Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Libia: situatia de securitate la 25 august 2011 – Liga Arabă a recunoscut CNT

* CNN transmite ca insurgenţii libieni cred că Muammar Kadhafi se ascunde într-o clădire din apropierea complexului său rezidenţial, imobilul fiind înconjurat de combatanţi.
Potrivit CNN, în clădirile înconjurate de insurgenţi ar fi blocat liderul libian şi fiul acestuia Seif al-Islam.

Insurgenţii sunt implicaţi în schimburi de focuri cu trupele loialiste din clădirea vizată, situată în apropierea complexului rezidenţial al liderului libian, cucerit de marţi de insurgenţi.

Conform unui lider al rebeliunii, Muammar Kadhafi şi fiul acestuia se ascund într-o încăpere îngustă din clădirea suspectă.

* Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a anuntat ca Liga Arabă a recunoscut joi Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia ca singur reprezentant legitim al poporului libian.

Secretarul general adjunct al Ligii Arabe, Ahmed Ben Heli, a explicat pentru Efe că Nabil al-Arabi i-a primit joi pe reprezentanţii CNT Ali Triki şi Abdel Moneim al-Houni. Ahmed Ben Heli a anunţat că, în calitate de organizaţie internaţională, Liga Arabă nu poate recunoaşte CNT, ci numai statele membre o pot face, însă dând undă verde participării CNT în cadrul acestui organism, pe locul rezervat Libiei, îl acceptă implicit.

Ahmed Ben Heli a amintit că 12 dintre cele 22 de ţări din organizaţia panarabă au recunoscut deja CNT, guvernul provizoriu al insurgenţilor libieni, ca unic reprezentant legitim al poporului libian.

În plus, Liga Arabă a decis astăzi că CNT va ocupa sâmbătă locul Libiei la reuniunea miniştrilor de externe ce va avea loc în capitala egipteană.

Potrivit lui Ahmed Ben Heli, la reuniunea de sâmbătă a miniştrilor externe se prevede o dezbatere cu privire la ‘situaţia arabă în general şi, concret, la situaţia din Libia şi Siria’.

* CNT a cerut miercuri deblocarea unui ajutor de urgenţă de 5 miliarde de dolari din activele libiene îngheţate, a anunţat delegatul ei la o reuniune la Doha a Grupului de Contact asupra Libiei.

Reactii internationale

ONU

Consiliul de Securitate al ONU a planificat o întâlnire miercuri seară pentru a discuta despre o propunere americană de deblocare a activelor îngheţate libiene, în scopul de a ajuta CNT.

Grupul de Contact pentru Libia

Grupul de Contact pentru Libia se întruneşte joi la Istanbul, la nivel de directori politici, pentru a evalua situaţia din această ţară şi a sprijini procesul de tranziţie

Franta

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunta ca, Conferinţa “prietenilor Libiei”, în centrul căreia se va afla pregătirea erei post-Gaddafi din ţara africană, va avea loc la 1 septembrie la Paris. “Am decis în deplin acord cu David Cameron să convocăm o mare conferinţă internaţională pentru a ajuta Libia liberă de mâine, pentru a dovedi că ne gândim la viitor”, a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă la sediul preşedinţiei franceze în compania lui Jibril. Sarkozy a precizat că la conferinţă ar urma să participe, pe lângă ţările din Grupul de Contact pentru Libia, şi China, Rusia, India şi Brazilia.

Preşedintele francez a asigurat că operaţiunile militare ale coaliţiei internaţionale din Libia vor înceta de îndată ce colonelul Gaddafi şi apropiaţii săi nu vor mai reprezenta o ameninţare pentru poporul libian. “Operaţiunile militare se vor sfârşi când nu vor mai avea motive să existe, când Gaddafi şi aghiotanţii lui nu vor mai reprezenta o ameninţare pentru poporul libian”, a subliniat Sarkozy.

SUA

Statele Unite au declarat că lucrează la deblocarea în zilele următoare a unei sume cuprinse “între 1 şi 1,5 miliarde de dolari” din activele libiene îngheţate pentru a veni în ajutorul rebelilor. Londra şi Parisul s-au alăturat de asemenea eforturilor diplomatice pentru deblocarea unora dintre activele libiene îngheţate.

Africa de Sud

Africa de Sud a refuzat în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, deblocarea activelor libiene îngheţate printr-o rezoluţie a ONU. Înainte de a-şi da acordul pentru deblocarea activelor libiene, Africa de Sud vrea să aştepte până ce Uniunea Africană recunoaşte sau nu CNT la o reuniune joi.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.