Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Libia la un pas de a fi atacată

În urma adoptării unei rezoluţii ONU prin care dictatorului libian colonelul Gaddafi i s-a cerut oprirea imediată a tuturor atacurilor împotriva populaţiei libiene, Franţa, Marea Britanie şi SUA, precum şi unele ţări arabe au lansat un ultimatum sub ameninţarea unei intervenţii dacă nu se conformează rezoluţiei ONU.

În acest sens, Preşedinţia franceză, a difutzat un comunicat în care se specifică: “Rezoluţia 1973 adoptată de Consiliul de securitate impune obligaţii foarte clare care trebuie să fie respectate. Franţa, SUA, Marea Britanie şi ţări arabe îl avertizează pe conducătorul libian că o încetare a focului trebuie aplicată imediat, aceasta însemnând că toate atacurile
împotriva civililor trebuie să ia sfârşit”.

“Gaddafi trebuie să oprească înaintarea trupelor sale spre Benghazi şi să şi le retragă din Adjdabiyah, Misratah şi Zawiyah.

Aprovizionarea cu apă, electricitate şi gaze trebuie restabilită în toate zonele. Populaţia libiană trebuie să poată primi ajutor umanitar”, adaugă comunicatul. “Aceste cerinţe nu sunt negociabile”, se insistă în acelaşi document.

“Dacă Gaddafi nu se conformează rezoluţiei 1973, comunitatea internaţională îl va face să suporte consecinţele, iar aplicarea rezoluţiei va fi impusă prin mijloace militare”, se mai afirmă în ultimatum.

Comunicatul a fost publicat după o reuniune la Palatul Elysee a preşedintelui Nicolas Sarkozy cu ministrul afacerilor externe Alain Juppe, ministrul apărării Gerard Lomguet şi amiralul Edouard Guillaud, şeful statului major al armatei.

Sâmbătă se desfăşoară la Paris, un summit internaţional dedicat Libiei, în timpul căruia vor fi adoptate măsuri concrete privind acţiunea în Libia.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.