Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militari din 13 foste colonii franceze – “fraţi de arme” la parada de 14 iulie de pe Champs-Elysées

Militari din 13 foste colonii franceze din Africa Sub-Sahariană, cu ocazia a 50 de ani de la cucerirea independenţei, vor conduce miercuri, 14 iulie, în calitate de “fraţi de arme”, tradiţionala paradă de 14 iulie de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris.

“Celebrăm legătura de sânge, relaţia născută din contribuţia trupelor africane la apărarea şi la eliberarea Franţei”, a afirmat preşedintele Nicolas Sarkozy într-un mesaj adresat participanţilor.
“Mii de soldaţi veniţi din Africa au murit pentru Franţa în cele două războaie mondiale”, a amintit şeful statului francez, precizând că urmaşii lor vor fi primiţi “ca fraţi de arme” dar şi “ca reprezentanţi ai unor naţiuni independente, cu o istorie deja îndelungată”.

France Presse aminteşte că la ora 10.00, potrivit tradiţiei, preşedintele Sarkozy va ajunge la sensul giratoriu de la l’Etoile, va fi întâmpinat de şeful Statului Major al armatelor, amiralul Edouard Guillaud, după care va trece trupele în revistă şi va merge pe Champs-Elysee la bordul unei maşini deschise.

Defilarea aeriană va fi deschisă de avioanele Alpha Jet /Patrouille de France/ cu un element special anul acesta: participarea a circa 20 de aparate ale flotei aeronavale care aniversează 100 de ani.

Pe detaşamente de circa 30 de soldaţi, cele 13 state africane care vor defila sunt Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central-Africană, Congo, Gabon, Madagascar, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Ciad şi Togo. Invitată, Cote d’Ivoire va fi reprezentată de ministrul apărării, dar fără a participa la defilare.

Sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Militari din 13 foste colonii franceze – “fraţi de arme” la parada de 14 iulie de pe Champs-Elysées”

 1. Bure Bista says:

  Oare de ce nu si Algeria?

 2. Terentius The Young says:

  Maroc?

 3. efel says:

  vietnam

 4. micutzul says:

  Cand te gandesti ca daca istoria era alta , putea fi si Romania..

 5. ELENA says:

  E un gest absolut minunat ca ne gandim si la altii, dar propun sa ne gandim, in primul rand, la militarii nostri, indiferent de arma careia ii apartin:
  Azi, 14 iulie, e ziua Armei Transmisiuni. La multi ani, dragi camarazi transmisionisti – activi sau in rezerva! Multa sanatate, fericire si implinirea tuturor dorintelor, din partea unui ofiter (r) de justitie, dar vesnic … transmisionist.

 6. Alex says:

  Cel mai frumos e cand trece Legiunea, cu stilul inconfundabil, cei 44 de pasi pe minut si marsul “Le budin”