Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Libia – situatia de securitate la 26 august 2011 – Gaddafi continua sa faca declaratii belicoase

Ali Tarhouni, oficialul care se ocupă de chestiunile financiare şi petroliere ale Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), care a activat până acum în Benghazi, fieful rebelilor, a anuntat ca CNT începe să guverneze Libia din capitala Tripoli.

Liderul libian, Muammar Gaddafi, a făcut apel la partizanii săi să recurgă la lupta armată pentru a-i învinge pe “inamicii” rebeli şi a “elibera Tripoli”, într-un mesaj audio difuzat joi si preluat de agenţiile internaţionale de presă. Inregistrarea a fost difuzată de postul de televiziune prin satelit Arrai, cu sediul în Siria. ‘Ieşiţi din casele voastre şi eliberaţi Tripoli’, a fost îndemnul liderului libian. ‘Libia este pentru poporul libian şi nu pentru agenţii străini, nu pentru imperialism, nu pentru Franţa, nu pentru Sarkozy şi nici pentru Italia’, a subliniat el. ‘Tripoli este pentru voi şi nu pentru cei care se bazează pe NATO’, a conchis colonelul, în contextul în care lupte aprige sunt în curs în capitala libiană.

Avioane britanice au bombardat, în cursul nopţii de joi spre vineri, un buncăr care servea drept cartier general liderului libian Muammar Gaddafi în oraşul său natal Syrte, a anunţat vineri Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat. “O formaţiune de avioane Tornado venind de la baza britanică Marham, din Norfolk (estul Angliei), a lansat rachete ghidate de mare precizie Storm Shadow împotriva unui important buncăr în oraşul natal al lui Gaddafi, Syrte’, a mai spus ministerul. Syrte, situat la 360 de km est de Tripoli, este un bastion al regimului, şi, potrivit rebelilor, unul dintre posibilele refugii ale liderului libian.

Aviaţa britanică a distrus joi dimineaţa ‘una dintre ultimele instalaţii de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune ale colonelului Gaddafi în apropiere de Al Watiyah, nu departe de frontiera cu Tunisia’, a informat Ministerul britanic al Apărării.

International

ONU

ONU acceptă deblocarea de fonduri libiene în beneficiul rebelilor. Consiliul de Securitate al ONU a acceptat să deblocheze 1,5 miliarde de dolari din fondurile blocate ale regimului libian, suma urmând să fie transferată rebelilor, pentru finanţarea unui ajutor de urgenţă destinat reconstrucţiei. Decizia a fost luată în baza unui acord între Statele Unite şi Africa de Sud, care s-a opus în ultimele două săptămâni acestei măsuri, apreciind că ar putea semnifica recunoaşterea automată a Consiliului Naţional de Tranziţie libian (CNT). Suma de 1,5 miliarde de dolari este reţinută de Statele Unite, care intenţionează să verse 500 de milioane de dolari organizaţiilor umanitare internaţionale, 500 de milioane de dolari CNT, pentru plata salariilor restante şi a serviciilor de bază, şi 500 de milioane de dolari unui fond internaţional pentru Libia, care va fi folosit pentru achiziţionarea de carburanţi şi alte bunuri de primă necesitate.

Germania

Ministrul german de interne nu crede într-o intrervenţie militară în Libia. Thomas de Maiziere nu crede că Germania va fi cooptată într-o eventuală trupă internaţională pentru stabilirea ordinii în Libia. Într-un interviu acordat Tagesspiegel, politicianul creştin-democrat s-a declarat încrezător în capacităţile viitorului guvern de la Tripoli de a menţine siguranţa în propria ţară. De Maiziere nu crede că Libia va deveni scena unui război intern. Părerea nu este împărtăşită însă de secretarul de stat Christian Schmidt, care, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitungm, a spus că o eventuală intervenţie a ONU, Uniunii Europene sau NATO, sub formă de ajutor de stabilitate cu conotaţii militare ar fi necesară. În acest caz, Germania nu ar putea rămâne în afara misiunii.

sursa: Deutsche welle, MEDIAFAX, AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.