Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Lia Olguţa Vasilescu, despre decizia CSAT prin care se desfiinţează 2.685 de posturi de poliţişti din mediul rural

O altă senatoare vorbeşte despre efectele negative ale desfiinţării a 2.685 de posturi de poliţişti din mediul rural.Mai exact, senatoarea social-democrată, Lia Olguţa Vasilescu, apreciază că decizia CSAT prin care se desfiinţează 2.685 de posturi de poliţişti din mediul rural, va duce la creşterea gradului de infracţionalitate în România, potrivit Amos News.

“Peste 60% din populaţia României spune că nu se mai simte apărată pe străzi, iar 77% dintre craioveni spun acelaşi lucru. Am vrut să vedem dacă noile măsuri luate de CSAT pentru reconfigurarea sistemului de ordine publică, prin transferul de personal şi responsabilităţi în coordonare administraţiei locale, va ajuta populaţiei României să fie mai protejată pe străzi, iar cifrele pe care le-am aflat sunt absolut îngrijorătoare, cel puţin pentru mine.

Într-o primă etapă a subminării activităţii poliţiei s-au desfiinţat 2.685 de posturi de poliţie rurală, măsură fără precedent în România, care a lăsat fără asistenţa poliţiei 13.285 de sate şi aproximativ 10.250.000 de locuitori din mediul rural, ceea ce înseamnă peste 50% din populaţia României dacă ar fi să ne luăm după datele care se prefigurează a fi în ultimul recensământ efectuat”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă.

Lia Olguţa Vasilescu a insistat că efectivele poliţiei sunt insuficiente.

În continuare, senatoarea a vorbit despre scăderea dramatică a salariilor personalului din poliţie.

“În ciuda acestei stări de fapt, salariile personalului din poliţie au scăzut cu aproximativ 40 la sută, iar ultima lovitură este această trecere a poliţiei de ordine publică şi a poliţiei rutiere în subordinea primarilor. În condiţiile în care primarul va coordona activităţile informativ – operative ale poliţiştilor, va evalua poliţiştii fără să aibă studii de specialitate, în mod sigur va fi un efect devastator pentru ceea ce va însemna infracţionalitatea în perioada următoare. De asemenea, primarul va avea acces la date informativ-operative pe care le va putea exploata în interes propriu. În condiţiile în care poţi să evaluezi poliţistul, este foarte clar că şi această structură va fi politizată foarte mult în perioada următoare. (…)

“Poliţia naţională va suferi o pierdere de circa 10.000 de lucrători care vor trece în subordinea administraţiei locale şi evoluţia în poliţie a celor trecuţi în subordinea primarilor este cvasi-blocată, pentru că ei nu vor putea să crească în carieră nefiind evaluaţi de persoane care se pricep la acest lucru, ci vor fi evaluaţi de primari, cel mai probabil pe criterii politice. Chiar nu realizez ce au avut în cap cei din CSAT când au luat această măsură care va duce nu la stoparea infracţionalităţi, ci, dimpotrivă, la creşterea acestui fenomen în perioada următoare”, a avertizat Olguţa Vasilescu.

 

Sursa: Amos News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.