Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Luptătorii DAESH care au mai rămas în Mosul își intensifică atacurile sinucigașe

foto Iraqi News

foto Iraqi News

Potrivit informațiilor din teren, câteva zeci de militanți ai auto-intitulatului „Stat Islamic” urmăresc să producă mari pagube în rândul forțelor de securitate irakiene executând atacuri sinucigașe în zona de vest a Vechiului Oraș.

     Acțiunile au loc la aproape două săptămâni după ce guvernul a declarat în mod oficial victoria în orașul Mosul.

     Agenția de presă cu sediul în Londra, „Al Quds Alarabi”, a declarat joi că zgomotele produse de explozii și de schimbul de focuri se auzeau încă pe străzile și aleile cartierului medieval, care în 2014 au fost martore ale proclamării „Statului Islamic” din Irak și Siria.

     Citând un locotenent din Poliția Federală Irakiană – care nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea – agenția a afirmat că, în ciuda pierderilor recente, gruparea jihadistă s-a mobilizat și luptă cu determinare în Vechiul Oraș, atacând trupele guvernamentale prin intermediul teroriștilor sinucigași, care își apără, astfel, ultimele enclave de rezistență.

     Locotenentul a adăugat că situația a fost de așa natură, încât comandanții trupelor au cerut guvernului întăriri: „Este vorba despre 150 de luptători sinucigași – inclusiv femei – care sunt blocați pe aleile Vechiului Oraș, neavând altă opțiune decât să moară. Aceștia au reușit să se strecoare în râul Tigru, ascunzându-se, iar apoi au lansat atacuri rapide și organizate asupra armatei irakiene și a membrilor forțelor polițienești”.

     Potrivit locotenentului, eliminarea ultimilor luptători este „doar o problemă de timp”, adăugând că aceștia sunt sub asediu total, nu se mai pot aproviziona și li se spune prin megafoane că au de ales între a se preda și a muri.

      Khamis al-Jubouri, un ofițer al Poliției Federale, a fost citat declarând că atacatorii sinucigași ai grupării jihadiste au ucis 3 soldați în timp ce trupele executau operațiuni de verificare în cartierul „Qleyat” din Vechiul Oraș.

     La începutul acestei luni, armata irakiană a declarat în mod oficial că a ajuns să controleze în totalitate orașul Mosul, după mai mult de 8 luni de bătălii, care au vizat recucerirea orașului de sub controlul jihadiștilor.

     Un comandant al forțelor de securitate a declarat că de-a lungul acestei campanii au fost eliminați peste 2.500 de militanți.  

     În ciuda preconizatei victorii asupra teroriștilor, unii experți militari cred că grupul constituie încă o amenințare la adresa securității, din cauza celulelor teroriste, momentan inactive, care au rămas în oraș.

 Mihai Corb, InfoMondo Militar

Sursa știrii: Iraqi News,

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.