Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MApN dat în judecată de peste 150 de SGV-işti

Peste 150 de soldaţi şi gradaţi voluntari din mai multe zone ale ţării, trecuţi în rezervă la 40 de ani după expirarea contractului cu Ministerul Apărării, au dat în judecată MApN pentru recunoaşterea unor drepturi.

Astfel, alţi zeci de soldaţi şi gradaţi voluntari s-au raliat demersurilor celor zece militari din Turda şi Cluj, care au acţionat deja în instanţă Ministerul Apărării pentru recunoaşterea statului de militar şi implicit a drepturilor de care beneficiază, în prezent, doar militarii de carieră.

“Pe 21 ianuarie, doi soldaţi voluntari vor avea primul termen al procesului intentat MApN la Miercurea Ciuc. De asemenea, 33 de soldaţi care au lucrat la Poliţie Militară Constanţa, la Forţele Navale sau în unitatea militară de la Topraisar vor merge pe 27 ianuarie la primul termen de judecată programat la Constanţa. Pe 20 martie, alţi nouă soldaţi voluntari au programat termen într-un dosar la Ploieşti, în timp ce la Craiova aproape 40 de soldaţi s-au hotărât să dea în judecată ministerul pentru a obţine pensie militară. Cei mai mulţi soldaţi voluntari-aproape 60 de persoane, provenind din unităţi militari din Focşani, Buzău, Botoşani, Brăila, Feteşti, Slobozia, Caracal sau Târgu Cărbuneşti vor avea primul termen de judecată pe 20 aprilie. Între timp, acum pe 20 ianuarie este al treilea termen al procesului celor care au dat în judecată ministerul al Cluj”, a declarat Dan Nedelcu, unul dintre militarii care au dat în judecată MApN.

Militarii care au dat în judecată MApN susţineau, în octombrie, că Legea 384 din 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari este “nedreaptă”. În consecinţă, soldaţii voluntari au hotărât să-şi găsească dreptatea în instanţă şi să ceară Ministerului Apărării să le recunoască vechimea în baza contractelor de angajare la unităţile militare ca fiind vechime în serviciul militar şi implicit să fie asimilaţi statului cadrelor militare.

SGV-iştii reclamă şi că, spre deosebire de cadrele militare care participă pe bază de voluntariat la misiunile externe, ei sunt obligaţi să meargă în teatrele de operaţii. De asemenea, soldaţii solicită acordarea de compensaţii băneşti la ieşirea din sistem, plata pentru orele suplimentare lucrate noaptea şi neacordate şi obligarea ministerului la restituirea sumelor reprezentând contravaloarea hranei. Totodată, militarii doresc recunoaşterea perioadei lucrate în cadrul unităţilor militare pârâte ca fiind muncă desfăşurată în condiţii deosebite şi obligarea MApN la plata cote de contribuţie la CAS pentru condiţii deosebite de muncă.

Ca răspuns, Ministerul Apărării Naţionale a decis să propună modificarea Legii privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, însă continuă să menţină limita de vârstă de 40 de ani pentru ieşirea din sistem şi nerecunoaşterea statutului de cadru militar pentru această categorie de personal militar.

Potrivit MApN, una dintre propuneri este ca activitatea soldaţilor şi gradaţilor voluntari să fie încadrată la condiţii deosebite şi speciale de muncă, precum şi reducerea corespunzătoare a vârstelor standard de pensionare prevăzute de lege. Un alt amendament propus de MApN este ca soldaţii şi gradaţii voluntari care au fost răniţi în timpul unor misiuni să aibă posibilitatea să fie încadraţi într-un grad de invaliditate pe baza hotărârii comisiilor de expertiză medico-militară.

MApN preciza, însă, că soldaţii şi gradaţii voluntari vor beneficia de aceste drepturi doar dacă propunerea legislativă va fi aprobată în Parlamentul României. În Parlament, nu au fost făcute, deocamdată, modificări legislative.

sursa: Realitatea.net

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

54 Responses to “MApN dat în judecată de peste 150 de SGV-işti”

 1. DGIA says:

  Pentru SGV – o veste buna, daca va incalzeste cu ceva. Veti fi transformati in subofiteri de administratie (fara drept de comanda, nu am toate detaliile – dar aceasta este esenta). Mai clar: veti prelua posturile celor 15 000 de civili sau cati mai sunt care vor fi dati afara. Veti prelua si alte posturi strict necesare care vor mai ramane in urma desfiintarii/restructurarii Directiei Mobilzare, CMZ si a structurilor teritoriale – care urmeaza curand, e mare secret inca.

  Si o veste proasta: ca intregul sistem de astazi, veti avea salarii unitare fara a vi se aplica insa si voua Codul Muncii ca la ceilalti unitari, adica sunteti doar la misto declarati unitari – deci nu scapati de privatiunile acelea de a nu fi platit in plus dupa cele 8 ore, de a nu avea firma, de a nu face greva, de a nu fi mutat unde se agata harta si altele. Adica tot prost platiti ca unitarii, dar nu lucrati ca ei la ore, nu dormiti cand vreti voi in patul vostru si nici posibilitatea de a avea facilitatile lor precum un alt job, firma etc. nu le aveti.

  Parerea mea – cautati-va altceva de lucru, nu (mai) merita! Decat sa lucrati 16 ore pe 10 milioane, mai bine mergeti la 2 servicii civile cu minim 10 milioane X 2 si fara bataie de cap, mutari la mama lui Scaraotchi si ce am mai patit noi cei mai in varsta. Macar noi am comis-o pentru ca aveam o lege de pensionare compensatorie, voi nici pe aia nu o aveti. Si oricum si noi am furat-o retroactiv, am ramas ca fraierii doar cu privatiunile alea, mutarile, munca neplatita etc.

  Am vorbit in cunostinta de cauza si cu deplin respect pentru voi!

 2. anonim...tipic says:

  ACESTA ESTE UN PAMFLET SI TREBUIE TRATAT CA ATARE. ORICE ASEMANARE CU PERSOANE SAU FAPTE REALE NU TREBUIE LUATA IN CONSIDERARE SI ESTE PUR INTAMPLATOARE.POSIBILITATEA DE A POSTA PE ACEST SITE ESTE GRATUITA SI MODERATA DE ADMINISTRATORII ACESTUI SITE.
  URAAAAAAAAA !!!
  SALVEEEEEEEE !!! (de tun sau la funeralii. fiecare cu ce are)
  Dragi colegi (sgv sau, dupa caz, soldati profesionisti) citind cele de mai sus, si cu speranta (aia moare ultima) ca am sa ma insel nu cred ca ni se vor aduce la implinire doleantele.
  In primul rand sa incepem cu strictul necesar:
  1. TINUTA MILITARA: nu este data la timp si completa (cine nu stie este si partea termica de la ripstop pentru iarna ,dar e optionala iar noi sgv-ii bagam izmene), ar fi zvonuri ca ne-ar da si noua din aia de oras dar nu cred, doar daca sunt alte interese sau o schimba pe aia de la ofiteri sau subofiteri si ne-o paseaza noua la categoria a treia. Si totusi daca nu ni se da pe anul respectiv, in anul urmator nu ni se da si retroactiv ,din urma ceea ce nu am ridicat pe fisa de echipare. La capitolul ofiteri si subofiteri treaba sta altfel: ei iau bani de tinuta anual(cam 2000 RON) si……ATENTIE……..daca nu ii iau pe anul in curs, vor lua retroactiv fiecare ronisor in parte.
  ASTA O TREC LA CAPITOLUL UMILINTA, DEOARECE TOT SGV-II MUNCESC CU SAPA SI LE RUP PANA SA FACA ANUL,IAR CEI MARI IAU BANII AN DE AN SI NU AU NICI CAND SA TRANSPIRE.PENTRU CEI MARI: UN SGV ISI SPALA TINUTA O ZI DA UN BA SAU LA CEL MULT 3 ZILE. DECI NOI DAM BANI PE DERO ,BALSAM, CURENT SI APA, DE BANII PE CARE II LUATI VOI AN DE AN , SI PENTRU NOI NICI NU SUNTETI IN STARE SA NE ECHIPATI COMPLET.DACA NU O SPALAM (desi nu mai conteaza) PENTRU DOMNIILE LOR SUNTEM TOT NISTE NESPALATI. REPET SA SE VADA: UMILINTA !!!!!!!!
  2. NORMA DE HRANA: figureaza la alte venituri si e bucuria noastra ca nu e impozitata, taxata dar, tocmai din cauza asta ne va afecta la pensionare deoarece toate cotizatiile le dai din total realizat fara norma(presupun ca vreti si pensii mari,dar de fapt cotizati la 1000 RON total realizat).
  Tot cu norma de hrana nu inteleg de ce de la nivel de regiment in jos este obligatorie masa calda la popota si sa-mi retina din salariu, pe cand la cei cu capetele luminate nu este obligatorie, desi acolo au soldele cu un 0 in coada fata de noi.Adica pentru unii muma si pentru altii ciuma. Si mai e si buna rau mancarea asta de 10 lei pe zi, de parca toata lumea vrea 5 feluri de ciorba si 5 de felul doi, aceleasi saptamanal, mai mult chioare(mai trebuie sa ia si bucatarul pe acasa), si cu firma de catering a lu` ofiterul activ sau in rezerva `X` . Noroc cu T. Melescanu, care cu o zi inainte de demisie a aprobat marirea normei cu fabuloasa suma cu 1 RON/zi si a doua zi a plecat.ASTA O TREC LA DISCRIMINARE !!!!!!!!!!!
  3. PAZA: da stimati colegi…paza( aia buna care trece primejdia rea). Pentru cine nu stie ,sunt unitati militare(nu toate) care au paza externalizata ( bineanteles tot a lu` ofiterul in rezerva care angajeaza militari sau fosti militari pentru paza).
  Pana aici nimic ciudat. Dar vine si marele `DAR`. Cheltuiala cu o firma de paza externa care are in componenta de exemplu, 3 ture a cate 3 posturi fixe si cate un sef de tura ajunge undeva pe la suma de 80.000 RON pe luna, sau 800 milioane vechi lunar. BUUUN: pai mai oameni buni daca un Sgv are sa zicem cam 1300 pe luna, pai MApN ar putea plati peste 60 de sgv cu banii aia in loc sa plateasca din amabilitate firma `x` care iti asigura maxim 15 paznici.
  Pe langa asta paznicii au media de varsta de 55 ani(unii chiar 67. am cunoscut personal) si pe noi ne da afara la 45. Pai nu e STRIGATOR LA CER ? Daca le dai o varianta de atac si trebuie sa-si ridice masti ,pistoale si alte chestii pe care voi le stiti lesina pana la locasul de adapost. Pe timp de canicula ii ia cu salvarea (doar picam si noi astia tineri dar bosorogii), nu mai stiu nici sa scrie, le tremura mana pe tomfa si o folosesc in loc de baston, nu stiu de unde se demonteaza un pistol care trebuie curatat si uns.Iar noi sgv-ii la sapa.Intrebati-i ce este aia o unitate defoc.DISCRIMINARE SI UMILINTA ESTE PAREREA MEA.
  4.STATUTUL: aici alta belea. Incep cu ceva care este enigmatic : noi avem un statut sau un cod al muncii? ei bine da.DAR(da…dar) dupa care suntem bagati in seama la drepturi? habar nu am .Pe langa statut si cod al muncii mai avem si regulamente militare(toata lumea a vazut r.g.1 pana la r.g.5 plus Regulamentul de ordine interioara)
  Cu alte cuvinte avem in contract dreptul la :
  -solda lunara
  -concediu de odihna
  -concediu medical
  -concediu de studii(neplatit din cate stiu eu pentru ca nu faci facultate la zi si mai esti si la serviciu)
  -spitalizare si medicamentatie gratuit (asta chiar nu am auzit pe nimeni sa beneficieze gratuit de o operatie chiar si de apendice)
  Cam atat cu drepturi , iar la obligatii toate cele de dinaintea drepturilor.
  MAI NOU TE POATE DA AFARA CAND VREA EL SI FARA NICI O OBLIGATIE SAU JUSTIFICARE, LA RESTRUCTURARE NU ITI MAI CAUTA ALT LOC DE MUNCA SI NICI NU ITI ASIGURA REFORMARE PROFESIONALA.
  ASTA O BAG LA CAPITOLUL TRAGEDIE SAU NESIGURANTA.
  5.PENSIA: nu cred ca o sa avem parte de ea.din 2006, dupa 18 ani si 4 luni in acelasi sistem sau loc de munca este posibil sa ai parte si de pensie dar in anumite conditii.( nu le stiu si nu vreau sa aberez). Sunt anumite portite. Pe langa asta cand te gandesti ca ai o leafa de incadrare de 630 RON si cotizezi 1% pentru pensie…………..va rog frumos. Sper ca nu vreti pensii nesimtite. Aveti sanse la o pensie mai mica decat ajutorul de somaj.Aici sunt multe de discutat si as tasta pana maine. La fel ca si punctul 4. intra la capitolul NESIGURANTA. Un plutonier poate sta pana la 65 de ani si mai mult ca sigur are sanse sa moara cand face O.S.U. si un sgv la 45 de ani-evacuarea. Ala trebuie sa moara in afara unitatii. Pentru ofiteri chiar si fanfara.
  DECI DOMNILOR DE SUS CHIAR NE OFERITI SARACIA SI IMPOSIBILITATEA DE A AVEA O FAMILIE LINISTITA PANA LA 45 DE ANI SI ATUNCI NU MAI VALORAM NICI CAT O CEAPA DEGERATA. DAR DACA AM 25 DE ANI SI MOR IN AFGANISTAN DIN CAUZA LA UN OFITER CARE M-A PUS SA PATRULEZ FARA SA-MI ASIGURE SECURITATEA ………………EEEEEEEEEEEE SUNT AL DRACU` DE IMPORTANT. M-AM SACRIFICAT PENTRU TARA. ONORURI, PRESEDINTI, MINISTRII, DRAPEL, FANFARA SI CEL MAI IMPORTANT: SICRIUL, FAMILIA PLANGE, COPIL FARA TATA, MAMA SI NEVASTA INDURERATE CA M-AM DUS PE LUMEA CEALALTA. VOI V-ATI FACUT RENUME PE MAPAMOND.PRESA, TELEVIZIUNEA,INTERVIURI, ANCHETE, ETC.
  DAR NIMIC CARE SA AJUTE PE CEI DRAGI.DECI SUNTEM MAI IMPORTANTI MORTI DECAT VII. ASTA INTELEG EU. DECI CAPITOLUL NESIGURANTA.
  6.FEMEIA: DAAAAAA CE? NU STII SA CITESTI? FEMEIA. FE-ME-IA.
  Nu sunt misogin si nici nu vreau sa fac discriminare dar oamenii corecti stiu la ce ma refer. Femeia e placerea sefilor si necazul subordonatilor.De la angajare si pana la ultima promovare nu trece prin toate birourile , ci pe sub toate birourile. Cea mai mare bagatoare de strambe ,iscoade, zvonuri , minciuni, sifoane este femeia.Aia te spune lu` sefu si cand tragi un `fart`.Este la curent cu toate.Iti zambeste in fata si lu` sefu` i-a zis tot ce nu ai zis tu,iar pe tine nu te va crede niciodata.Sincer nu-i vad locul in armata. Este parerea mea si prietenii stiu de ce. Toata lumea o place cand intra dimineata in civil cu decolteu si mini la vedere, dar daca sefu` are bucurii la ea, chiar si pentru o scurta durata ea va conduce unitatea mereu.
  Cu scuzele de rigoare doamnelor si domnisoarelor. Veniti in armata doar pentru bani si cariera nemeritata.Provocati divorturi.va razbunati pe oricine si oricand. Si noi dam cu matura,ca barbati, spalam wc-uri si le desfundam de tampoanele dumneavoastra(scuze dar asta e adevarul) si mai suciti si mintea cui vreti voi, de numai armata nu este asta.Daca sunteti la menstruatie vreti invoire,daca va inselati barbatii vreti invoire.Chiar in armata barbatii nu au nevoie de femei pentru a-si executa cat mai bine serviciul si ordinele.
  Voi sunteti atat de tari incat puteti impleti 3 linii de mira.
  AM ZIS CAM TOT CE AM AVUT PE SUFLET.
  ACESTE CUVINTE VIN CA UN DREPT LA LIBERA EXPRIMARE CASTIGAT LA 22 DEC. 1989.
  DEMOCRATIA SI DREPTUL LA OPINIE/REPLICA LE AVEM CA DREPTURI IN CONSTITUTIE.
  ORICINE SE POATE TRECE IN PARTE CIVILA SI SA INITIEZE UN PROCES.
  ORICINE ARE DREPTUL SA SE APERE.
  ATI MODIFICAT UZUL DE ARMA DE PUTEM MURI LEGAL CU ARMA IN MANA FARA SA PUTEM FACE CEVA LEGAL ATACATORULUI.
  BANI NU,SPERANTE NU,PROMISIUNI NEANDEPLINITE DA.
  ASTA REPREZENTAM NOI SGV-II PENTRU MAI MARII TARII: CARNE DE TUN IN TEATRE DE OPERATII, SCLAVI IN TARA ,DATI AFARA FARA O PENSIE MODICA(PE CAND ALTII AU LUAT SUTE DE MILIOANE ORDONANTA SI O PENSIE FRUMOASA)
  DACA AM PASTRA SECRETUL DE SERVICIU CU 15% MAI PUTIN?(CA SOLDA)
  DACA AM DEMISIONA IN MASA?(SINGURA MODALITATE DE PROTEST LEGAL PENTRU MILITARI DUPA CE AU INCHEIAT CONTRACTUL OBLIGATORIU CU ARMATA)
  DACA AMERICANUL SI CU RUSUL ISI IAU OCHII DE LA NOI? EUROPA NU STIE CUM SA NE SCOATA AFARA DUPA CE NE IA TOATE RESURSELE SI NE IMPUNE REGULI, LEGI SI PRETURI EUROPENE DAR LEFURILE SUNT DERIZORII(NOI ORICUM II PUPAM UNDEVA TOT TIMPUL)
  DACA NU VOM MAI FACE PARTE DIN U.E. , N.A.T.O. , O.N.U. (SI ASA SUNTEM GUNOAIELE EUROPEI, SI MA GANDESC CA OR SA NE TRATEZE CU SPATELE CAT DE CURAND)
  VETI AVEA NEVOIE DE ARMATA. DE SOLDATI MULTI ,SI BINE PREGATITI . GANDITI-VA SI LA SGV-ISTI.PAI LA 45 DE ANI CAND MANANC PE PAINE PREGATIREA DUMNEATA MA DAI AFARA SI IL ANGAJEZI PE ALA DE 19 ANI CARE DOARME IN BOCANCI SI STIE NUMAI FACEBOOK?
  UN AMERICAN MILITAR ECHIVALENT LA FRUNTAS IN ROMANIA , IN 2008 LA SUMMIT AVEA O SOLDA DE 2200 DOLARI AMERICANI, DIURNA SI SPORURI(CUMULAND UNDEVA PESTE 35OO DOLARI AMERICANI), PLUS MASA SI CAZARE LA HOTEL DE 3 STELE SAU MAI MULT, PLUS O PENSIE DUPA RETRAGERE CARE II AJUNGEA SA TRAIASCA DECENT, SI PLUS DREPTUL DE A LUCRA IN PARALEL CU PENSIA, SI PLUS MERITE SI RECUNOSTINTE SI RESPECT, SI PLUS SPITALIZARI PENTRU EL SI FAMILIE GRATUITE IN BAZA LEGITIMATIEI ORIUNDE. SI PLUS ORICE CARE LA NOI ESTE MINUS.
  UN AMERICAN CARE ESTE SPECIALIZAT IN INFORMATICA NU DA CU MATURA SI NU SPALA WC-UL. ALA SPECIALIZAT CU MATURA NU STIE DE UNDE SE PORNESTE UN CALCULATOR.
  LA EI E DOAR SPIRITUL DE ECHIPA,MANDRIA, PATRIOTISMUL SI SOLDA FAC SA LE PLACA CEEA CE FAC.
  LA ROMANI SPECIALISTUL IN CALCULATOARE DA CU MATURA CAND N-ARE CE FACE, POATE SI LA SAPA. ALA DE LA SAPA AJUNGE SA-I FURE FUNCTIA LU` ALA DE LA CALCULATOR (A DAT SI EL O SPAGA)
  DACA LA NOI AR FI SPIRITUL DE ECHIPA SI RECOMPENSA IN SOLDA PE CAT MERITAM AM FI MAI BUNI CA AMERICANII.DAR PE NOI DIN BETIVI SI PROSTI NU NE SCOATE NIMENI.
  DAR ASTA NU SE VA INTAMPLA NICIODATA.SUNTEM O NATIE FARA DEMNITATE, CARE NE VINDEM APROAPELE PE UN CROISSANT .
  CA MILITARI AM JURAT SA APARAM O TARA CARE NE-A BAGAT MANA IN SOLDE.DECI AM AJUNS SA APARAM HOTII.
  ASTEPTAM ZILE MAI BUNE IN POZITIE DE DREPTI.
  CURAJ FRATILOR SGV !
  DUMNEZEU NU DOARME. E PLANTON 1 2 3
  CU SFINTII TREBUIE SA FACEM BLAT
  PENTRU CEI CE VOR SA FIE SGV CITITI BINE CE AM SCRIS MAI SUS DACA VRETI `SA TRAITI BINE`
  ACESTA ESTE UN PAMFLET SI TREBUIE TRATAT CA ATARE. ORICE ASEMANARE CU PERSOANE SAU FAPTE REALE NU TREBUIE LUATA IN CONSIDERARE SI ESTE PUR INTAMPLATOARE.POSIBILITATEA DE A POSTA PE ACEST SITE ESTE GRATUITA SI MODERATA DE ADMINISTRATORII ACESTUI SITE.

 3. trend says:

  Bravo,de trei ori bravo.Bine ai zis.Daca ar gandi toti ca tine se poate face o armata ca oamenii ca acum e un sistem putred si corupt bazat pe nepotisme si pile,ce mai PCR traieste.Eu unul am demisionat si de un an ma judec cu MAPN pentru orele suplimentare neplatite pe ultimii trei ani,si sunt destule.
  Daca mai stie cineva inca un caz asemanator va rog sa lasa-ti un email.

 4. Bogdan says:

  bv … oricum eu personal daca pana in noiembrie cel tarziu nu am tinuta luata eu i dau in judecata sunt banii nostri sa plateasca bulangii … si sa numai treaca tinuta de oras pe act .. ca tot nu o luam …