Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Medvedev solicită Alianţei Nord-Atlantice să asigure implicarea deplină a Rusiei în proiectul scut antirachetă

Preşedintele rus Dmitri Medvedev cere Alianţei Nord-Atlantice să asigure implicarea deplină a ţării sale în proiectul referitor la scutul antirachetă. Medvedev  avertizează că, în caz contrar, există riscul de declanşare a unei noi curse a înarmărilor, transmite Reuters, preluat de AGERPRES.

Luna trecută, la Consiliul NATO-Rusia de la Lisabona, cele două părţi au convenit să coopereze în ceea ce priveşte scutul antirachetă din Europa şi alte proiecte de securitate, salutând în această decizie un ‘pas istoric’ în depăşirea disputelor din trecut.
“Acest scut antirachetă ar trebui să fie o iniţiativă comună a Rusiei şi NATO care să ne poată proteja împotriva ameninţărilor”, a declarat preşedintele rus într-un interviu apărut în săptămânalul polonez Wprost luni, în prima zi a vizitei sale la Varşovia.

“Dacă, însă, Rusia nu îşi găseşte un loc în acest sistem, în 2020 e posibil ca o umbrelă de apărare antirachetă să devină un factor de destabilizare a echilibrului nuclear şi de diminuare a capacităţii defensive a Rusiei, iar aceasta ar putea duce la o nouă cursă a înarmării”, a mai avertizat Medvedev.

În acelaşi interviu, el a mai afirmat că descoperirile anchetei ruse privind catastrofa aviatică de la Smolensk trebuie puse integral la dispoziţia părţii poloneze.

“Dacă nu am transmite (n.r. toate probele), aceasta ar fi un motiv de tensiune timp de decenii în relaţiile noastre”, a subliniat Medvedev.

Moscova şi-a intensificat demersurile vizând câştigarea încrederii Varşoviei după catastrofa aviatică de la Smolensk, din 10 aprilie, în care au murit preşedintele polonez Lech Kaczynski şi alţi 95 de membri ai elitei politice, militare şi culturale poloneze.

Luna trecută, Duma de Stat a adoptat o rezoluţie în care, pentru prima dată, recunoaşte în masacrarea a mii de ofiţeri polonezi de către NKVD în 1940, la Katyn, “o crimă ordonată de Stalin”.

Sursa: AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Medvedev solicită Alianţei Nord-Atlantice să asigure implicarea deplină a Rusiei în proiectul scut antirachetă”

  1. Dan says:

    Da, adica sa le dea si lor tehnologie. Sunt patetici rusii astia cu disperarea lor de a nu fi cumva in urma americanilor intr-o capacitate militara. Niste alcoolici obsedati de arme si armata. Trebuiau americanii sa termine cu ei imediat dupa al doilea razboi mondial si astazi nu mai era nimic.