Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Manual CIA pentru trucuri de magie

Un manual CIA care îi învaţă pe agenţii americani cum să utilizeze trucuri de magie în timpul Războiului Rece a fost pus în vânzare.

Acesta a fost redactat în 1953 de către magicianul John Mulholland, care a fost recompensat cu 3.000 de dolari, o sumă cosiderabilă la acea vreme.

Manualul include trucuri precum furtul obiectelor de mici dimensiuni, comunicarea unor coduri prin modul în care sunt legate şireturile sau introducerea unor substanţe în băuturi.

CIA a ordonat distrugerea exemplarelor după manual în anii ’70, însă unul dintre acestea a fost salvat. El a fost republicat sub denumirea “Manualul Oficicial al CIA pentru Trucuri şi Înşelăciuni”. Materialul, care este acum declasificat, a fost făcut public de istoricul în materie de spionaj, Keith Melton, şi de Bob Wallace, un fost director al CIA.

Printre trucurile descrise în carte se numără unul care îi învaţă pe spioni cum să-şi lege şireturile astfel încât să transmită un mesaj altor agenţi secreţi, precum “am anumite informaţii”, “urmează-mă”, sau “am adus o altă persoană”.

De asemenea, le arată agenţilor cum să ascundă droguri într-o cutie de chibrituri, pe care să le strecoare apoi în băutura unei persoane.

În prefaţa manualului John McLaughlin, fost director adjunct al CIA, menţionează că “magia şi spionajul sunt spirite înrudite”

Ghidul era doar o parte a unui amplu program CIA, denumit MK-Ultra, care avea ca scop contracararea tehnicilor de control mental ale sovieticilor din timpul Războiului Rece.

Manualul poate fi achizitionat cu suma de 25 de dolari.

Pentru consultare accesati aici

sursa: harpercollins.com

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.