Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Medvedev: “SUA şi Rusia pierd timp pe tema negocierilor pentru scutul antirachetă”

Medvedev cu Obama la summitul G8 de la Paris foto Cihan-RIA Novosti

În cadrul summitului G8 de la Paris, ,Preşedintele rus Dmitri Medvedev, a declarat vineri 27 mai că este nemulţumit de modul în care decurg negocierile cu Statele Unite pe tema apărării antirachetă, afirmând că ambele părţi “pierd timp”.

“Până acum, nu sunt mulţumit de modul în care SUA şi toate ţările NATO au reacţionat la propunerile mele, pentru că pierdem timp”, a declarat liderul rus .

Joi, Medvedev a purtat convorbiri cu preşedintele american, Barack Obama, şi a confirmat vineri că termenul-limită pentru a ajunge la un acord pe tema scutului european antirachetă este 2020. “După 2020, dacă nu ajungem la acord, va începe o adevărată cursă a înarmărilor”, şi-a reluat Medvedev ameninţarea făcută şi săptămâna trecută, când avertizase în privinţa unui nou Război Rece.

“Dacă vom cădea de acord, atunci situaţia se va schimba dramatic. Aş vrea ca partenerii mei să păstreze aceasta în minte”, a punctat Medvedev.

2020 este anul în care, potrivit planurilor administraţiei Obama, ar urma să se încheie ultima etapă a apărării antirachetă în Europa, prin desfăşurarea mijloacelor capabile să contracareze rachete balistice intercontinentale. Experţii spun că, în cazul în care se va ajunge la această etapă, ea va stârni în cea mai mare măsură împotrivirea Rusiei.

Moscova este îngrijorată de reticenţa Statelor Unite de a-i da garanţii că sistemul de apărare europeană antirachetă nu vizează Rusia, a reiterat vineri preşedintele rus. “Trebuie să primim garanţii că (desfăşurarea scutului în Europa) nu este îndreptată împotriva noastră. Până acum, nu au fost date astfel de garanţii”, a spus liderul de la Kremlin.

El a precizat însă că părţile au căzut de acord să-şi continue consultările, pentru a încerca să găsească soluţii reciproc acceptabile. “Cer în continuare tuturor să se gândească în ce fel de lume am dori să trăim. În acest caz, va fi o lume cu şi mai multe lansatoare de rachete. Noi am mai fost deja pe-acolo. Nu vreau ca toată Europa să fie aşa”, a subliniat Medvedev.

sursa: RIA Novosti

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Medvedev: “SUA şi Rusia pierd timp pe tema negocierilor pentru scutul antirachetă””

  1. sTOPs says:

    ACESTE TERGIVERSĂRI AU DEVIZA : AȘTEPTAȚI … PUTIN !!