Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MApN şi Asociaţia Magistraţilor din România, referitor la invocarea articolului 53 din Constituţie

În timp ce Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Mihail Vasile-Ozunu, a declarat că articolul 53 din Constituţie “poate fi invocat şi preventiv, nu doar prin decretarea stării de urgenţă sau întrunirea CSAT”, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) precizează, într-un comunicat din 30 mai, preluat de MEDIAFAX, că în fundamentarea măsurilor de reducere a pensiilor şi salariilor nu pot fi invocate prevederile art.53 din Constituţie”.

Întrebat fiind Mihail Vasile-Ozunu, dacă trebuie sau nu decretată stare de urgenţă sau întrunit CSAT pentru a putea fi invocat articolul 53 din Legea fundamentală acesta declară:

Nu neapărat, tocmai pentru a nu se ajunge la asemenea situaţii se poate face apel (la articolul 53 din Constituţie, n.r.). Deci sunt situaţii în care, într-adevăr, trebuie să se decreteze o anumită situaţie, dar se poate şi preventiv să se ia anumite măsuri, tocmai să nu se ajungă la afectarea securităţii naţionale“.

Potrivit aceluiaşi comunicat remis MEDIAFAX, Asociaţia Magistraţilor din România, afirmă: “invocarea siguranţei naţionale ca temei al restrângerii dreptului contravine conceptului de siguranţa naţională prevăzut de art. 1 din Legea nr. 51 din 1991″.

Mai mult, în comunicat se precizează că “siguranţa naţională ar trebui să privească întreaga naţiune şi nu doar o parte a ei, reprezentată de categoria bugetarilor care au fost supuşi exclusiv măsurilor de austeritate”.

“De altfel, nici un stat care a procedat la reducerea veniturilor nu a invocat motive de siguranţă şi securitate naţională, Guvernul dovedind astfel dispreţ faţă de drept şi statul de drept, redus doar la puterea executivă”, se mai arată în comunicat.

În articolul 53 din Constituţie se arată:

Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”.

Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”.

Notă: comentariile vă aparţin!

Sursa: MEDIAFAX, AMOS News

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “MApN şi Asociaţia Magistraţilor din România, referitor la invocarea articolului 53 din Constituţie”

 1. catalin says:

  Inca o data ni se demonstreaza ca avem la conducerea tarii niste nulitati din toate punctele de vedere. Si-mi pare rau ca nu are cum sa iasa tara din criza cu astfel de specimene care ar trebui sa ia decizii pentru binele natiunii. Reusesc cu nesimtire sa ne bage pumnul in nas si sa ne sugrume speranta intr-o viata mai buna, cu zambetul pe buze si cu paharul cu whisky in mana. “Cum nu vii tu, Tepes doamne,…”

 2. ADY_MR. says:

  Acest oportunist OZUNU care a fost avansat general odata cu primirea ultimului sut in cur la trecerea la pensie este o nulitate execrabila:uitati-va la biografia lui,chiar daca e trunchiata tot va arata ce mare zmeu a fost in activitate…cine-l cunoaste mai bine sa dea cartile pe fata aici,sa-l stie lumea

 3. altfel says:

  Nu degeaba a zis cine a zis ca M.Ap.=Ministerul Aflatorilor p-acolo

 4. SAM says:

  Un nenoroci si un pupin…..rist

 5. indisciplinatu says:

  Ozunu???….hm,…ce dobitoc sinistru!!!!

 6. Valentin says:

  Invocarea art.53, de catre actualii guvernanti portocalii, este generata de FRICA.Acesta-i motivul real,teama de FURIA POPORULUI,pe care nu o poate tine in frau nici un regim,nici o lege,nici o institutie sau forta armata.Se pare ca politicieni n-au retinut nimic din paginile istoriei recente a Romaniei…RUSINE!

 7. stefan says:

  luati un elicopter si duceti-l de BOCsi BASESCU la voi ….la TARGIVISTE ca in 1989 ati dus pe cine nu trebuia nu se sacrifica nimeni?sau la SAPOCA ca au luat-o pe miriste dar datii lui boc si coasa iat lui base o sticla si o muiere

 8. micutzul says:

  V/ati infierbantat? Ia lasati/o mai moale, ca Art. 53 e de abia repetitia pentru ce urmeaza. Voi, noi, ne pregatim inca 25 de ani si atunci cu vitejie o sa spunem DACA ERAM NOI>>>>

  ** „Vrerea natiunii” de Ilarie Hinoveanu

  E liniste in tara, e pace, e avant
  In toate e lumina, e forta-ntelepciunii
  Rodind in fericire un generos pamant
  Cu bratul, stralucirea si vrerea natiunii.
  Acum cand sub cupola istoricului zbor
  Partidul si poporul izbanzile masoara
  O pasnica zidire visam e in viitor
  Eterna temelie avand intreaga tara.
  O vie cutezanta, un tel prin vreme clar,
  Si raza de luceafar, o falnica mandrie,
  Adanca clocotire de revolutionar
  Au, azi, in B………….inalta chezasie.**