclul 2005 am 28 de ani si m/ar interesa acest post de munka ca din pacate dupa ceva ani de italia am ramas fara munka din cauza crizei si nu se mai gaseste de munka ..sanatate si sa ne auzim intro romaniei schimbata

 23. DANTE says:

  de ce noua militarilor pe baza de contract nu ni se ia in calcul vechime ca militar pt. acordarea Ordinului Militar la 15 ani la 20 ani sub juramantul militar . va rog sa mi raspundeti

 24. DANTE says:

  intrb de ce militarilor angajati pe baza de contract nu li se acorda ORDINU MILITAR la o vechime de 15,20,25 ani sub juramant militar?

 25. sculptoru says:

  Oameni buni care au postat pe acest site lucrez in domeniu de 18 ani cand implinec varsta de 50 ani am o vechime de 30 ani si va intreb oare nu merit o pensie pentru anii pe care i-am lucrat? Si apropo cu varsta un cadru militar face m-ai mult la varsta respectiva decat un sgp?

 26. soryn says:

  da ..ai dreptate cu leafa ca este prea mica…un SGP angajat acum un 1 de zile ia cat mine…si eu am 9 ani vechime…asta este DREPTATE???? ia rasp ATOTSTIITORULE…?????