Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Marea Britanie se retrage oficial din Irak

Premierul britanic, Gordon Brown, a anunţat că trupele britanice care acţionează în Irak şi-au încheiat operaţiunile.

Potrivit acestuia trupele britanice sunt pregătite să predea operaţiunile militare către forţele Statelor Unite din oraşul Basra, în sudul Irakului.

La Basra trupele britanice din Irak şi-au transferat joi 30 aprilie autoritatea armatei americane.

Retragerea trupelor britanice se realizează cu o lună mai repede decât era iniţial programată.

Până la sfârşitul lunii iulie, vor mai rămâne în Irak doar 400 de soldaţi britanici care au misiunea de a asista la pregătirea trupelor irakiene.

Ministrul britanic al Apărării, John Hutton, a participat joi în Basra la o ceremonie de comemorare a celor 179 de militari britanici care şi-au pierdut viaţa în Irak.

La Londra, premierul britanic Gordon Brown, a declarat în urma unei întrevederi cu omologul său irakian, Nouri al-Maliki, că acest moment marchează un nou capitol în relaţiile britanico-irakiene. Marea Britanie poate fi mândră de moştenirea pe care o lasă în Irak- a declarat Gordon Brown, subliniind că guvernul său va semna un acord cu guvernul irakian, printr-o asigurare a protecţiei rezervelor de petrol ale Irakului.

În cadrul unui discurs susţinut la Londra, Gordon Brown a subliniat că Marea Britanie şi Irakul au început o colaborare pe termen lung, în care sunt parteneri egali. “Cărţile de istorie vor consemna faptul că destinele ţărilor noastre sunt extrem de apropiate. Astăzi deschidem un nou capitol al relaţiilor noastre bilaterale, capitol faţă de care îmi exprim profundul respect şi consideraţia pentru realizările acumulate. Îmi exprim recunoştinţa pentru forţele militare britanice, care au avut o atât de îndelungată contribuţie”, a declarat premierul Brown.

sursa: BBC

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Marea Britanie se retrage oficial din Irak”

 1. Ando says:

  Un curs firesc al actiunilor.

 2. DE CE BAL says:

  Londra are nevoie de trupe expeditionare suplimentare in Afganistan.
  Basra a fost un model de ocupatie militara moderna si eficace.
  Punctele cheie erau in mainile britanicilor.
  Agitatiile unor irakieni erau tolerate pentru uzul televiziunilor occidentale…
  Doar numai un pericol puternic mediatizat poate justifica alocari suplimentare la bugetul apararii.
  Alo?…Se aude asta si la Ministerul Apararii din Bucuresti?…