Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militanţii Kurzi au ucis 26 de soldaţi turci

zona atacurilor kurde foto BBC

După ce marţi 18 octombrie, militanţii kurzi au ucis într-un atentat cu bombă cinci poliţişti şi trei civili turci, miercuri dimineaţă, rebelii kurzi au ucis 26 de soldaţi turci, alţi 16 fiind răniţi.

Atacurile au avut loc, în apropiere de graniţa dintre Turcia şi IraK, în zona localităţilor Cukurca şi Yuksekova (provincia Hakkari).

Rebelii kurzi au lansat rachete asupra bazelor în care se aflau militarii.

Acesta este atacul cu cele mai multe victime, din ultimii 30 de ani de când militanţii kurzi au trecut la acţiuni armate.

Comandouri turceşti au trecut la urmărirea unor grupuri de rebeli kurzi pe teritoriul Irakului.

Premierul Recep Tayyip Erdogan şi-a anulat vizita în Kazahstan şi a convocat o reuniune de urgenţă.

Imediat după atac, Turcia şi-a mobilizat armata. Comandouri turceşti s-au ciocnit deja cu trupele PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) în zona graniţei, după care au trecut la urmărirea lor pe teritoriul Irakului. Avioane militare turceşti au lansat atacuri aeriene asupra ţintelor kurde din nordul Irakului.

Premierul Erdogan şi-a anulat vizita în Kazahstan şi a convocat o reuniune de urgenţă cu ministrul de Interne şi cel al Apărării, cu şefii serviciilor secrete şi generalii de armată. Ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, şi-a anulat şi el vizita pe care trebuia să o facă azi în Serbia. “Încleştarea va continua până când teroarea va lua sfârşit şi vom face totul pentru a termina treaba”, a ameninţat preşedintele turc, Abdullah Gul.

Atacurile survin în contextul în care Turcia are o relaţie tot mai tensionată cu doi dintre vecinii săi – Iranul şi Siria.

În urmă cu o săptămână, ziarele turceşti au relatat că Iranul a capturat cel de-al doilea om în ierarhia PKK, Murat Karayilan. Iranienii l-au eliberat însă după ce turcii au atacat baza unde fusese găsit Karayilan. Iranul, care a criticat decizia Turciei de a face parte din scutul antirachetă american, are şi el propriile sale probleme cu militanţii kurzi, pe care îi urmăreşte de asemenea pe teritoriul irakian.

Probleme există şi în Siria, unde preşedintele Bachar al-Assad încearcă în egală măsură să reprime cererile de creare a unui Kurdistan independent.

sursa: BBC; Hurriyet

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.