Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MI5 intenţionează să angajeze de vorbitori de limba rusă

Serviciul britanic de spionaj MI5 intenţionează să angajeze de vorbitori de limba rusă.Potrivit opiniilor unor analişti în domeniu, “serviciile secrete britanice au din nou în centrul atenţiei Moscova, pe care au neglijat-o după căderea Cortinei de Fier, deşi aceasta din urmă nu pare să-şi fi restrâns operaţiunile pe teritoriul Marii Britanii”, relatează cotidianul The Telegraph.
Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor face parte din viitoarea generaţie de agenţi specializaţi pe problemele Rusiei se află: cunoaşterea la un nivel avansat a limbii ruse, obligativitatea de a fi petrecut cel puţin opt din ultimii zece ani în Marea Britanie, cel puţin unul dintre părinţi să fie de naţionalitate britanică, una dintre calităţi să fie comportamentul discret. Spre exemplu, “să nu scrie pe reţelele de socializare despre succesele înregistrate în misiunile efectuate”.

Viitorii agenţi vor intra în rândurile MI5 după un proces complex de selecţie care va dura circa nouă luni. Astfel, ei sunt avizaţi că vor trebui să asculte ore în şir conversaţii telefonice interceptate sau să caute prin documente informaţii care să conducă la o mai bună înţelegere a acţiunilor şi intereselor statului rus.

Apoi, orice informaţie de interes va fi transmisă mai departe echipelor de analişti, agenţilor operativi aflaţi în misiune, precum şi structurilor guvernamentale de la Londra care au nevoie de asemenea date pentru a-şi stabili politica faţă de preşedintele Vladimir Putin.

În anunţ se mai precizează că agenţii care vor fi recrutaţi ar putea fi trimişi şi în misiune în afara ţării.

“În mod evident, în interiorul serviciilor de securitate şi al guvernului în ansamblu există o nevoie disperată de vorbitori de limba rusă”, subliniază Andrew Foxall, director al Centrului de Studii Ruseşti din cadrul Societăţii Henry Jackson, citat de RRA.

“Începând din anii ’90, din cauza numărului tot mai redus al vorbitorilor de limba rusă, resursele alocate studierii spaţiului rusesc au fost risipite, situaţie ce s-a menţinut până în ziua de azi”, remarcă Foxall.

El subliniază că în ultimii ani Londra a devenit “un focar al activităţii forţelor obscure din Rusia”.

“Indivizii pe care de obicei îi vedem precum nişte spioni de genul James Bond sunt în prezent o raritate (…) Ruşii au acum agenţi plasaţi în poziţii-cheie în centre de analiză (think tank-uri), bănci ori organizaţii private şi care transmit
informaţii Kremlinului. Este vorba de fapt de o subcontractare a activităţilor de spionaj tradiţionale către persoane pe care ruşii le pot racola, apoi le folosesc şi, în final, le abandonează când nu le mai sunt utile”, explică Andrew Foxall.

 

Sursa: The Telegraph, RRA

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.