Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Legitimaţii pentru cadrele militare în rezervă şi în retragere

Începând cu data de 22 octombrie, în condiţiile stabilite de Ordinul ministrului Apărării naţionale nr. M 76/2012, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 518/2012, cadrele militare în rezervă şi în retragere pensionari militari, provenite din Ministerul Apărării Naţionale, pot beneficia de legitimaţii care certifică provenienţa din Ministerul Apărării Naţionale, gradul militar şi funcţia avută la data trecerii în rezervă sau direct în retragere.

Potrivit unui comunicat al MApN, “procedura de elaborare şi emitere a primelor 15.000 de legitimaţii începe din 22 octombrie a.c., urmând a fi distribuite în ordinea depunerii solicitărilor scrise la centrele militare pe raza cărora domiciliază respectivele cadre militare”.

Repartiţia în teritoriu a celor 15.000 de legitimaţii se face proporţional cu numărul cadrelor militare în rezervă şi în retragere aflate în evidenţa centrelor militare judeţene.

Pe baza legitimaţiei, pensionarilor militari li se va facilita “accesul în spaţiile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, destinate serviciilor medicale, refacerii capacităţii de muncă sau cazării, precum şi activităţilor recreative, sportive, culturale, în condiţiile stabilite prin actele normative specifice în domeniu”.

Emiterea legitimaţiei se face la solicitarea scrisă a cadrelor militare în rezervă sau în retragere adresată comandantului centrului militar pe raza căruia domiciliază.

 

 

Sursa:  comunicat MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Legitimaţii pentru cadrele militare în rezervă şi în retragere”

 1. Gourkha says:

  Mda! A trecut jumatate de an si USL s-a gandit si la o gratiere chiar si pentru puscariasi. In rest le-a rezolvat si cu gravidele si cu salariile bugetarilor si cu persoanele cu dizabilitati si cu oricine. Am mai ramas noi, rezervistii si puscariasii. Termene aruncate pe piata:

  – inainte sa preia puterea, USL plangea pe umerii nostri la orice interventie in public, acuzand nedreptatile provocate noua de regimul Basescu. Dupa ce-a preluat puterea, lacrimile au incetat brusc;
  – pe 14 iunie 2012, USL avand majoritate in Camera Deputatilor a facut franjuri legea 112/2012 care in forma sa initiala aprobata deja de Senat, ar fi reparat partial una din imense nedreptati comise militarilor. Deci, USL ne-a “tras-o” elegant in acea zi;
  – acum 5 saptamani, pe surse ‘de incredere” ale SCMD (aveau la baza sigur o promisiune politica) trebuia sa fim rezolvati in maxim 3 saptamani;
  – pe 6 octombrie, ministrul apararii promitea in public ca in 2 saptamani e gata, suntem rezolvati, azi e in 23, termen depasit cu 3 zile;
  – chiar si Mariana Campeanu promitea de curand la Deva intr-un fel de campanie electorala, ca in “zilele”urmatoare e clar ca suntem rezolvati;

  Oricum, ceva e putred. In USL! Ponta a facut acea declaratie flancat fiind de Gabriel Oprea, cel care a contribuit din plin la “lucrurile nedrepte făcute de către preşedintele Băsescu şi guvernele sale”, el fiind intr-un astfel de guvern. Cat timp e insotit de acel om, credobilitatea lui Ponta scade.

  Asteptam rectificarea ca ultima varianta pentru credibilitatea USL. Pare totusi ca de rectificarea bugetara se leaga ceea ce a promis USL si tot amana. Sumele luate de la M.Ap.N. la rectificare ar insemna sa fie realocate bugetului de asigurari, bate casa cu masa, pensiile nemaifiind militare sunt platite de la bugetul de asigurari, nu direct de M.Ap.N.. Chiar daca USL emite acum un astfel de act reparatoriu, insa amana intrarea in vigoare pentru 1 ianuarie 2013, devine din nou clar ca USL joaca stramb. Unii ar spune ca e bine si de la 1 ianuarie 2013, insa multi altii spun ca USL nu va avea 50% la parlamentare si Basescu il va pune premier pe MRU sau tot pe Boc. Caz in care, acel act reparatoriu, nu va fi aplicat niciodata de nimeni.

  In orice situatia, fratia PSD-UNPR, trage USL in jos. Poate isi revine Ponta si scapa de Oprea, oricum voturile UNPR nu ajuta cu mai nimic USL, ori cu 0,0001% ori in minus, tot acolo se ajunge. Cele ale celor 1 200 000 de militari activi si in rezerva si familiile lor, conteaza insa! Indeplinirea unei promisiuni de catre USL, fara conditionalitati, amanari si ghidusii, ar fi semn de mobilizare pro USL a tuturor militarilor despre care se cunoaste fie ca voteaza disciplinat daca au o motivatie, fie nu se prezinta la vot daca nu au nicio motivatie. La urma urmei, si activii asteapta cu disperare o lege a pensiilor militare si niciunui rezervist, indiferent de cuantum, nu ii convine sa aiba pensie civila “inghetata” pana in 2050.

  Asadar, nu ne rame decat ca noi sa asteptam rectificarea, iar USL sa astepte voturi!

 2. Socrate says:

  Cu aceste legitimatii , cadrele militare in rezerva si in retragere vor avea permisiunea de a intra cu frunte IN SUS ( inspre cer) in sectoarele militare ale cimitirelor publice, atunci cand le vor veni timpul. Mare gaselnita , mare !. Pensionarii militari au alte asteptari de la cei care au ravnit mult sa aiba in maini puterea politica si administrativa.

 3. LICA says:

  Campanie electorala…

  – Nu aveti pensiile foste militare reintregite ? Va redam cuantumul din decembrie 2010 la cei peste 26.500 de beneficiari! Nu aveti lege a pensiilor militare de stat pentru militarii de cariera , ci doar pentru procurorii si judecatorii militari? La anul o sa aveti.
  Va aducem pensiile la cuantumul din decembrie 2010, va facem legea pensiilor militare de stat .
  – Dar noi nu mai avem pensii militare si nici statut de militari in rezerva, zise cineva.
  – Va facem noi, nicio problema. Se ridica un fost militar batranel din multime:
  – Eu nu am pula!
  – Se rezolva, zice candidatul la parlamentare .Cineva din spate il trage de maneca:
  – Sefule, dar asta nu putem sa-i dăm.
  – Taci mă, ca dupa alegeri asta o sa le dăm la toti ……