Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MApN-ul romanesc, un etern “galanton”

Citesc si… ma minunez! De fapt, nu imi vine sa cred cum a decis MApN-ul sa mai “toace”  niste bani (ca tot e criza, si tot se taie din veniturile militarilor!). Dar sa nu va mai  tin pe jar si sa va spun ce fapt a determinat reactia mea. Astfel, MApN-ul a decis sa isi faca ordine printre “rafturi” si sa trimita peste Prut, la fratii nostri din R.Moldova, carti si manuale de specialitate, vechi de ceva zeci de ani.

Asta, hai sa zicem, ca nu e  chiar atat de aiurea (sau strigator la cer). Cu toate ca, enunandu-va niste titluri, cei care sunteti sau ati fost militari activi va puteti da cu parerea.

Concret, Ministerul Apararii va trimite (nu se stie exact cand) omologilor moldoveni un numar de 329 de carti de specialitate din domeniul militar. Printre manualele care vor fi donate se numara si titluri precum “Karate-Do-autoapararea”, “Alpinism militar”, “Conceptia educatiei fizice si sportului in Armata Romana” sau “Razboi si antirazboi”.

De asemenea, pe lista MApN se regasesc si carti privind cunoasterea aruncatorului calibru 120 mm, model 1942 si 1982, folosirea si intretinerea pistolului mitraliera 7,62 mm (AKM), model 1963, 1964 si 1966, a pistolului calibru 9 mm Makarov sau a tunului antitanc, model 1977.
Cea mai scumpa carte pe care MApN o va dona este “Transmisia autovehiculelor pe senile”, care valoreaza 46,72 de lei, ar cea mai ieftina este un manual privind “Teoria tragerilor artileriei terestre”, care a costat doar 0,01 lei. De asemenea, MApN precizeaza ca o parte dintre aceste carti vor ajunge in Republica Moldova doar in format electronic, copiate pe CD-uri si DVD-uri.

Acum ca v-ati format o idee despre valoroasele materiale, destinate sa contribuie la procesul de reforma al armatei moldovene, vine partea ce mi-a starnit mie nedumerirea.

Transportul va costa MApN-ul de 7 ori mai mult decat manualele!!!

Potrivit unei hotarari de Guvern, transportul, manipularea si paza cartilor in Moldova se vor face cu mijloace si forte asigurate de Ministerul Apararii din Romania, in acest sens fiind autorizata Compania Nationala Romtehnica SA pentru asigurarea formalitatilor aferente livrarii manualelor.

De asemenea, predarea-preluarea bunurilor se face pe baza unui proces verbal incheiat intre parti, in termen de 90 de zile de la data intarii in vigoare a prezentei hotarari de Guvern.

In acelasi document preluat de ziare.com se precizeaza ca “transportul va fi asigurat de trei militari din MApN, care vor primi o diurna de 38 de dolari, pentru doua zile, adica 228 de dolari in total”.

Totodata, “cei trei militari au asigurati fiecare cate 100 de euro pe zi pentru cazare, adica 600 de euro, in timp ce cheltuielile cu benzina au fost calculate de MApN la 600 de lei, pentru traficul intern si 110 de euro pentru cel international”.

In total, cei trei militari vor cheltui in cele doua zile de deplasare, conform estimarilor MApN, suma de 4.360 de lei, in conditiile in care cartile pe care le transporta valoreaza 671 de lei.

Asadar, trai neneaca, pe banii, nu ai babachii ci ai…  MApN-ului!

S.B

Dank Media

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “MApN-ul romanesc, un etern “galanton””

 1. Terentius The Younger says:

  Cartile alea valoreaza 671 lei la valoarea de inventar, adica pretu’ la care au fost ele evaluate la achizitie, in anii 60-70-80. Nu e obligatoriu ca asta sa fie valoarea lor reala.

 2. manasia says:

  aiuritor , pur si simplu nu mai inteleg nimic !

 3. Johnny says:

  In anul 2000 cand s=a trecut la noua evidenta cantitativ valorica, multe manuale sau carti care nu aveau pret au fost trecute in evidenta contabila la cel mai mic pret posibil 0,01 lei. Valoarea acestora poate fi mult mai mare in realitate.
  Cred ca redactia trebuia sa faca precizarea ca valoarea de 671 lei este valoarea din contabilitate a manualelor si nu cea reala.

 4. ELENA says:

  Propunere pentru vremuri de criza
  Zilnic pleaca de la Autogara Filaret din Bucuresti autocare catre Chisinau. Acum nu e aglomerat, e o perioada mai relaxata!
  Cred ca se poate face un colet sau mai multe, sigilate, se preda/u la sofer, in autogara din Chisinau asteapta un reprezentant al Armatei, ia coletul si gata, treaba e rezolvata.

 5. micutzul says:

  @ all

  Celor care se numesc ILIE le doresc sanatate , bucurii si sa fie plini de speranta. LA MULTI ANI

  Celor care activeaza sau au activat in SMFA le doresc LA MULTI ANI, sanatate , zboruri sigure , sa fie demni si sa dea dovada de onoare in tot ceea ce fac.

 6. stops says:

  LA MULTI ANI ZBURATORILOR ROMANI, INCLUSIV PARASUTISTILOR MILITARI A CAROR ZI DIN MOTIVE DE CRIZA A CREAT ECONOMII DE …. MILIOANE RON, CARE PROPUN SA FIE TRANSMISE BRIGAZII DE INFANTERIE MOTO DE DINCOLO DE PRUT.(CUNOSC UN FINANCIAR MILITAR PRICEPUT CARE AR PUTEA CALCULA SUMA DE MAI SUS … DACA AR MAI FI ACTIV, DAR TOTUSI POATE-SI FACE TIMP … E VORBA DE *CARICATURISTUL DE FRONT* CRISTI CRISTINEL VECER DEA locot.col. de finante … IN REZERVA … POATE FI CONCENTRAT PENTRU UN SCOP ATAT DE NOBIL … DECAT SA STOARCA DIURNE PENTRU MAZGALELI IN AFGANISTAN, COSOVO ET.CETERA!

 7. stops says:

  M-A SUNAT DAN CIOCARLAN, COLEG DE SC.MIL. CU CRISTI SI M-A CONVINS … DECI RETRAG INVECTIVELE DIN 20.07 5.32PM … CRISTINEL ESTE BIG BOSSUL MILI ..TAUR IN CARICATURA/ ORICINE SE POATE CONVINGE NU NUMAI CU RELATII DE LA DAN CIOCARLAN CI SAVURAND SITE -UL VECERDEA CARICATURIST DE FRONT!!
  CRIZA USOARA!
  STOPS

 8. indisciplinatu says:

  Elena…ai uitat de bacsisul pentru sofer, nu crezi??
  In rest, ideea ta este simpla si pe intelesul tuturor!!!
  Mai stiu eu tot asa, o donatie de carti pentru niste straini si DFC-ul se scarpina ca n-are bani de transport si HGul batea pasul pe loc,…chestii complicate,…si noi vorbim de teatre de operatii, suport logistic si alte utopii de genul asta…ca-mi vin dracii cand mi-aduc aminte ca la nu stiu ce bilant,…parca al SMFN,…principala realizare a lor a fost repatrierea TABurilor din Irak cu nu stiu ce vapor civil inmatriculat la MApN…nu zice nimeni ca-i usor, e de munca dar ca sa-ti faci un titlu de glorie din asta denota nivelul scazut din toate pdv in care ne complacem ca natie!!!
  In orice caz, vorba aceea de duh cu “armata cu cai de lemn” si as adauga eu “si caporali cu pretentii de gl”…va mai dainui cateva generatii de militari!!!!

 9. ELENA says:

  @Stops
  Cred ca Criv ar merita scuzele de rigoare. E un om absolut minunat, cum sunt foarte multi din camarazii nostri – activi sau in rezerva. Si el traieste “la cote maxime” durerea noastra comuna. L-am cunoscut sau discutand telefonic a devenit o certitudine.

 10. micutzul says:

  Am scris ceva la articolul cu normele metodologice, si pentru prima oara in doua luni, mi/a aparut ca articolul meu asteapta pentru moderare. Daca si aici incepe cenzura este nasol. Daca articolul acela apare, nu/l bagati in seama pe asta..

 11. micutzul says:

  REVIN LA

  micutzul a scris:
  22 Iulie 2010 la 9:47 am

  Am scris ceva la articolul cu normele metodologice, si pentru prima oara in doua luni, mi/a aparut ca articolul meu asteapta pentru moderare. Daca si aici incepe cenzura este nasol. Daca articolul acela apare, nu/l bagati in seama pe asta..

  Nu/l bagati in seama, a aparut pana la urma..

 12. Redactia says:

  @micutul

  Nu e cenzura dar site-ul are mai multe filtre de protectie pentru ca nu toata lumea are un dicurs civilizat, adecvat etc…

  Nu e cazul dvs. Ne cerem scuze.

 13. micutzul says:

  @ Redactia

  Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Respect acest loc si pe cei care scriu aici. De aceea niciodata , eu personal nu voi aduce injurii nimanui , chiar daca voi fi mai sarcastic sau voalat.
  Va doresc mult succes .

 14. stops says:

  ELENA SARUT MANA / NUMA SA NU FII TRVESTY …
  NU M-ASTEPTAM CHIAR LA TINE … SA SARI IN APARAREA
  CELUI DE MAI SUS, DAR ASA-I IN ROMANIA NICIODATA NU STIM DE UNDE SARE … (fem.)!!!
  TRIMITRE-MI O POZA SI-TI FACK un PORTRET DELICIOS
  (CU UMOR VREAU SA ZIC NU PLAT .. A LA VECERNÂI STYLE)
  SOLICITA redactiei EMAILUL MEU … (DAR VEZI CA NU – L DA LA KG.
  criza usoară,
  STOPSY

 15. Andrei says:

  Imi pare rau ca nu sunt la subiect, dar am o intrebare: se mai fac angajari la Armata? Eu sunt sportiv si nu pot sa imi asigur “traiul” doar din sport si as fi fericit sa fiu incadrat.

 16. Bure Bista says:

  @Andrei

  Cauta un Birou de Informare Recrutare al MApN in resedinta ta de judet. Sigur se fac angajari ramane de vazut cand.

  http://www.mapn.ro/recrutare/pasi.php#

 17. Andrei says:

  Multumesc pentru informatii, o sa merg maine la Biroul de Informare-Recrutare Cluj sa aflu mai multe detalii.