Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Libia: situatia de securitate la 24 august 2011 – Libia fara Gaddafi

Preşedintele Consiliului Naţional libian de Tranziţie (CNT), Mustafa Abdel-Jalil, a anuntat ca luptele care au loc de trei zile la Tripoli au lăsat în urmă peste 400 de morţi şi 2.000 de răniţi.

În cursul acestor confruntări, rebelii au capturat aproape 600 de militari pro-Gaddafi, a adăugat Abdel-Jalil, precizând că lupta nu se va încheia decât odată cu arestarea lui Muammar Gaddafi.

Lipsurile din spitalele din Tripoli nu permit îngrijirea răniţilor, a mai declarat el, subliniind că a fost nevoie de evacuarea unora dintre cei internaţi. El a cerut ajutor umanitar, subliind că spitalele nu mai au resurse.

În capitală, reşedinţa colonelului, Bab al-Aziziya, se află în totalitate în mâinile rebelilor, însă au rămas câteva mici zone de rezistenţă în trei cartiere ale oraşului.

“Bătălia nu este încheiată, ea se va finaliza cu arestarea lui Gaddafi”, a spus liderul CNT, care şi-a exprimat totodată speranţa că colonelul va fi prins în viaţă, ‘pentru a fi judecat şi pentru ca lumea să-i poată cunoaşte crimele’. De semenea, el crede că Muammar Gaddafi a fugit din Tripoli. “Cred că s-a îndreptat spre sud sau sud-vest, spre Algeria, dar nu cred că se va duce spre est sau sud, pentru că aceste zone sunt controlate de rebeli”, a explicat Jalil.

Pe de alta parte, Colonelul Muammar Gaddafi afirma, intr-un mesaj audio difuzat miercuri dimineata de televiziunea siriana Arrai, ca se plimba incognito prin Tripoli si cere locuitorilor sa “curete” capitala de rebelii care au preluat controlul asupra ei, relateaza AFP.

“Ma plimb incognito, fara ca oamenii sa ma vada, si am vazut tineri pregatiti sa-si apere orasul lor”, a afirmat “Liderul spiritual” al revolutiei libiene, in acest mesaj, fara a preciza cand a efectuat aceasta “plimbare”.

“Im prezint omagiul acestor tineri”, a adaugat el, cerand “locuitorilor din Tripoli, triburilor, batranilor sa iasa pe strazi” si sa “curete Tripoli de sobolani”.

Anterior, liderul libian afirmase, intr-un mesaj audio difuzat in cursul noptii de televiziunea al-Oruba si preluat de site-ul de internet al Al-Libiya, televiziunea fiului sau Seif al-Islam, care a incetat sa mai emita, ca s-a retras din cartierul sau general din Tripoli din “motive tactice”.

“Bab el-Aziziya nu mai este decat un morman de moloz (…) si ne-am retras din motice tactice”, a spus el.

CNT, care îşi are în prezent sediul la Benghazi, oraş din estul ţării, se va muta treptat la Tripoli începând de joi, a anunţat Abdel-Jalil.

Pentru a evita căderea ţării în haos, preşedintele CNT a lansat un nou apel asupra oricărei dorinţe de răzbunare la sfârşitul luptelor: “Fac apel la toţi rebelii şi cetăţenii să dea dovadă de răbdare şi iertare, să fie toleranţi şi să nu cadă pradă dorinţei de răzbunare”.

Membrii Consiliului Naţional de Tranziţie ar prefera ca liderul libian Muammar Gaddafi să fie judecat în Libia, în loc să fie transferat la Curtea Penală Internaţională, a declarat liderul CNT Mustafa Abdel Jalil.

Reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie se află miercuri în Qatar, pentru a încerca să obţină ajutoare financiare în valoare de 2,5 miliarde de dolari, acordate imediat, relatează BBC News.

Liderul CNT, Mahmoud Jibril, se va întâlni cu reprezentanţi ai Statelor Unite, UE şi ţărilor din Golf.

El a precizat că rebelii au nevoie de aceşti bani înainte de încheierea Ramadanului, ce durează o lună, “pentru a le plăti salarii libienilor, care să poată cumpăra haine de Eid pentru fiii şi fiicele lor şi pentru ca cei răniţi să primească îngrijiri, iar cei care au nevoie să primească proteze”.

Rebelii au primit numeroase promisiuni de deblocare a unor fonduri din străinătate. O purtătoare de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland, a declarat marţi că Statele Unite vor cere în următoarele zile deblocare a 1 – 1,5 miliarde de dolari, bani ce vor fi oferiţi Consiliului Naţional de Tranziţie.

La rândul său, Germania va începe să împrumute suma de 100 de milioane de euro rebelilor libieni, în câteva zile, a anunţat ministrul de externe, Guido Westerwelle.

sursa: AGERPRES; Deutsche Welle

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.