Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Medvedev a solicitat avizul Consiliului Federaţiei pe legea ce permite folosirea trupelor ruse în străinătate

Dmitri Medvedev 11Preşedintele rus Dmitri Medvedev a solicitat marţi Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) să-şi dea avizul în legătură cu amendamentele la “Legea apărării”, care dau şefului statului rus dreptul asupra utilizării operative a forţelor militare ale Rusiei în afara graniţelor ţării.
“Preşedintele Rusiei a prezentat Consiliului Federaţiei propunerea privind acordarea dreptului şefului statului rus de a decide utilizarea operativă a forţelor armate ale Federaţiei Ruse în afara teritoriului ţării, în scopul apărării intereselor Rusiei şi ale cetăţenilor ei, al menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu principiile şi normele dreptului internaţional, cu acordurile internaţionale ale Federaţie Ruse şi cu Legea federală privind apărarea”, a indicat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Amendamentele la “Legea apărării”, care permit şefului statului rus să utilizeze forţele militare ale Rusiei în afara graniţelor ţării, au fost iniţiate de preşedintele Dmitri Medvedev şi ele au fost înaintate spre dezbatere Dumei, camera inferioară a parlamentului federal rus, la 11 august a.c., proiectul având legătură cu conflictul ruso-georgian din august anul trecut.

Textul a fost adoptat în lectură definitivă de Dumă la 23 octombrie a.c., dar o decizie pentru folosirea operativă a forţelor militare ruse poate fi luată de preşedintele Rusiei numai pe baza unei rezoluţii corespunzătoare a Consiliului Federaţiei.

Noua lege, care completează cele stipulate la capitolul 10 din Constituţia Federaţiei Ruse referitor la apărare, stabileşte că, în conformitate cu principiile şi normele de drept internaţional şi cu acordurile internaţionale ale Rusiei, forţele militare ruse pot fi utilizate în afara teritoriului rus în următoarele cazuri: pentru respingerea unui atac asupra forţelor militare ale Rusiei sau a altor trupe sau structuri, precum FSB (Serviciul Federal de Securitate), dislocate în afara teritoriului Federaţiei Ruse, pentru respingerea sau prevenirea unei agresiuni împotriva unui alt stat care se adresează Federaţiei Ruse în acest sens, pentru apărarea cetăţenilor ruşi din străinătate, în lupta împotriva piraţilor şi pentru asigurarea securităţii navelor maritime.

Vechea legislaţie în domeniu stipula folosirea forţelor armate în afara graniţelor Rusiei doar în scopul stopării acţiunilor teroriste internaţionale şi al rezolvării problemelor în conformitate cu acordurile internaţionale ale Federaţiei Ruse.

Potrivit experţilor, noua lege privind apărarea permite efectiv Moscovei să utilizeze forţa militară în toată lumea, scrie newsru.com. Pe lângă faptul că preşedintele Medvedev nu a ascuns legătura dintre noua lege şi conflictul din Caucaz de anul trecut, unii observatori cred că textul are legătură şi cu relaţiile complicate ruso-ucrainene, în special în ceea ce priveşte Flota rusă la Marea Neagră, ce îşi are baza la Sevastopol, în Peninsula Crimeea din Ucraina.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.