Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Marea Britanie şi SUA au finalizat planurile de atacare a Siriei

Potrivit The Guardian, Marea Britanie şi SUA şi-au finalizat planurile de atacare a Siriei prin lansarea de lovituri punitive. Atacul va fi declanşat la finalul săptămânii în curs.

Şeful statului Major britanic al Apărării, generalul Sir Nick Houghton, va prezenta o serie de opţiuni de atac împotriva Siriei în cadrul întâlnirii de miercuri a Consiliului Naţional de Securitate din Marea Britanie (CNSMB).

Este de aşteptat ca Houghton să-şi exprime rezervele pivind intervenţia militară dar va prezenta miniştrilor membri ai CNSMB modalitatea concretă prin care forţele armate britanice vor sprijini SUA:  lansarea de rachete de croazieră de pe submarine, nave de război şi avioane împotriva unor ţinte reprezentând sistemul de comandă control al regimului Assad.

Primul ministru David Cameron a anunţat deja rechemarea penru joi a Parlamentului britanic (camera Comunelor) care va dezbate propunerea de intervenţie militară în Siria.

Este de aşteptat ca Parlamentul să aprobe o acţiune militară.

Cameron a declarat că orice utilizare a armelor chimice a fost “din punct de vedere moral nejustificată şi complet greşită”, adăugând că orice acţiune întreprinsă “ar trebui să fie proporţională. Aceasta ar trebui să fie executată pentru a descuraja utilizarea armelor chimice în viitor”. El a subliniat caracterul limitat al loviturilor “Acest lucru nu este de a ne implica într-un război în Orientul Mijlociu sau schimbarea poziţiei noastre în Siria sau de a merge mai departe în acest conflict … este vorba despre folosirea armelor chimice. Utilizarea lor este greşită, iar lumea nu ar trebui să stea cu mâinile în sân.”

Cu toate acestea, un sondaj YouGov pentru publicaţia The Sun  arată că 74% dintre britanici se opun folosirii trupelor britanice în Siria în timp ce 50% se opun atacului cu rachete cu rază lungă de acţiune lansate de pe navede nave. Doar 25% sunt în favoarea unei astfel de acţiuni.

Potrivit unor surse The Guradian, Cameron şi Obama au discutat despre intervenţia în Siria marţi seara fără a se lua însă o decizie fermă.

Următoarea decizie privind loviturile din Siria  – care ar putea fi executate începând cu joi seara, în urma votului de la Westminster, şi la sfârșitul week-end-ului – este de aşteptat să fie luată miercuri, când John Kerry, secretarul de stat al SUA, va furniza mai multe informaţii care vor arăta implicarea regimului Assad în executarea atacului cu arme chimice în zona Ghouta la est de Damasc.

Potrivit unor informaţii Kerry va anunţa că dovezile care arată că regimul Assad a fost implicat în atacul cu arme chimice se bazează pe surse deschise cum ar fi dovezile oferite de medici, o analiză care arată că doar regimul are capabilităţi de a lansa un astfel de atac de amploare şi pe interceptarea unor comunicaţii siriene de către alte state inclusiv de către israelieni.

Este de aşteptat ca după anunţul lui Kerry, preşedintele să adopte o decizie cu privire la modalitatea concretă de executare a unor atacuri în Siria.

Casa Albă a precizat că acţiunea nu ar fi concepută pentru a extinde conflictul sirian sau răsturna regimul ci doar pentru a pedepsi pe cei care au lansat atacul cu arme chimice şi a descuraja orice regim în folosirea acestor tipuri de arme.

Se pare că restul coaliţie internaţionale care s-a exprimat în favoarea unor lovituri în Siria şi-a prezentat modalitatea de susţinere a acţiunii, marţi noaptea: fie militar, fie politic.

La Paris, François Hollande a declarat: “Franţa este gata să-i pedepsească pe cei care au luat decizia de a folosi gaze împotriva unor nevinovaţi. Franţa “nu va eschiva de la responsabilităţile sale”. El urmează să prezideze o reuniune a
cabinetului său de securitate, miercuri, reunind miniştrii apărării, afacerilor externe şi interne cu conducerea Armatei pentru a finaliza pregătirile pentru acţiunea Franţei.

Liga Arabă l-a acuzat pe Assad pentru atacul cu substanţe toxice de luptă şi şi-a arătat sprijinul politic pentru acţiune.  După o reuniune de urgenţă la Cairo, Liga a declarat că guvernul sirian este “pe deplin responsabil pentru crimă” şi a cerut ca autorii să fie judecaţi “conform dreptului internaţional”.

Irakul, Libanul şi Algeria refuzat să ofere sprijin pentru declaraţie scoţând astfel în evidenţă falia deschisă de conflictul sirian în lumea arabă.

Deşi ancheta inspectorilor ONU este de aşteptat să dureze cel puţin 6 zile este limpede că liderii americani, britanici şi francezi nu vor aştepta rezultatul acesteia pentru declanşarea atacurilor.

Cameron va anunţa parlamentarilor britanici decizia comună americano, francezo, britanică cu privire la acţiunea militară atunci când el va face o declaraţie de parlament joi la 02:30 . Acest lucru va fi urmat de o şedință de dimineaţă a cabinetului britanic care va aproba recomandările  Consiliului Naţional de Securitate din Marea Britanie (CNSMB).

Deşi eventualul atac nu va beneficia de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, Marea Britanie şi Statele Unite au afirmat că se vor baza în acţiunea lor punitivă pe prevederile Protocolului de la Geneva din 1925 care a interzis utilizarea armelor chimice după folosirea lor în primul război mondial.

Deşi Casa Albă s-a ferit în a anunţa că este gata pentru atac, surse ale presei au dezvăluit opiniei publice că deja există pregătiri înintate pentru executarea unor atacuri, specificându-se folosirea de rachete şi de aviaţie cu rază lungă de acţiune.

De altfel, Preşedintele statului major întrunit, generalul Martin Dempsey, a spus în timpul audierilor din Congres că loviturile chiar şi limitate împotriva Siriei ar avea nevoie de sute de aeronave, nave şi submarine şi ar putea costa miliarde de dolari. Mai mult acesta a precizat că o astfel de acţiune deşi ar “degrada capabilităţile regimului” şi ar putea duce la duce la defectiuni în cadrul susţineri acestuia, va exista un risc de atacuri de răzbunare şi “daune colaterale asupra civililor”. De asemenea, el a avertizat de “consecinţele nedorite” generate de orice intervenţie militară în contextului unui război civil complex.

 

sursa: The Guardian

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Marea Britanie şi SUA au finalizat planurile de atacare a Siriei”

  1. indisciplinatu says:

    Cata mizerie se ascunde in spatele acestor preconizate atacuri, nu vom stii niciodata sau, ca sa fiu optimist, prea curand (50-100 de ani)!!!!

  2. indisciplinatu says:

    ONU???….o, nuuuu!!!!