Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MI6 şi CIA a colaborat cu serviciile secrete libiene subordonate lui Gadaffi

Organizaţia Human Rights Watch a descoperit la Tripoli dosare secrete care dovedesc existenţa unei cooperări strânse între serviciile secrete britanice, americane şi libiene în timpul regimului lui Muammar Gadaffi.

Aceste dosare arată că serviciul britanic de informaţii MI6 şi agenţia americană de informaţii CIA aveau un dialog constant cu serviciile libiene, în special cu Musa Kusa, fostul şef al serviciului libian de informaţii şi fost ministru de Externe al lui Kadhafi, care a fugit în Marea Britanie la începutul acestui an.

Documentele au fost descoperite în biroul acestuia din Tripoli.

Dosarele conţin de asemenea dovezi că Statele Unite au folosit Libia ca bază pentru programul extrădărilor extraordinare, un program ce prevedea transferarea în străinătate a deţinuţilor consideraţi o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA.

Organizaţiile pentru drepturile omului consideră că scopul real al acestui program era torturarea acestor deţinuţi în afara jurisdicţiei americane.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.