Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MApN caută soluţii alternative pentru asigurarea securităţii spaţiului aerian românesc

Pentru prima oară de când a fost inventată aviaţia ca şi armă, România este pe punctul de aşi pierde, fără luptă, posibilitatea asigurării securităţii propriului spaţiu aerian. Şi vorbim despre asigurarea unui număr minim de aeronave de luptă capabile de a efectua o misiune minoră, poliţie aeriană, destinată protejării spaţiului aerian de intruşi, adică aeronave suspecte, evident civile.

Într-o analiză efectuată la Ministerul Apărării Naţionale, citată de ziarul Financiarul, sunt prezentate programele de înzestrare ale Armatei care vor rămâne şi în anii următori în atenţia MApN.
Decizia MApN este astfel fundamentată:  “Avand în vedere restanţele semnificative acumulate, precum şi costurile ridicate ale programelor de înzestrare asociate implementării acestor angajamente, rezultatul analizei a constat în raţionalizarea drastică a proiectelor noi, majoritatea fiind replanificate pentru iniţiere după 2014″.

Potrivit aceleaşi anlize resursele au fost orientate cu prioritate către finalizarea angajamentelor aflate într-un stadiu avansat de realizare a capacităţii operaţionale şi respectiv în realizarea unor soluţii care să acopere pe termen scurt şi mediu deficitele de capabilităţi.

În aceste condiţii priorităţile MApN sunt:

1. Maşini de luptă pe roţi şi şenile;

2. Puncte de comandă de nivel brigadă şi batalion;

3. Echipamente individuale şi de grup;

4. Echipamente de geniu şi EOD;

5. Autoturisme de teren blindate şi neblindate;

6. Platforme de transport multifuncţionale;

7. Soluţie alternativă pe termen scurt pentru asigurarea suveranităţii asupra spaţiului aerian naţional;

8. Mijloace de transport aerian (aeronave şi elicoptere), inclusiv echipamentele de comunicaţii şi localizare specifice;

9. Echipamente de protecţie aeronave;

10. Sisteme de supraveghere aeriană şi sisteme de apărare antiaeriană cu baza la sol;

11. Realizarea capacităţii operaţionale complete pentru Flotila de fregate;

12. Dragor de mine – soluţie alternativa/intermediară;

13. Sprijin logistic integrat pentru nave;

14. Sisteme fixe şi mobile de contramăsuri electronice;

15. Sisteme de securitate pentru depozitele de armament, muniţii şi materiale speciale;

16. Proiecte de investiţii în infrastructură în continuare. La capitolul “Sănătate”, se are în vedere în principal finalizarea investiţiilor la spitalele/policlinicile militare Cluj-Napoca, Galaţi şi Bucureşti;

17. Proiecte de investiţii în infrastructură noi. La capitolul “Aparare”, principala investiţie o reprezintă contribuţia naţională în completarea investiţiei finanţate de NATO prin NSIP (Programul NATO de Investiţii în Securitate);

18. Alte cheltuieli în domeniul infrastructurii (dotări independente, reparaţii capitale etc.)

Potrivit strategiei fiscal-bugetare pe 2011-2013, Armata Română va avea anul viitor un buget de investiţii de doar 500 de mil. lei, adică aproximativ 116 mil. euro.

Ca urmare autorităţile vor trebui să amâne şi la anul derularea programelor de achiziţie de blindate, avioane de luptă sau corvete. Lucrurile nu se schimbă esential nici în 2012 sau 2013, cand bugetele de investitii sunt de 156, respectiv 167 de milioane de euro.

sursa: Financiarul

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “MApN caută soluţii alternative pentru asigurarea securităţii spaţiului aerian românesc”

 1. misu caftangiul says:

  Ce o fi in capul actualei conduceri a MAp N ?Cum sa lasi spatiul aerian fara protectie impotriva intrusilor,acum intr-o perioada atat de nefasta pentru tara?Chiar nu mai putem fi in stare sa ne aparam singuri ?

 2. Alex says:

  Asta e si ideea. Dupa parerea mea suntem intr-o situatie mai rea decat in 1940.

 3. Grig says:

  Cea mai mare lipsa de inspiratie sa dai aceasta denumire: “solutie alternativa pentru asigurarea suveranitatii…”. Pai nu-i nevoie de nici o cautare: pana si pe Google, alternativa la “asigurarea suveranitatii” e “neasigurarea suveranitatii”. Totusi, se pare ca asta e situatia… Si totusi, la intrarea in NATO si ulterior, ca membru, fiecare stat isi pastreaza integral suveranitatea asupra spatiului aerian. N-am auzit de vre-un stat sa planifice ceva “alternativ” la suveranitate.

 4. Petru says:

  Da nu stiu e lipsa de vointa politica este rea intentie re credinta nepasare fata de soldatii români care isi risca viata intrun transportor fabricat in epoca inpuscatului se tot spune ca nu sint dar de achizitíile paguboase de ce nu vorbeste nimeni nimic de modernizarea migului 21 care sa dovedit o catrastrofa si daca lea modernizat e drept cu aparatura de ultima generatie dar lea echipat cu rachete cu raza medie in loc sa le echipeze cu rachete cu raza lunga cum ar fi payton 5