Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Manual cu metode de tortură folosite de CIA

Patru memorii secrete ale agenţiei americane de informaţii detaliază tehnicile de interogatoriu considerate metode de tortură, utilizate în perioada lui George W. Bush au fost date publicităţii declanşînd un val de numulţumire în rândul opiniei publice americane.

Metodele de interogare detaliate cu o precizie aproape ştiinţifică în patru documente au fost redactate de doi avocaţi ai Departamentului de Justiţie în 2002 şi 2005.

Câteva tehnici descrise:

TEHNICA PERETELUI: Tehnica peretului (walling) consistă în plasarea persoanei interogate lângă un perete flexibil. Interogatorul trage suspectul spre el, apoi îl împinge violent în perete.

PĂLMUIREA: Urmează lovituri la nivelul feţei „cu degetele uşor depărtate”, recomandă textul. Scopul de a „provoca surpriză şi/sau umilinţă”.

IZOLAREA ÎN SPAŢII FOARTE MICI: Este recomandată „nu mai mult de două ore” atunci când suspectul nu poate sta altfel decât aşezat şi „până la 18 ore” atunci când este plasat într-un spaţiu mai mare, care îi permite să stea în picioare.

OBOSEALA MUSCULARĂ: Deţinutul este „plasat la 1,20 sau 1,50 metri de un perete” şi i se ordonă să nu se mişte.

PRIVAREA DE SOMN: Privarea de somn constituie o etapă superioară. Potrivit documentului din mai 2005, au existat cazuri când deţinuţii au fost privaţi de somn timp de 96 de ore, deşi durata maximă autorizată este de 180 de ore.

INSECTE: Folosirea insectelor este recomandată încă din primul document din 2002, în care anchetatorii sunt autorizaţi să îi spună unui deţinut, adică palestinianului Abu Zubaida, că este închis cu o „insectă care pişcă”. În realitate, anchetatorii sunt sfătuiţi să folosească insecte inofensive, precum omizile.

SIMULAREA ÎNECULUI: Această tehnică (waterboarding) este dintre cele mai sofisticate recomandate anchetatorilor. „Individul este legat de o bancă înclinată”, în general cu picioarele mai sus decât restul corpului. I se acoperă fruntea şi ochii cu o bucată de pânză, apoi se toarnă apă peste pânză, care în timpul operaţiunii se trage şi asupra nasului şi gurii deţinutului. Acesta este lăsat să aibă „uşoare dificultăţi de respiraţie timp de 20-40 de secunde”, precizează documentul. Pânza este apoi îndepărtată, deţinutul este lăsat să inspire aer de trei sau patru ori, apoi operaţiunea este repetată, însă nu mai mult de 20 de minute, potrivit documentului secret.

GOLICIUNE: Cele trei documente din mai 2005 abundă în explicaţii la acest capitol. Într-un document din 30 mai se precizează că „goliciunea este folosită pentru a provoca un disconfort pshihologic şi pentru a permite anchetatorului să recompenseze imediat deţinutul înapoindu-i hainele, în caz de cooperare”.

MANIPULAREA ALIMENTARĂ: Masa obişnuită este înlocuită cu un „lichid fad”.

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat încrecând să aplaneze valul de nemulţumire, că: „Este timpul pentru reflecţie, nu pentru răzbunare”. Liderul de la Casa Albă a afirmat că aceste tehnici adoptate de administraţia Bush după 11 septembrie „au subminat autoritatea morală şi nu au îmbunătăţit securitatea” statului, dar a subliniat că fac parte din trecut, dintr-un „capitol negru şi dureros” al istoriei.

În ciuda dezvăluirilor, de remarcat este însă faptul că liderul de la Washington a anunţat că personalul CIA care a desfăşurat interogatorii agresive în baza instrucţiunilor secrete ale agenţiei nu va fi anchetat. Obama apreciază „cei care şi-au făcut datoria cu bună-credinţă, la recomandarea legală a Departamentului Justiţiei, nu vor fi anchetaţi”.

„Va trebui să apărăm identitatea acestora într-o manieră la fel de vigilentă în care şi ei ne-au protejat securitatea şi va trebui să avem încredere în ei”, a spus preşedintele. Casa Albă precizase că publicarea acestor memorii secrete nu va fi integrală. „Cred profund că Statele Unite au datoria solemnă de a păstra natura secretă a anumitor activităţi şi informaţii legate de securitatea noastră naţională. În consecinţă, circumstanţele excepţionale referitoare la aceste memorii nu vor fi privite ca o erodare a principiilor legale care permit menţinerea clasificării anumitor activităţi secrete”, a explicat preşedintele.

Secretarul Justiţiei, Eric Holder, a precizat că va asigura apărarea acestor persoane dacă vor fi interogate de un tribunal. La rândul său, directorul CIA, Leon Panetta, şi-a asigurat angajaţii că practicile de interogare au fost aprobate la cel mai înalt nivel al administraţiei Bush şi nu au de ce să se teamă, dacă au respectat regulile. „Trebuie să fiţi încrezători că dacă v-aţi apărat ţara, eu o să vă apăr pe voi”, a spus Panetta.

Nu de aceeaşi părere sunt şi ONG-urile americane. Influenta Asociaţie americană pentru apărarea libertăţilor publice (ACLU), cea care obţinut în tribunale promisiunea de a publica aceste rapoarte secrete, dar şi CCR (Center for Constitutional Rights) şi Amnesty International au contestat lipsa urmăririi penale. „Aceste memorii oferă dovada incontestabilă că oficialii administraţiei Bush au autorizat şi şi-au dat acordul legal pentru acte de tortură care încalcă legile internaţionale şi naţionale”, a declarat Anthony Romero, director executiv al ACLU.

sursa: Gandul

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Manual cu metode de tortură folosite de CIA”

  1. SCOR ILO says:

    Acum intelegem de ce SUA nu a semnat Statutul Curtii Penale Internationale de la Roma. Dar procedurile respective sunt total contrare spiritului Conventiilor de la Geneva.

  2. DE CE BAL says:

    Felcitari politistilor din Chisinau.
    Asa mentori, asa discipoli!
    Si unii si altii vor fi nepedepsiti….