Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MApN: Discuţiile despre înzestrarea cu avioane multirol reluate după preluarea şi auditarea programelor de aeronautică

Sebastian Huluban - secretar de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare şi planificare foto www.mapn.ro

Prezent la deschiderea Expoziţiei Internaţionale dedicată Industriei Aeronautice, Apărării, Securităţii Naţionale şi Securităţii Private – Black Sea Defence Aerospace (BSDA 2012) – Secretarul de stat al Departamentului pentru politica de apărare şi planificare din cadrul MApN, Sebastian Huluban, a declarat că discuţiile legate de înzestrarea Armatei române nu se vor relua până nu se va încheia procesul de preluare şi audit pentru tot ce înseamnă aeronautică, avion multirol sau elicoptere.Acesta a precizat că prioritare pentru MApN sunt toate programele de înzestrare strategică. “La aceasta oră nu discutăm nici despre aparate, nici despre firme şi armament. Ceea ce se ştie face referire la elementele de continuitate, pentru ceea ce urmează cred că este prematur până nu se va încheia procesul de preluare şi audit pentru tot ce înseamnă aeronautica, avion multirol, elicoptere. Nu putem să extragem la aceasta ora anumite capabilităţi şi să le neglijam pe celelalte. Este un proces integrat de revizuire şi analiză (…)”, a declarat Sebastian Huluban.

Potrivit lui Huluban, înzestrarea cu un nou tip de avion multirol este unul din obiectivele strategice pe termen lung.

“Reanalizăm programele de înzestrare strategică din perspectiva actualei situaţii. În ceea ce priveşte avionul multirol, este unul din obiectivele strategice pe termen lung, iar analiza este făcută în aşa fel încât în momentul în care se va face achiziţia va avea o alonjă pe termen lung sau chiar foarte lung”, a precizat Huluban.

În acest moment discutiile privind achizitia celor 24 de avioane multirol, noi sau second hand, se poartă în afara unui cadru deschis, transparent, competitiv, promis de conducerea politică a ţării. Decidentii politici români preferând amânarea unei decizii invocând motivaţii economice dar şi fără a ţine cont de posibilitatea fructificării contractului din perspectiva obţinerii unui offset care să presupună retehnologizarea industriei aeronautice româneşti.

Oricum semnificativ pentru atitudinea noii echipe de conducere de la MApN este numirea unui secretar de stat la Departamentul pentru Armamente, structură care se ocupă direct cu înzestrarea strategică, în persoana doamnei Floarea Şerban. Funcţia nu fost încadrată de cineva pe perioada mandatului fostului ministru. Expertiza juridică a noului secretar de stat poate fi o garanţie a bunelor intenţii privind legalitatea şi transparenţa privind înzestrarea strategică a MApN.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “MApN: Discuţiile despre înzestrarea cu avioane multirol reluate după preluarea şi auditarea programelor de aeronautică”

 1. Fenchea Marius says:

  Bun mie mie se pare un fel de hai sa comentam ceva ca sa vorbim si noi….nu mi s-a parut deloc edificator ceva din declaratii nici ca procesul se reia nici ca vrem offset cum ar fi normal nici nimic…..un fel de vorbe aruncate…unde si-a dus mutu iapa.
  Oricum 24 de avioane multirol sunt doar prima parte a contractului sau a programului de inzestrare urmanda ca o a doua transa de 24 sa fie cumparate la momentul potrivit.
  Momentul potrivit ar fi acum!

 2. Lucian* says:

  au dat doar un motiv de amanare a deciziei.
  S-au facut studii peste studii peste studii din 2007 incoace…

 3. Fenchea Marius says:

  Cel mai simplu este sa spui vrem sa cumparam ca stat 24 de avioane multirol care sa vina cu offset. Highlight-ezi ca vrei ca sa indeplineasca anumite criterii limita si astepti ofertle.
  Le faci publice si hotarasti ca ai ales-o pe aia pentru ca a obtinut un anumit punctaj, exact ca si polonezii.
  Nu iti prea trebuie sa o intorci si sa o suci atata de mult.
  In 2007 cand s-a facut studiul s-ar putea ca F 16C Block 50/52 sa fi fost mai bun decat Gripen-ul C/D insa intre timp lucrurile s-au schimbat, Gripen-ul a confirmat la noii clienti si a integrat mult mai multe chestii pe avion.
  A si ceea ce este de asemenea important este imprumutul la dobanda cat mai joasa si pe minim 10 ani ca sa nu ajungem la sapa de lemn si cu perioada de gratie.

 4. Grig says:

  Normal ca actualul guvern nu o sa ia nici o decizie, mai mult, nici nu o sa puna in discutie achizitia asta – sunt acolo doar pentru 6 luni. Vorbe multe si goale vor mai fi, concret nimic.
  Gripen a venit cu pret avantajos, offset, sursa de finantare (imprumut bancar, bineinteles), etc. – toate astea degeaba cat timp acordul cu FMI impune o limita maxima pentru deficit.
  Per total, nu exista un factor de decizie responsabil, care sa zica si sa faca. Nici nu se pune problema ca achizitia nu e 100% necesara si chiar obligatorie iar a spune ca e o actiune pe termen lung e o confuzie – e pe termen scurt (termen chiar depasit).
  BFIT

 5. Lucian* says:

  Marius, cum zici tu are logica actiunea.
  Problema este ca eu nu am mai vazut nimic logic la inzestrare de foarte mult timp.
  Si mi-am terminat si neuronii care mai “cantau” speranta ca se schimba ceva.

 6. ROBERT HORVATH SUA says:

  OFF TOPIC dar important !
  Doc sec american….
  SCMD CEA MAI IMPORTANTA FORTA POLITICA DIN ROMANIA
  DOGARU UN PERICOL PENTRU MAFIA BASESCU !

  Ofiterii disponibilizati reprezinta un pericol terminal si pot pune baza unei revolte a intregii armate romane impotriva mafiei politice .Înca din anii din ‘90, în numele modernizarii Armatei, ceruta de alinierea la exigentele armatele statelor NATO, au fost desfiintate mari unitati, uniati militare traditionale, categorii întregi de forte ale armatei. Zeci de mii de ofiteri si subofiteri au fost disponibilizati. În paralel, prin decizii de natura “economica”, a fost trecuta la fier vechi o industrie militara ca urmare au fost condamnate la foame alte mii,zeci de mii de specialisti de înalta clasa împreuna cu familiile lor.În 1989 armata avea 235.000 de militari activi. Generali, ofiteri, subofiteri si militari în termen.În 2007 ajunsese la circa 75.000 militari, iar pentru 2015 numarul acestora se va diminua la 65.000. Au disparut, deci, 170.000 de oameni, inclusiv ca urmare a profesionalizarii armatei.
  în anul 1998: 36.500 ofiteri;
  – la 31.12.2003: 14.252 ofiteri;
  la 31.12.2009: 11.250 ofiteri;
  Nici o alta institutie fundamentala a statului nu a mai cunoscut o asemenea dramatica transformare în anii de dupa revolutie!

  80.000 DE REZERVISTI SUNT O FORTA EXTRAORDINARA CARE POATE SCHIMBA ECHILIBRUL POLITIC DIN ROMANIA.