Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Miliarde de dolari “pierduţi” de Pentagon în Irak

Potrivit cotidianului „Los Angeles Times” Pentagonul şi agenţia IAMB trebuie să dea socoteală pentru proasta gestionare a 8,7 miliarde de dolari din totalul de 9,1 miliarde de dolari din taxe petroliere, sumă încredinţată de statul irakian în perioada 2004-2007.

Potrivit unui raport al Inspectorului general special pentru reconstrucţia Irakului, Stuart Bowen, Pentagonul şi IAMB – o agenţie înfiinţată în 2004 pentru a superviza fondurile pentru reconstrucţia Irakului – nu pot explica ce s-a întâmplat cu 2,6 miliarde de dolari, în timp ce restul banilor nu au fost depozitaţi în conturi speciale, aşa cum prevede regulamentul Trezoreriei americane. Aceste conturi speciale au fost create pentru a verifica mai uşor dacă banii au fost cheltuiţi corect.

Momentan nu există dovezi clare privind fraudarea fondurilor, dar raportul remarcă modul inadecvat în care au fost controlate sumele, managementul ineficient, cheltuielile nesăbuite şi, în unele situaţii, acte de corupţie trecute cu vederea de agenţie. Inspectorul special general a declarat că mai multe anchete au arătat că „supravegherea deficientă are legătură directă cu numărul tot mai mare al abuzurilor şi furturilor”. Actualul raport s-a concentrat asupra banilor din taxe pentru exporturile petroliere pe care Pentagonul i-a gestionat într-o perioadă în care se făcea tranziţia de la regimul dictatorial al lui Saddam Hussein la unul democratic.

Rezultatele anchetei le-au reamintit irakienilor că nu au aflat nici până acum cum a cheltuit Autoritatea Provizorie a Coaliţiei din Irak, condusă de SUA, circa 8,8 miliarde de dolari, tot din taxe petroliere, în anii 2003-2004. Proasta gestionare a fondurilor este un fenomen întâlnit nu numai în Irak, ci şi în alte zone.

Potrivit AP, pentru reconstrucţia Afganistanului, numai SUA au dat, din 2001 şi până în prezent, peste 51 de miliarde de dolari pentru electricitate, apă potabilă, drumuri şi educaţie. Cu toate acestea, în 2010 doar 10% din afgani au electricitate (faţă de 6% în 2001). Marţi, „Times of India” scria că aproape jumătate din cele peste 30 de miliarde de dolari oferite de Washington Pakistanului au fost cheltuite de armată pentru achiziţionarea de armament.

sursa: Adevarul

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.