Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Libia – în prag de război civil?

Seif Al-Islam Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, a declarat că “Libia este în pragul războiului civil şi ţinta unui complot străin”, într-o alocuţiune televizată în noaptea de duminică spre luni”, citată de AGERPRES.

Seif Al-Islam Gaddafi a recunoscut că în mai multe oraşe, dintre care Benghazi şi Al Bayda în estul ţării, au izbucnit ciocniri violente şi că protestatarii au pus mâna pe armament militar.

Zeci de mii de persoane se îndreaptă spre Tripoli, a declarat el.

“În acest moment tancuri se deplasează în Benghazi conduse de civili. La Al Bayda oamenii au arme şi numeroase depozite de muniţie au fost jefuite. Avem arme, armata are arme, forţele ce vor să distrugă Libia au arme”, a spus el.

Potrivit fiului lui Gaddafi, confruntările sunt provocate de elemente libiene şi străine vizând să distrugă unitatea ţării şi să instaureze o republică islamică, potrivit acestor declaraţii retransmise de televiziunea de stat libiană.

“Vom distruge elementele răzvrătirii”, a declarat el, promiţând în acelaşi timp “formarea unei comisii pentru a crea o constituţie”.

Potrivit Human Rights Watch, cel puţin 173 de persoane au fost ucise în Libia de la începutul protestelor la 15 februarie. Potrivit unui bilanţ al AFP stabilit din diferite surse libiene, numărul de morţi în manifestaţiile contra regimului colonelului Gaddafi se ridică la cel puţin 77, majoritatea la Benghazi.

Seif Al-Islam a mai declarat că “Libia nu este Egiptul sau Tunisia”, în referinţă la aceste două ţări vecine ale căror lideri, Hosni Mubarak şi Zine El Abidine Ben Ali, au fost izgoniţi de mulţimea din stradă în ultimele săptămâni.

“Armata Libiei va juca un mare rol. Ea nu este armata tunisiană şi nici armata egipteană”, a declarat el.

Sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Libia – în prag de război civil?”

  1. CopperNick says:

    Asa cum Afganistanul a fost initiatorul pentru Irak asa si Tunisia si Egiptul sunt initiatorii pentru Algeria si Niger.

  2. Bure Bista says:

    Ar fi de urmarit in ce masura va fi afectat regimul dictatorial de la Ryad de aceste deomonstratii. Poate si ceva miscare si in Kuwait ar fi de interes. Asta ar sublinia clar ca americanii nu au avut un rol major in declansarea protestelor.