Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Memorandumul de Înţelegere dintre România şi SUA privind activitatea ofiţerilor de securitate la bordul aeronavelor

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Cristian Maior, şi consilierul executiv al Biroului pentru Programul „Federal Air Marshals” din cadrul Administraţiei pentru Securitatea Transporturilor din SUA, Richard Stein, au semnat luni 03 mai, Memorandumul de Înţelegere dintre România şi SUA privind activitatea ofiţerilor de securitate la bordul aeronavelor.

Potrivit directorului SRI este vorba despre un acord care stabileşte procedurile de cooperare dintre România şi SUA într-un domeniu vital pentru securitatea transporturilor aeriene, respectiv desfăşurarea personalului care are rolul de a preveni şi răspunde la orice incidente la bordul aeronavelor.

Acordul prevede ca ofiţerii SRI să se poată urca înarmaţi la bordul aeronavelor TAROM care vor efectua curse  directe între România şi SUA, pentru a preveni atacurile teroriste. Ofiţerii de securitate se vor afla la bordul avioanelor Tarom după ce aceste curse vor fi reluate la sfârşitul anului 2010 sau începutul lui 2011.

Federal Air Marshals reprezintă principala forță de securitate din cadrul Administraţiei de Securitate a Transporturilor din SUA. Ofiţerii americani de securitate sunt plasaţi la bordul avioanelor care efectuează curse internaţionale şi interne.

Această practică a ofiţerilor de securitate la bordul avioanelor a dobândit o importanţă sporită după tragicele evenimente din 11 Septembrie 2001, a adăugat astăzi directorul SRI.

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului SUA la București, Mark Gitenstein, a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, dar şi a ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. De asemenea, au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Transportului şi Infrastructurii. Semnarea acestui acord reprezintă una dintre condiţiile pentru ca România să fie admisă în programul Visa Waver.

sursa: Amos News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.