Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MApN dezinformează folosindu-se de AGERPRES?

Citind o ştire a agenţiei de ştiri AGERPRES, elaborată în baza unui comunicat al Direcţiei Financiar Contabile din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), aflăm cu uimire că “Peste 70% dintre pensionarii militari au completat formularele pentru recalcularea pensiilor”. Acesta fiind şi titlul ştirii.

Urmărind însă cu atenţie declaraţia gl.bg. Maria Lupu, şeful Direcţiei Financiar-Contabilă, aflăm însă că “Peste 70% dintre pensionarii militari aflaţi în plată au completat, până la această dată, formularele necesare obţinerii adeverinţelor de venit în vederea recalculării pensiilor militare”.

Deci cu totul şi cu totul altă informaţie. Că doar nu e obligatoriu dacă foştii pensionari militari îşi vor obţine aşa zisele adeverinţe de venit să-şi completeze şi cererea de recalculare.

După cum am semnalat în reptate rânduri adeverinţele respective cuprind date eronate, venituri lipsă, fiind făcute de personal nespecializat. Această stare de fapt o confirmă şi doamna Lupu: “o altă decizie a ministrului (MApN n.r.) pentru simplificarea procesului (de recalculare a pensiilor militare n.r.) a fost dotarea cu echipamente tehnice moderne pentru fotocopierea şi introducerea datelor necesare obţinerii adeverinţelor de venit şi implicarea a peste 5.000 de oameni în acest proces.”

Aceşti 5000 de oameni scoşi din activitatea firească au întocmit până în prezent aproximativ 20.000 de adeverinţe care, potrivit doamnei Lupu , sunt deja la Direcţia Financiar-Contabilă pentru recalculare şi emiterea deciziilor de pensii. Deci un om a elaborat 4 adeverinţe în 4 luni şi încă nu a emis nicio decizie de pensionare.

Mai este o lună în care vor trebui eliberate alte 62.000 de mii de adeverinţe şi 82.000 de decizii de pensii!

Crede cineva că se va putea face acest lucru? Poate doamna Lupu ca să-l bucure pe domnul ministru.

“Pensionarii militari au înţeles că recalcularea pensiilor este în favoarea lor, aşa se explică şi numărul foarte mare de pensionari care se prezintă la centrele militare, la unele dintre acestea creându-se în ultima lună o oarecare aglomeraţie”, a afirmat oficialul MApN. Ca să ştie şi doamna Lupu de ce e aglomeraţia de la centrele militare îi putem spune că sunt lucrători puţini, spaţii mici, adeverinţe cu probleme, ceea ce generează timp mult pentru analiză, contestaţii, certuri, supărări, UMILINŢĂ. Cam asta e consecinţa “măsurilor excepţionale luate de ministru pentru ca procesul obţinerii adverinţelor de venit de către pensionari să fie simplificat”. Pentru exemplificare: “Procesul de recalculare a pensiilor militare scârţâie?”

Ce urmează?!

Recalcularea majorităţii pensiilor foştilor militari în baza salariului mediu pe economie. O spune chiar şefa Direcţiei Financiar-Contabilă:  “Potrivit prevederilor legale, adeverinţele de venit din care lipsesc date vor fi completate provizoriu cu salariul mediu brut pe economie, urmând ca, pe măsura identificării documentelor doveditoare, să se completeze şi aceste date, în regim de urgenţă, de către centrele militare”.

“Acolo unde există situaţii în care adeverinţele nu sunt completate cu toate veniturile realizate, pensionarii militari vor primi drepturile cuvenite, retroactiv. La fel stau lucrurile şi pentru cei care s-au prezentat la centrele militare mai târziu, iar timpul rămas la dispoziţie pentru procesarea datelor este foarte scurt. Şi pentru ei, calculul se va face pornind de la salariul mediu brut pe economie, urmând ca, pe măsura procesării datelor, şi aceştia să primească retroactiv drepturile cuvenite”, a precizat gl.bg Maria Lupu.

Ţinând cont de garanţiile oferite de ministru, secondat şi poate sfătuit chiar de şefa Direcţiei Financiar-Contabilă, cum că toate pensiile militare vor fi recalculate în baza noii legislaţii până în ianuarie 2011, ar fi un gest de onoare ca ambii să plece din MApN dacă acest obiectiv nu va îndeplinit “întocmai şi la timp”, ambii dovedindu-se incapabili în a face faţă sarcinilor autoasumate.

În rest, umilinţa foştilor militari de carieră va fi completă, aceştia urmând a bate pe la porţile unităţilor militare de aiurea să-şi verifice sau chiar obţine dovada veniturilor. Halal grijă ministerială!

InfoMondo Militar

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

15 Responses to “MApN dezinformează folosindu-se de AGERPRES?”

 1. Dan says:

  Astia au inebunit, auzi: pensiile se recalculeaza in avantajul militarilor!
  Doamna asta e militar sau doar purtator de uniforma?
  Pai cu pensiile recalculate ramanem pana iesim din sistem pe cale naturala.
  In cati ani crede doamna ca se vor corecta erorile din fisele de venituri?
  Abia au terminat de recalculat pensiile celor care au cerut asta in 2007. Si erau vreo 37000.
  Stie doamna ca doar 1 (unu) la suta au fost de acord cu ce scrie in fise? Si aia au mers pe incredere, amaratii!
  Asa cum au dat “rasol” cei 5000 (in realitate vreo 15000) cu fotocopierea, cu transcrierea dupa fotocopii, cu cautarea datelor in baza de date, asa vor face si cei ce recalculeaza acum pensiile din subordinea doamnei!

 2. Plano10 says:

  Deputata PNL, Alina Gorghiu, i-a zis, pe Realitatea TV, sa-i fie rusine doamnei general pentru declaratia care interpreteaza eronat sentintele de suspendare si anulare partiala ale Hg 735

  http://www.plano10.com/2010/12/alina-gorghiu-pe-rtv-sa-i-fie-rusine.html

 3. Plano10 says:

  Deputata PNL, Alina Gorghiu, i-a zis, pe Realitatea TV, sa-i fie rusine doamnei general pentru declaratia care interpreteaza eronat sentintele de suspendare si anulare partiala ale Hg 735

 4. A.R says:

  Este evident ca scopul recalcularii este acela de a lua din pensiile “nesimtite”si de a aduce la buget banii cuveniti pensionarilor militari. Poate ca e intentionata omiterea de perioade (ani, luni) din adeverintele deja eliberate tocmai pentru a calcula pe salariu mediu noile pensii urmand ca la calende sa ni se mai dea cate ceva din urma dar numai cand ne-o veni randul, rand care poate depasi cu mult comemorarea trecerii noastre prin aceasta lume la 5 , 10 sau 15 ani de la inmormantare (fara onoruri militare ca ne-au civilit, ne-au facut ‘unici”). M-ar interesa cine semneaza adeverintele pentru ca pe acela ar trebui sa-l dam in judecata pentru transmiterea de date eronat sau incomplete. Continui sa ma intreb ce vina avem si de ce trebuie sa ni se recalculeze pensiile la valoarea salariului mediu pe economie cand TOATE DATELE REFERITOARE LA VENITURILE NOASTRE SUNT LA M.Ap.N.IAR FAPTUL CA NU AU FOST IN STARE SA LE CENTRALIZEZE NU E VINA NOASTRA. Cei 5000 de colaboratori care au lucrat la centralizarea datelor si nu au elaborat inca adeverinte pentru cei 82000 de pensionari sa-si calculeze ei salariul cuvenit pe ultimele luni la valoarea salariului mediu pe economie pentru randament scazut si transmiterea de date eronate si omisiuni.Vai noua ce vremuri traim!

 5. Gourkha says:

  Madam´ General (in ce razboaie o fi participat, n-am vazut-o nici in Afganistan, nici in Irak, nici macar la Revolutie prin TAB-uri) minte.

  In realitate, adeverintele acelea sunt deja intocmite – pt. cei care le solicita la CM doar se face imprimarea. Iar Madam´ General stie acest lucru si are si acces instantaneu la adeverinte chiar din biroul ei. M.Ap.N. are o retea proprie de telecomunicatii tip Internet, denumita insa Intranet (asa am … visat eu ca ii spune), la care e racordata orice structura din M.Ap.N, adica si DFC – logic si cuprinde si baza de date cu adeverintele. E foarte simplu, adeverintele fiind deja emise in format electronic, Madam´ General face doar asa: merge la un PC, baga o parola, intra in baza de date, baga un nume si la nevoie un CNP si gata, vede datele si adeverinta gata intocmita pt. rezervistul Ion din Vascauti care nici macar n-a fost la CM sa ceara vreo adeverinta. Click la imprimanta daca vrea sa o vada mai bine – si gata.

  Care este de fapt manevra daca oricum DFC si lucratorii lui Madam´ General au acele adeverinte, se pot uita oricand la ele si pot procesa datele oricand fara sa le mai trimita nimeni sub forma de hartii. Nici nu se uita nimeni pe hartiile trimise, iau cu copy paste datele pe care oricum le au in PC-uri si care sunt aceleasi cu cele imprimate la CM, logic.

  Manevra are 3 nuante:

  – una de sorginte politica de tip nord-coreean: cer adeverintele de recalculare doar asa de design (datele oricum le au), scopul nr. 1 fiind ca rezervistii sa ceara cu mana lor incadrarea in alta lege, respectiv diminuarea veniturilor si sa nu mai poata sa zica nimic ulterior;

  – una de scoala comunista veche ce tine de teama de raspundere: in asemenea ritm de munca, finantistii nu isi asuma raspunderea de a fi sau inscrise date eronat pe adeverinte, de aceea rapsunderea e pasata tot la rezervisti si tot prin semnatura pe cererea de recalculare. Adica dau acum o pensie unui rezervist si dupa un an dupa ce constata ca a primit in plus, adeverintele fiind gresite, jumatate de an nu mai rpimeste nimic.

  – una de scoala portocalie si ceva dictatura: suntem amenintati ca daca nu trimitem adeverintele si semnam pt. diminuare si ca noi raspundem de exactitatatea datelor inscrise, automat pierdem si mai mult – fiindca ni se vor trece din oficiu salarii medii. Dupa orice logica, in afara de cea dictatoriala, este un abuz: contributivitatea ca principiu are la baza venituri reale, nu din burta – salariile medii nu sunt venituri reale, ci din burta. Pe de alta parte – portocaliii nu au scrupule, vhiar ar fi in stare sa-si traga niste bani de borduri din diferenta.

  Concluziile mele: indiferent ca cineva cere sau nu adeverinte, recalcularea se va face pe baza veniturilor din adeverinte si numai a lor. Ordinul politic adresat lui Madam´ General e clar: ˝- Obtineti semnaturile de recalculare, altfel sigur la CEDO ajungem!˝ Adevarat 100%, cum tot la fel de adevarat – este ca un viitor guvern poate sa emita o legislatie prin care sa ii puna sa plateasca pe Oprea, Boc si Madam´ General, din buzunar daunele provocate.

 6. Altfel says:

  Gourkha,
  Nu-ti face iluzii. In Romania, NICI UN nou guvern nu-i va pune pe vechii guvernanti la plata. Pentru ca in Romania se guverneaza dupa principiul suveicii politice. “Azi furati voi si noi tipam, maine venim noi si furam, iar voi tipati. Nici noi, nici voi, nu ne luam la controlat atunci cand preluam puterea”. Madam Ritzi, saraca, a cazut victima propriilor colegi, nu adversarilor politici. Si a cazut victima fiindca si-a terminat misiunea, aceea de a o ajuta pe EBA sa intre in Parlamentul European. “Maurul si-a facut datoria, maurul trebuie sa moara”-este deviza in virtutea careia TOTI cei care l-au ajutat pe Base vreodata, au disparut.

 7. marina says:

  Nu va mai enervati, vrajitoarea aia obedienta ar face si spune orice ca sa fie in gratiile portocaliilor, ar trebui ca viitoarele procese sa fie indreptate inpotriva acestor persoane Oprea, Lupu, Boc,Basescu(ca doar nu o sa fie presedinte pe viata).Ati vazut ca si cei de la SRI au castigat in instanta?Ati auzit ultima declaratie a chiorului?Chiar merita sa fie numit”javra ordinara”

 8. cititor says:

  Cineva dintre cei care au castigat procesul sa posteze aici modul cum au procedat pentru ca si cei mai putin initiati sa actioneze. Numai bine si la lupta ,se poate castiga legal.

 9. lucius says:

  Doamna Alina Gorghiu ar face bine sa fie la fel de tenace ca in cazul ministrului Ritzi-pitzi. Faptul ca a prezentat stirea ca pe ceva banal, nu ma incalzeste cu absolut nimic … dimpotriva, imi intareste parerea ca opozitia este mana in mana cu puterea (nu degeaba are si afaceri cu statul, bineanteles cu acordul puterii).
  Madam general, spoita si la propriu si la figurat, ar face bine sa se gandeasca ca nu mai are mult si v-a iesi la pensie … cred ca nu e cazul sa spun mai multe!!!

 10. Plano10 says:

  @Cititor
  Nu te lua dupa generaleasa ca Hg 735 este suspendata si anulata partial de instante pentru toti militarii nu numai pentru cei care au initiat actiunile.
  Individual mai are rost sa actionezi cu contestatie dupa ce primesti Decizia de recalculare asa cum scrie aici(apasa pe Plano10)
  Nu mai cheltuiti banii de pomana cu avocatii !

 11. Plano10 says:

  @cititor
  Mai direct apasa pe Plano10 de la acest post

 12. vasile says:

  Ce fac acei militari in rezerva a caror state de plata nu se vor gasi? Bineinteles ca pensia lor va fi calculata la salariul mediu pe economie. E drept? nu e drept dar legea lui Boc asa prevede. Adica se merge la noroc. Asa au decis Guvenul, Parlamentul si Curtea constitutionala, ca este echitabil, adica aplicarea retroactiva a principiului contributivitatii este constitutionala.

 13. vasile says:

  Întreaga bază de date se află la DFC, nu le trebuie decât acceptul prin semnătura pensionarilor la fel cum le trebuie procurorilor acceptul parlamentului pentru RIŢI-PIŢI.
  Dacă s-au dat foc la statele de plată pentru anii care lipsessc din carieră, să răspundă OPREA.

 14. - fost militar says:

  Cine-mi va plati, pentru drepturile îngrădite atat timp cat am fost militar, în conditiile în care voi fi tratat ca un civil oarecare. Mi-e scarba de actuala conducere a armatei care s-a subjugat politicului. dl plutonier Oprea, si generaleasa aia, care zici ca-i scoasa acum de la Auschwitz duc în eroare cadrele militare. Sunteţi RUSINEA ARMATEI ROMANE. Militarii de cariera îi bagati in puscarii sa ramaneţi voi starpiturilor si tradatorilor….parveniţilor. Oprea ti-ai facut partid folosind tehnica auto militara pe tine de ce nu te aresteaza….

 15. pani hacitin says:

  chiorule dute,pleaca ca s-a saturat poporul de tine si de hotii din parlament nu vedeti ca sunteti niste papagali comunisti si hoti , furati mai mult decat poate suporta bunul simt!