Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militari condamnaţi la închisoare în dosarul fraudării unor concursuri de angajare în Armată

Judecătorii instanţei supreme a condmanat la pedepse cuprinse între zece luni şi doi ani de închisoare pe 5 din cei peste o sută de militari judecaţi pentru fraudarea unor concursuri de angajare în armată. Magistraţii au dispus suspendarea executării sentinţelor datorită recunoaşterii vinovăţiei de către cei 5, în conformitate cu articolul 320 indice 1, alineatul 7 din Codul de procedură penală, ce vizează “judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei”.

Astfel, cei cinci inculpaţi au fost de acord să fie judecaţi imediat doar în baza probelor, dovezilor şi susţinerilor procurorilor, în acest fel beneficiind de micşorarea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.

Instanţa supremă l-a condamnat pe fostul comandant al UM 01261 Piteşti Vasile Belciug, acuzat de trafic de influenţă şi alte fapte de corupţie, la un an şi zece luni de închisoare, cu suspendarea executării detenţiei şi un termen de încercare de trei ani şi zece luni. În cazul lui Belciug instanţa a dispus confiscarea unei sume de trei mii de euro precum şi obligarea acestuia la plata a 5.500 de lei către Ioan Marius Zăgrean.

Colonelul Valerică Diaconu, fost comandant al UM 01225 Piteşti, a fost condamnat la doi ani de închisoare, executarea acestei pedepse fiind suspendată cu un termen de încercare de patru ani.

Instanţa i-a condamnat la câte zece luni de închisoare, cu suspendarea executării sentinţei, pe maiorul Alin Sorin Pîrvu, de la UM 01261 Piteşti, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, pe sublocotenentul Nicoleta Băcanu, din cadrul UM 01643 Piteşti, acuzată de complicitate la trafic de influenţă, şi pe maistrul militar Mircea Băcanu, din cadrul UM 01643 Piteşti, acuzat tot de complicitate la trafic de influenţă.

Decizia luată faţă de cei cinci poate fi atacată, caz în care dosarul va ajunge la completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.

Procesul continuă pentru ceilalţi inculpaţi, printre care doi generali

Judecarea celorlalte persoane va continua la instanţa supremă într-un dosar disjuns din acesta, următorul termen fiind stabilit pentru 27 ianuarie 2012.

În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au trimis în judecată 112 inculpaţi, din care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali candidaţi la selecţii şi concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţilor din Breaza şi Piteşti.

Printre inculpaţi sunt: general maior Chiriţă Mihai, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, general de brigadă Ion Marian, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane, colonel Belciug Vasile, fost comandant al Garnizoanei Piteşti, colonel Constantin Ion, colonel Burghelea Ioan, colonel Vreme Vasile, colonel Mitu Nicolae, colonel Băleanu Mihăiţă, colonel Condruz Stan, colonel Drăgoescu Gabi Costel, locotenent colonel Anghelina Gheorghe şi alţii

sursa: Adevărul

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

20 Responses to “Militari condamnaţi la închisoare în dosarul fraudării unor concursuri de angajare în Armată”

 1. zae says:

  Când va aproba CSAT suspendarea salariilor de merit date la foc-continuu din 2009 aceloraşi oameni??? ACELORAŞI!!!!!!!!!! I-a condamnat la MERIT PE VIAŢĂ!!! Toţi dintre cei enumeraţi in articolul ce murdăreşte Armata Română, respectiv cei condamnaţi pentru matrapazlâcurile de la Piteşti, IAU SALARIU DE MERIT! Incredibil, nu?! Dar adevărat. Trăim in Romania! Sa nu uităm!

 2. dorimiu says:

  Din păcate aşa este! Dar nimeni nu face nimic. Probabil e o modalitate de a ţine Sistemul in mână. Dureros….. dupa 22 de ani.

 3. storz says:

  Pe zisu catalin cand îl luati la intrebari despre doctoratul lui ?? In scoala militara era un lingau si un turnator . E singurul stelar fara academie militara . Haaa , trei stele fara sa fi fost in Afganistan . Asa am intrat noi in nato . Rusine. A luat trei case de la armata . De ce nu se sesizeaza nimeni??
  E cel mai arogant si infatuat om . Toti sunt niste prosti in fata lui . Cum , ce ? , nu stiti ? El e omul cu spagile pentru ministru apararii . El face cumparaturile pentru armata . Asa i-a cumparat pe toti ministrii . Nu are merite militare . A facut facultatea la fara frecventa . Examenele le-a dat la restaurant . Nu e in stare sa invete trei pagini de curs. Zisu , un bolnav de paranoia si cultul personaliatatii .

 4. aladin says:

  Toti cei condamnati cu hotarare definitiva ar trebui sa isi piarda gradele militare si partea din pensia fosta militara acordata pentru vechime in serviciu si grupe de munca. Oarecum similar ca la magistrati. Daca nu ar fi prevazut legea ca se face asa zisa revizuire si se considera ca ar fi contribuit la pensie, eu as zice ca ar trebui sa piarda toata pensia. Ca in alte state. Si sa fie de luare aminte pentru altii care ar fi tentati.

 5. karadeniz says:

  @storz
  Mai sunt și alții fără Academiea Militară.

 6. Marlon Juvet says:

  @Aladin: subscriu.

 7. anemonnas says:

  Este intradevar o mare rusine pentru noi toti,actuali sau fosti ofiteri ai armatei romane.Am fost coleg la un curs cu col.Vreme Vasile,un ofiter destoinic,de altfel,de aceea sunt surprins neplacut de pozitia lui actuala de inculpat !! ma gandesc la el dar,si la subordonatii lui(in urma cu vreo 3 ani era comandant de batalion la Topraisar),cum percep acestia faptul ca au in fata formatiei,dimineata la raport un…inculpat………..

 8. indisciplinatu says:

  Daca astora care au recunoscut ca s-au “manjit” le-a “dat” cu suspendarea executarii pedepsei,..alorlalti care au tinut-o “gaia-matzu”,..oare ce le “da”??

 9. dorimiu says:

  Este rău că se gândeşte aşa. acest salariu de merit este O NEDREPTATE. Cum este posibil sa-l ia obligatoriu cineva? 25% din salariu?!?!?! Principiul acordării, cândva, era pe baza unei analize a ce a făcut respectivul in anul care s-a incheiait. Acum avem militari condamnaţi la inchisoare CARE IL IAU, in baza unei “legi” a acestui dobitoc, numit BOC. Criza nu este pentru toată lumea la fel. Asta trebuie să inţelegem. 30% dintre angajaţi iau acest drept, pe nedrept, rânjind la ceilalţi. Din 2009 MEREU! In ce ţară trăim, domnilor? Unde este atitudinea impotriva unui guvern care ne conduce mai samavolnic decat Ceauşescu? Nu vedeţi că totul este mascat?

 10. Acel TBG says:

  storz!
  Subscriu in totalitate.Promotia 88 il stie prea bine.

 11. un oarecare says:

  Ce stii tu? Este un erudit!! (spun ai sai lingai) In ce? Vom trai si vom vedea!! Sarman popor, sarmana armata!! Cand se va trezi? Sper ca nu prea tarziu.

 12. TUKU says:

  Astazi prin votarea legii comasarii alegerilor – a murit ROMANIA !

 13. Tepes says:

  Vorbim de Zisu, vorbim de generali cu nu stiu cate stele care nu au academie…….
  Nu stiu cum au ajuns generali, dar nu sunt generali de azi.
  Problema nu este nici Zisu si nici altii ca el pentru ca daca a gresit, va raspunde mai devreme sau mai tarziu. Problema domnilor este deprofesionalizarea armatei , este aceasta situatie la care asistam. Ca sa ajungi sa pui grade pe umerii unor civili fara nici-un fel de scoala, sa-i transformi din civili in ofiteri si subofiteri…………asta este pentru mine o jignire la adresa celor care si-au mancat tineretea prin licee militare.

  Ca sa ajung eu, un ofiter tanar, dupa 13 ani de scoli militare (liceu plus academie) sa am la conducere un capitan absolvent de Spiru, fara nici-un an de scoala militara, ……..asta mi se pare jignirea suprema, drept pentru care am parasit acest sistem bolnav, fara parere de rau.

  Am fost invatat in aceasta scoala sa am verticalitate, sa am coloana verticala……..si am avut. Am refuzat sa servesc patria sub comanda unora care nu au acest drept ( cel putin nu unul moral).

  Deci stimati domni, Zisu sa fie problema sistemului? Ce veti face cand acesti tineri absolventi de …….Spiru vor ajunge la comanda armatei?
  Ce veti face cand actualele fuste de trei degete peste fund vor ajunge marii generali ai armatei? Zisu macar are o scoala militara……….

 14. Banderas says:

  Ai dreptate !!!
  PS. cu doamnele si domnisoarele e mai usor-le tragem in…teapa ! Ce facem cu marlanii insa

 15. Banderas says:

  sezi bland si mananca porcul….

 16. ursu says:

  Cezare, Banderolas, Nafpulioane, T(a)NT(alaule), Legionarule si cum iti mai zici, vezi ca ai colindatori pe blogul ala al tau unde postezi numai “necroloage”. Am vazut ca ultima postare incepea cam asa:
  “Cezarele de la bloc
  Taie mitza-n loc de porc….”
  Restul urarii cred ca e la liber colegule; sau vrei sa ne lipsesti de asa creatie literara dedicata tie…

 17. indisciplinatu says:

  Ei na,..vezi de treaba, nu a murit nimeni…ne va fi mai bine,..nu ai inteles sensul comasarii alegerilor..se face economie la buget.

 18. Banderas says:

  Mars in barlog,ca esti semiadormit rapanosule!!

 19. ion says:

  Un Da hotarat pentru a ramane salaruule de merit in continuare, sa fim mandri de posesorii lor sa-i sustinem in munca si sa fim solidari cu ei. Nu-i asa ca e corect ce spun?

 20. maximus says:

  nu este posibil ceea ce se intampla cu cazul bacanii si restul! 1643 a devenit un srl, fiecare ofiter de acolo face ce vrea(camatarie si tot tacamul) de parca armata s-a privatizat si ei au cumparat actiuni. poate totusi se va sesiza cineva