Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MApN schimbă foaia? Sau, de la activarea fătucelor la activarea rezerviştilor de lux

Se pare că fiecare putere politică din România, care “încalecă” la propriu MApN-ul, îşi promovează propria politică de cadre. Prin anii 2000, politica de cadre (cu tot respectul, nu o pot numi politică de resurse umane, n.a.) era marcată de activarea pe scară largă a “fătucelor” legate ombilical de ceva generali sau politruci aciuaţi prin minister.

Acest lucru a pulverizat până la urmă tot procesul de recrutare, selecţie şi formare, pus cu greu la punct de naivii care credeau într-un sistem pus sub egida “egaliate de şansă şi transparenţă”.

Astfel, sublocotenentul şcolit pe bani grei în cel puţin 5 ani prin academii şi şcoli de aplicaţie se trezea subordonat unui căpitan absolvent al unei facultăţi tip SRL, în general purtător de fustă şi cunoscător a şefilor din familie. Practica a făcut ca, treptat, toată lumea să-şi închipuie că poate fi ofiţer. La mulţi le-a reuşit!

Următorul asalt asupra carierei de ofiţer l-au dat unii subofiţeri care ocoleau cu “dibăcie” filiera directă de formare a ofiţerilor. Prea multă bătaie de cap, prea multă şcoală, prea mult timp îşi spuneau aceştia privind la programa academiilor militare. Au înlocuit însă şcoala cu cultivarea relaţiilor cu potentaţii zilei, care transformau cu o semnătură o diplomă de licenţă obţinută aiurea, în acces garantat la cariera de ofiţer.

Dar iată că mai nou s-au găsit şi alte metode ingenioase de a ajunge ofiţer sau subofiţer al Armatei Române. Potrivit cotidianului Puterea, “în prezent MApN, se foloseşte de reactivările militare (civili chemaţi în activitate) pentru a “răsplăti” apropiaţi ai partidului aflat la putere”. Surse apropiate MApN, citate de Puterea, afirmă că începând cu ianuarie 2010, ministerul de resort a chemat în activitate zeci de civili pe care i-a activat ca ofiţeri şi subofiţeri în armată.

Potrivit sesizărilor primite pe adresa redacţiei Puterea, Ministerul Apărării a chemat în activitate civili care sunt aproape de vârsta pensionării.

“Au fost activate persoane trecute de 50 de ani”, susţine un fost militar, intervievat de reporterii Puterea.

Reţeta, cât se poate de legală, însă atât de imorală, a fost patentată de actualul ministru cu ani în urmă, care a plecat şi revenit în Armată după cum i-a dictat interesul, gradele obţinându-le mai mult în rezervă decât în activitate.

Probabil această “poluare” deliberată a corpului cadrelor militare cu neaveniţi nu face decât să descalifice încă odată prestigiul unei elite, cea militară, o elită deranjantă pentru puterea politică.

Sursa: Puterea

Raul-Ciprian Dăncuţă

03 martie 2011

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

60 Responses to “MApN schimbă foaia? Sau, de la activarea fătucelor la activarea rezerviştilor de lux”

 1. Buldogul says:

  Barzaune-F18 SH !
  Tu cu cine te lupti ma ? ca avioane nu mai sunt iar voi pilotii zburati mai mult pe uscat cu trotineta ! Tu si cu Stelian Portocaliul sunteti dati dracului, sunteti REMBO in miniatura va luptati cu majoritatea romanilor care na va impartasesc ideile voastre absurde si cretinoide. Cu asemenea viteji cum sunteti mai ales voi doi nu e de mirare de ce portocalii politici aflati la guvernare isi bat joc de Armata Romana si de toti militarii fie ei activi sau in rezerva. Adevarul este ca padure fara uscaturi nu exista si din aceste uscaturi se mai fac din cind in cind si cozi de topor ! Dea lungul istoriei au existat intotdeauna tradatori si nemernici care s-au vindut pe nimic. Cind vad ce postati si cum postati nu ma pot gindi decit la un singur lucru: va asemanati extraordinar cu personajele acestea ! Nu aveti nici macar bunul simt sa-i respectati pe semenii vostri, sa le respectati opiniile acestora si durerea la care sunt supusi de MENTORII si STAPINII VOSTRII VREMELNICI.

 2. Buldogul says:

  PTR CURIOSUL
  Ba stii ce spune o vorba romaneasca : cine sapa groapa altuia da el in ea ! Ai grija ce spui ca tot ce se intimpla im mandatul portocaliilor te va afecta sigur si pe tine dar o sa-ti dai seama si palme daca o sa mai poti cind vei iesi tu la pensie , ca inteleg ca inca tu esti ,,activ”. Tu de exemplu ce freci acum in armata ? Macar pe vremea mea mai existau avioane, elicoptere, tunuri, mitraliere, pontoane, trotil, etc si noi mai aveam ce freca. Acum se vede ce antrenament aveti ..IOC” ca nu mai aveti pe ce sa va antrenati si cind mai aveti cite o tragere din joi in paste ,,POC-TROSC” si au mai iesit citiva camarazi din decor pe cale naturala cum spunea mult stimatul si iubitul tau DOP-BOC . De antrenat cred ca va antrenati la muzicuta ca asta v-a mai ramas, de fapt tu si altii ca tine va faceti de ris prin gindirea de tip stalinista : ,,sa moara si capra vecinului”, ,,cine nu e cu noi este impotriva noastra “, etc. Macar armata de pe timpul celor care suntem acum rezervisti si ne aparam legal drepturile care ni se cuvin – si care nu am cerut privilegii sau ceva in plus, tu ai vazut altceva ?-ne-am si antrenat ca aveam cu ce atunci si am dezvoltat si economia nationala si avutia tarii – pe care au furat-o in special ciumatii portocalii care daca ai fi fost atent la plimbarea acestora prin partide ai fi vazut ca unii au fost din 1880 si pina in prezent permanent in fruntea tarii. Cit despre calitatea materialului uman care exista actualmente in armata si alte structuri hai sa fim seriosi, iti spun eu ce s-a intimplat: am plecat vreo 80000 de acdre prin pensionare si s-au angajat vreo 20000 de : nepoti, nepoate, sotii, fripturisti, fripturiste, mituitori ca este plina presa in ultima vreme de acdre militare arestate pentru mita, luare de mita, delapidare, hotie, furturi, angajari pe euroi, examene fie de admitere fie de absolvire luate tot pe aceiasi euroi, etc Cred ca acum in armata, politie si servicii ponderea de barbati /femei este de 1/2 ca sa aveti cu ce va lupta ! Ce mai sunteti SUPERMENI si SUPERINTELIGENTI , dar la ce ? la delapidari, la avansari, la coruptie, la furturi de la documente pina la arme, la aranjamente, la combinari, la permutari. Pina si plecarile in teatrele de operatiuni sunt cumparate cu euroi. Asa ca mai taci dracului cu cinstea si corectitudinea si revino cu picioarele pe pamint ca s-ar putea ca in curind sa fi disponibilizat sau pensionar si o sa vezi cum o sa cauti atunci sindicatul. Mai bine fa ceva constructiv , nu distructiv si invata si tu sa-i respecti pe cei cu mai multa experienta daca vrei sa fi respectat.

 3. "Statuiul libertatii says:

  @Curiosul : Sa stii ca imi e tare draga ma’ta ! … si asta de cand mergeam in Kandahar !

 4. grominu says:

  Am văzut pe aici o întrebare, de altfel foarte justificată și corectă, deși curioasă: ”De ce cand au scazut soldele activilor cu 25% nu ati cerut reducerea pensiilor cu 25 % pentru a se alinia cu soldele activilor?” Cred că orice pensionar ar trebui să se simtă dator cu un răspuns. Personal, am următoarele justificări:
  1. Am vrut să cer reducerea pensiei dar mi-a luat-o altul înainte: mai 2010 – Traian Băsescu a declarat că pensiile vor scădea cu 15%. Și am crezut că este un om de cuvânt. M-a înșelat!
  2. Am vrut să-l contrazic dar: Jun 2010 – Curtea Constituțională a decis că articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţional.
  3. Am insistat dar: Letonia – Curtea Constituțională a infirmat legalitatea măsurilor de scadere a pensiilor ca măsură de austeritate, argumentând că se încalcă dreptul la securitate socială și principiul supremației legii. Am încercat prin toată Europa dar nu prea am văzut altceva.
  4. Am vrut să fac donații dar legea nu ne permite nouă pensionarilor nici măcar să redirecționăm 2% din impozit.
  5. Între timp ni s-a luat mai mult de 15% (poate chiar 25) prin inflație, creșterea prețurilor și alte metode specifice.
  Pot să continui cu tot felul de alte scuze, desigur puerile. Dar am obosit și eu să susțin această cauză nobilă.
  Am și eu totuși o nedumerire (nu întrebare): am recunoscut ușor metoda bolșevică prin care se urmărește culpabilizarea oamenilor cu scopul de a … , și nu știu dacă este vorba de:
  1. Un gest involuntar, reflex, venit din subconștientul inconștient, datorat urmelor lăsate de regimul trecut sau de cel prezent, precum și de bârnele pe care le avem cu toții în dotare-raniță plină ochi- și pe care suntem obligați să le purtăm la fel ca pe decorații, cu diferite prilejuri: când cere guvernul sau la cererea oamenilor de bine care fac ce le cere guvernul pentru că au muște în ochi.
  2. Este vorba de un gest voluntar, motivat de convingeri profunde, formate sub influența unei culori anume, a unor pungi (cu ulei, zahăr …), de unele frustrări sau IMpur și simplu de grija altora. Sau este un gest de solidaritate cu frați(lă)a cel O PREA slăvit.
  3. Este vorba doar de simpla datorie pe care o are fiecare om cu (față de) un serviciu anume, față de PartiDuL iubit, față de culoarea sfântă (The future is bright, The future is orange!?).
  De vreo 2000 de ani suntem învățați să nu-i judecăm pe alții. A judeca însă la grămadă o întreagă categorie socio-umană, ce orgoliu! Așteaptă omule Judecata de Apoi, nu încerca să îndeplinești prin cumul funcții atât de înalte. Și dacă vrei totuși să-i judeci pe cei răi, de ce nu arunci piatra (don`t try to do this at … no, really, don`t! ) împotriva celor care pot să riposteze pe măsură (pe măsura a ceea ce au furat).
  Am adus și eu critici unor oameni care au vorbit prea mult ce nu trebuie, unde nu trebuie (în tramvai, la crâșmă, la TV) și cum nu trebuie, dar numai prietenilor și numai între patru ochi, față-n față, nu pe faceboock sau internet.
  Eu sper să mă obișnuiesc să-mi port crucea (bârna) și îmi iau angajamentul să fac donații și pomelnice la 7 unități (în special la minister). Dar nu pot să nu mă întreb cum poate cineva să facă astfel de acuze fără să clipească, deși are o muscă în ochi (nu eu am susținut asta, este propria dumneavoastră declarație dată pe propria răspundere).
  Nu există decât o singură soluție : să ne punem toți cenușă în cap, poate așa nu o să se așeze pe căciulă musca aceea din ochi (nu că o să se simtă cineva), că orice om trebuie să clipească o dată și odată sau să se frece la ochi.

 5. SORINA says:

  Nenea Buldogu mata tare semeni cu Bleaga

 6. Buldogul says:

  Bai fatalau cu numele de SORINA sa-si faca un harachiri mata ca te-a facut asa de cretin si de slugoi! Esti un mare cretinoid si iti voi repeta aceleasi cuvinte pina iti va crapa CIP-ul portocaliu pe care ti l-au implantat stapinii tai cu orientare neocomunista de extrema dreapta.

 7. Buldogul says:

  MAI SORINA-transexual, BLEAGA ESTE CEA CARE A GRESIT SI te-A FATAT IMBECIL SI TIMPIT, CARE SE BAGA SI EL IN SEAMA fara a cere voie!.

 8. SORINA says:

  Nenea Buldogu mata tare semeni cu Bleaga care cica-i Regina.!!

 9. COLONEL BATRAN says:

  CURIOSULE-cearta-te cu Basescu si Boc ,fiindca ei ti-au luat 25% din solda grad,solda functie si celelalte drepturi si nu pensionarii.Iti este frica,asa-i si te inteleg.Fii destept.Gandeste dincolo de marginea cozorocului de la cascheta si incurajaza pensionarii in lupta lor impotriva actualului guvern deoarece de succesul lor de azi depind drepturile tale de maine.

 10. alex says:

  Putin probabil ca cineva sa va cunoasca identitatile.
  Dar voi vi le cunoasteti. Daca ati avea respect fata de voi insiva, altfel ar arata posturile voastre.
  Nu va convine ceva? Faceti altceva decat sa aruncati cu noroi in ceilalti.
  Parerea mea.