Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Letonia a cerut întărirea prezenţei militare NATO pe teritoriul său

După Polonia, a venit rândul Letoniei să solicite întărirea prezenţei militare NATO pe teritoriul său. Letonia apreciază că un număr mai mare de militari la graniţele statelor NATO este absolut necesară în contextul situaţiei din Ucraina.
Declaraţia a fost făcută la Roma de ministrul de Externe leton, Edgar Rinkevici, citat de AGERPRES şi ITAR-TASS.

“Noi considerăm că este absolut necesar ca prezenţa militară la graniţele statelor NATO să fie întărită atât timp cât Rusia nu se comportă echidistant”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Riga, aflat într-o vizită oficială în Italia.

El a apreciat, totodată, că “soluţia crizei ucrainene se află în mâinile conducerii ruse” şi a pledat pentru sancţiuni mai dure împotriva Moscovei. Aceasta, în cazul în care Rusia continuă să nu-şi respecte obligaţiile internaţionale.
“Dacă acordurile convenite nu vor fi îndeplinite, singura modalitate de presiune o reprezintă sancţiunile”, a afirmat Rinkevici.

“Letonia poate pierde mult în plan economic – ţinând cont de relaţiile noastre importante cu Rusia – dar fără sancţiuni situaţia se poate înrăutăţi”, a adăugat el.

Letonia este alături de Polonia, Estonia şi Lituania – toate foste membre ale blocului sovietic – una din vocile cele mai puternice care insistă asupra adoptării de sancţiuni aspre împotriva Rusiei.

Comandatul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, declara luna trecută că “NATO ar trebui să analizeze problema referitoare la staţionarea permanentă de trupe în estul Europei”.

Însă unii aliaţi ai NATO susţin, după cum scria Reuters, că staţionarea permanentă a unui număr mare de militari în state din fostul bloc sovietic ar putea fi considerate de Rusia o provocare.

Sursa: AGERPRES, ITAR-TASS

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.