Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MApN spune că angajează 5500 de foşti sgv şi foste cadre militare în firmele sale

Va putea oare MApN să repare nedreptatea făcută foştilor SGV?

Prezent la emisiunea radio “Jurnalul Armatei” din 15 octombrie 2011, de la Radio România Actualităţi, locţiitorul şefului Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apărării Naţionale, generalul de brigadă Cătălin Moraru, a declarat că filialele Romtehnica, RoArmy Catering şi RoArmy Security, vor înfiinţa peste 6.000 de locuri de muncă în garnizoane de pe întreg teritoriul României. Locurile de muncă vor fi destinate rezerviştilor militari cu precădere, peste 5.500, urmând a fi oferite soldaţilor şi gradaţilor voluntari, sau fostelor cadre militare, care au părăsit Armata din motive neimputabile lor.

Declaraţia a fost făcută în contextul schimbării concepţiei Ministerul Apărării Naţionale de asigurare a hrănirii personalului Armatei şi de organizare a sistemului de pază a unităţilor militare.

Prin noua concepţie au fost înfiinţate două filiale specializate în activităţi de pază şi hrănire ale Companiei Naţionale Romtehnica SA, companie aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, care vor înlocui operatorii economici ce asigură în prezent respectivele servicii de pază şi de hrănire.

Se speră obţinerea unei reduceri a cheltuielilor cu până la 30%.

Activitatea celor două filiale ale Companiei Naţionale Romtehnica SA se va desfăşura în regim de autofinanţare, fără a implica alocarea de fonduri din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.

De asemenea, se vor crea noi locuri de muncă pentru militarii rezervişti, ofiţeri, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi voluntari care au activat în Armată şi care vor avea astfel şansa să lucreze în cele două societăţi comerciale înfiinţate, RoArmy Catering şi RoArmy Security.

Cătălin Moraru, a precizat în cadrul emisiunii radio că “Prin înfiinţarea celor două filiale se creează în perioada 2011-2014 peste 6.000 de locuri de muncă în garnizoane de pe întreg teritoriul României. Locurile de muncă sunt destinate rezerviştilor militari cu precădere, adică peste 5.500, oferite soldaţilor şi gradaţilor voluntari care au părăsit Armata şi care doresc să-şi continue activitatea. De asemenea, ofiţerii şi subofiţerii şi maiştrii militari rezervişti pot aplica pentru aceste locuri de muncă, unde se cer abi1lităţi profesionale şi de specialitate pe care mulţi le-au demonstrat în timpul serviciului militar. Prin această măsură se creează o oportunitate foarte bună de reconversie profesională, precum şi o măsură de protecţie socială adresată unor categorii profesionale bine pregătite, cu potenţial deosebit pentru Ministerul Apărării Naţionale.”

În sprijinul acestei declaraţii directorul general al societăţii comerciale RoArmy Catering, colonelul în rezervă Vasile Mitroi, a declarat că “În baza unei analize temeinice dispuse de conducerea Ministerului Apărării Naţionale a modului de realizare a hrănirii personalului s-au constatat probleme legate de costuri, de calitatea serviciilor şi disfuncţionalităţile apărute pe timpul exerciţiilor, taberelor de instrucţie şi aplicaţiilor militare, fapt ce ar putea avea repercusiuni grave în situaţii de mobilizare sau război, toate acestea conducând la necesitatea înfiinţării acestei societăţi comerciale. Asigurarea hrănirii personalului MApN prin S.C. RoArmy Catering reprezintă o strategie pe termen lung care va duce la reducerea costurilor, la creşterea calităţii hranei, implicit crearea de noi locuri de muncă într-o perioadă de criză economică.”

Directorul general al RoArmy Security, colonelul în rezervă Viorel Papae, a precizat că “S.C. RoArmy Security va avea ca obiect de activitate paza unităţilor militare şi a altor obiective aparţinând MApN. Această nouă concepţie vizează îmbunătăţirea acestor tipuri de servicii şi reducerea costurilor. Ne vom adresa în primul rând soldaţilor şi gradaţilor voluntari, trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare, din motive neimputabile lor şi soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari, categorii de personal care deţin un nivel bun de pregătire militară, generală şi de specialitate, o parte dintre aceştia desfăşurând activităţi în structuri destinate executării serviciului de pază şi intervenţie.”

În cadrul declaraţiilor cei trei invitaţi nu au precizat când şi cum vor fi făcute angajările şi care sunt demersurile ce trebuie urmate pentru a putea opta pentru un post în cadrul celor 2 firme ale MApN.

Cu toate că MApN nu a oferit date concrete, Liga Militarilor Profesionişti a lansat iniţiativa de sprijini demersurile celor care doresc un astfel de post prin crearea unui grup de contact/sprijin:

HONCIUC VALENTIN – 0742542808 – BOTOSANI
SUTEU FLORIN – 0745645330 – FOCSANI
MERLAN GABRIEL – 0745372789 – CLUJ
NUTA OANA – 0745541174 – CRAIOVA
MORARU VALENTIN – 0749255182 – TULCEA
AGARBICEANU LIVIU – 0722255763 – SIBIU
GHEORGHE DUMITRU – 0727854273 – PLOIESTI
TEODOR DUMITRU – 0745523167 – BRASOV
LUPU MUGUREL – 0724384122 – CONSTANTA

sursa: Radio România Actualităţi; Liga Militarilor Profesionişti

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

23 Responses to “MApN spune că angajează 5500 de foşti sgv şi foste cadre militare în firmele sale”

 1. karadeniz says:

  “Se speră obţinerea unei reduceri a cheltuielilor cu până la 30%.”
  Şi dacă această speranţă va duce la mărirea cheltuielilor cu 30% ? Şi prin modificarea L.164 specialiştii financiari ai guvernului au sperat reducerea cheltuielilor cu pensiile militare.
  Oamenii aştia nu au auzit oare de studii de impact, analize economico-financiare?
  Dacă se va demonstra că se reduc cheltuielile cu 30% înseamnă că cei care au conceput externalizarea acestor servicii ar trebui traşi la răspundere.
  Sper că una din condiţiile obligatorii pentru selecţie, în vederea angajării, nu va consta în obligativitatea de a fi membru al UNPR.

 2. Bure bista says:

  Karadeniz

  Se pare ca ai dreptate. Cheltuielile vor creste si e normal. Am gasit date despre raportul facut inca de pe vremea lui Stanisoara care sublinia efortul bugetar si problemele de implementare. Salariile, lipsa dotarilor si nevoia achizitionarii acestora, erau cateva dintre ele. Se spera, probabil, ca mutand efortul in curtea Romtehnica va fi mai greu vizibil eforul facut de MApN. In rest măsura este bună dacp vor fi aplicate principile esenţiale de manegement resurse umane şi nu va fi eludată legea. Adică va fi asigurată tranparenţa şi egalitatea de şansă.

  Sa speram ca nu e un demers de imagine a ministrului ahtiat după capital de imagine.

 3. ELENA says:

  ATENTIE!!!! Daca angajatorul (ca nu deduc foarte clar cine e) intra sub incidenta Cap. IV din lg 329/2009, s-ar putea ca bucuria sa nu fie de lunga durata. Conform legii 263/2010 pensionarii la limita de varsta pot cumula, dar in practica se aplica cap. IV din 329. E un paradox, dar asta e!
  Va doresc succes, dar informati-va foarte bine inainte de a semna CIM-ul.

 4. DGIA says:

  @ Doamna Elena! V-as ruga sa analizati si impactul L. 53/2011. Prin aceasta lege, articolele 92 si 93 din Statutul Cadrelor Militare – cele cu limita de varsta in grad, nu mai exista – sunt abrogate. Poate reusiti sa faceti o legatura intre disparitia acestor articole, deciziile de revizuire/recalculare care au inscrise pe ele “la limita de varsta” si L. 263/2010. Eu nu am pregatire juridica, dar instinctul imi spune ceva de o mare capcana cu acea “la limita de varsta”, care in conditiile abrogarii art. 92 si 93 din Statutul Cadrelor Militare, nu poate sa ramana PE VIITOR decat cea din L. 263/2010. Mai departe, daca am dreptate, e usor de anticipat ce va urma – pensii revizuite dupa OUG 1/2011 si recalculate dupa limitele de varsta din L. 263/2010. Tare, nu?

 5. JVEK G. says:

  NORMAL ar fii fost sa va bucurati pentru ca se ofera locuri de munca………..??!!!!!!

 6. karadeniz says:

  Ca să externalizeze aceste servicii M.Ap. N. a redus aceste funcţii renunţând la mare parte din militarii şi SC care le încadrau. Cei care au preluat aceste servicii au angajat oameni pentru ele. Acum fiind daţi de o parte vor disponibiliza mare parte din ei. E un fel de horă nebună şi nu prea văd motiv de bucurie. Per ansamblu costurile cu pensionările anticipate, plata ajutoarelor de şomaj, declasările, casările şi achiziţiiile succesive de bunuri, materiale şi utilaje costă mult mai scump decât dacă nu schimbau nimic.

 7. JUVEIK says:

  Cezare numai mintea ta de chelner poate gindi asa!

 8. descultul says:

  Armata militara nu este capabila sa-si hraneasca si echipeze militarii la standardele pentru care a fost restructurata. O zi buna.

 9. GICA CONTRA says:

  Oare ce e mai ieftin: sa gatesti acasa, sau sa mananci la restaurant?

 10. um 01045 says:

  dar unitatile militare nu pot fi pazite de soldati , trebuie o firma de paza?? atunci, soldatii cum pot pazi poporul tarii daca nu isi pot pazi propriile UM?? probabil sunt niste interese foarte mari la mijloc…

 11. indisciplinatu says:

  S-a lansat “ciolaniada” pentru fraieri….cu unpereu’n frunte veti avea succesuri multe…hai sa fim seriosi,..e o afacere de cumetrie… tre sa fii baiat cu “freza” care nu intreaba prea multe, eventual cu un stergar alb pe brat si sa fii al cui trebuie.
  Dixit!!!

 12. pensionar militar says:

  Eram inca in activitate cand se generaliza sistemul externalizat de hranire a efectivelor pe atunci de m.t. Lucrand intro unitate productiva, (unde se calculau preturi si indicatori economici pt.productie, printro structura specifica pret de cost) am pus sa se estimeze costul hraniri externe a micului efectiv de m.t.; rezultatul o crestere teribila a cheltuielilor de hranire!! Dar asta era moda si nu se punea problema nerealizarii externalizarii! Abia mai tarziu cca acum un an s-a “constatat” ceea ce se stia de mult: o crestere nejustificata a chelt.! Masura luata: infiintarea unor structuri de hranire cu finantare proprie in subordinea M.Ap.N.! “Aceeasi Marie cu alta palarie !” de data asta beneficiarii fiind din cadrul armatei!!
  karadeniz: de acord!

 13. Bay Aleku says:

  Ar fi o solutie foarte buna pentru oamenii care se angajeaza ca soldati/gradati in Armata si care au regim si statut de militar, adica sunt in solda exclusiva a pporului. Sa speram ca va fi rezolvata si problema pensiilor pentru acesti oameni “ai nimanui”.
  Ar fi bine ca “afaceristii” sa fie tinuti departe de aceasta actiune, ceea ce ma cam indoiesc!

 14. BONAPARTE says:

  asa sa fie

 15. MAFIA says:

  Aveti grija SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE s-au aliat cu USL-ul,LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI cauta sa se alieze cu UNPR-ul ,numai mafioti in tara asta

 16. gianny84 says:

  mai multe informati pentru ca eu mare lucru nu am inteles am sunat si mi sa zis ca voi fi contactat dar pana in momentul de fata nici un raspuns . ce alte informati mai putem primi pentru ca presupun ca mai sunt si alti care sunt lafel ca mine va multumesc si sper ca totul sa fie bine

 17. gianny84 says:

  fost S.G.V. CU STGIU MILITAR FACUT

 18. nyko39 says:

  in sfarsit s-a gandit cineva si la noi, cei obiditi. fost sgv-ist dupa 7 ani petrecuti intr-un colectiv dintr-o UM si dupa ce am instruit cel putin 12 cicluri de MT.,am fost ARUNCATI CA O MASEA STRICATA dupa7 ani de servicii aduse Tarii si dupa ce altii au fost ghiftuiti cu bani si alte beneficii, oare a fost corect?Asteptam o imbunatatire dar vrem ceva serios si de viitor ca de minciuni si promisiuni desarte ne-m cam saturat

 19. nenice_shmen says:

  Sint un fost MAC si am fost pur si simplu,,aruncat , azvirlit ” afara din sistem si nici mina nu mia fost strinsa, la plecare, pentru 15 ani.AM lucrat operativ si va spun ca am lucrat in credinta pentru tara mea ROMANIA . AM avut un CDT.de U.M. care 15 ani a fost un bun comandant dar, in decembrie 2005 dupa acel ordin s-a schimbat in rau.Raul acesta la cuprins din urma si pe el.A avut si el aceeasi soarta,citiva ani mai tirziu,dar el pe usa din dos a iesit din sistem.OARE MAI POT AVEA INCREDERE IN ACEASTA OFERTA ? DACA SE VA INTIMPLA LA FEL… S-AU POT SA IES LA PENSIE DIN SISTEM.

 20. catalin says:

  ce generali au firmele astea? de obicei cind se doreste ceva pt. militari de fapt se doreste pt. vreun general de la capitala. cu firma de masa militarii vor minca o ciorba lunga nici nu mai conteaza gustul iar acasa nu vor mai duce norma de hrana care e si asa de mica. vor ramine cu maxim 700 ron salariul. de ce un militar nu poate minca din punga lui de acasa cu sandvich? sint convins ca o rosie si o bucatica de brinza adusa de acasa sint mai bune decit ciorba lor.poate ca nu vreau sa maninc in acea zi sau mi-e rau si nu maninc dar sint prezent si asa banii mei imi sint luati din norma de hrana. dar asta nu-i intereseaza pe ei.

 21. petre nichiforel says:

  9 ani in armata romana! Am activat la 01895 Chitila! Deoarece dumneavoastra spuneti ca totul este corect si fara interese ascunse va rog sa ma ajutati sa-mi gasesc un loc de munca in noua dumneavoastra structura. Deoarece este un forum iar dumneavoastra nu aveti restrictii militare ,chiar obligatia de a informa viitorii angajati cu privire la fisa postului si altele va rog sa-mi comunicati oferta dumneavoastra:)! Multumesc!
  PS: Banuiesc ca fostii militari chiar au prima sansa , nu cumetriile:) !Oferta as vrea sa fie facuta pe acest site ca si replay :) nu incalcati nici o restrictie/lege :) Va multumesc anticipat

 22. Carol Knappe says:

  //Oferta as vrea sa fie facuta pe acest site ca si replay //…poate reply, ca asa scriu aia de fac f-16…mai agata-te un curs de engleza!

 23. floryiyn says:

  oare mai este valabila oferta?sunt fost SGV…