Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Leon Panetta – în vizită la baza navală chineză din Qingdao

Leon Edward Panetta - secretarul american al Apărării

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, se află la baza navală chineză de la Qingdao. Această vizită reprezintă o premieră pentru un şef al Pentagonului, în contextul dialogului destul de tensionat pe probleme de securitate dintre SUA şi China.

Şefului Apărării americane îi vor fi prezentate una dintre ultimele fregate chineze, precum şi un submarin cu propulsie diesel. În portul Qingdao se află Statul major al flotei chineze din nord.

Această vizită are loc la o zi după o conferinţă de presă susţinută de Panetta la Beijing în cursul căreia acesta a dat asigurări că “noua strategie militară a Washingtonului, care face din Asia prioritatea sa, nu vizează împiedicarea dezvoltării Chinei, ci extinderea rolului său”.

Modernizarea flotei chineze a reţinut atenţia Pentagonului şi Congresului.Intensificarea eforturilor chineze în ceea ce priveşte producţia de rachete balistice şi de croazieră, poate reprezenta o ameninţare pentru forţa navală şi aeriană americană din Pacific.

Dialogul americano-chinez s-a desfăşurat sub auspicii pozitive,Panetta a adoptat un ton conciliant, oferind Chinei posibilitatea de a colabora cu SUA ca un partener, pentru a răspunde împreună ameninţărilor comune, cum ar fi catastrofele naturale sau pirateria.

În urmă cu o zi, paisprezece nave chineze se aflau în apropierea arhipelagului japonez Senkaku, revendicat de China sub numele de Diaoyu.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.