Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militari francezi – cobai ai unor experimente nucleare efectuate in anii ’60

Mai mulţi militari au fost expuşi în mod deliberat unor teste nucleare efectuate de Franţa în anii ’60 în Algeria. Scopul a fost unul “ştiinţific”. Mai exact, acela de a studia efectele (…) produse asupra omului de arma atomică”.
Aceasta, potrivit unui raport militar, din care cotidianul Le Parisien a publicat mai multe extrase.

Raportul intitulat “Geneza organizării şi experimentelor în Sahara ” ar fi fost redactat “de unul sau mai mulţi militari anonimi” şi “ar data din 1998″, după abandonarea definitivă a testelor, scrie Le Parisien/Aujourd’hui en France.

Un extras, reprodus în facsimil de către ziar, se referă la “Şoarecele săritor verde”, numele ultimului tir atmosferic din 25 aprilie 1961. Acest experiment “urma să permită studierea efectelor fiziologice şi psihololgice produse asupra omului de arma atomică, pentru a obţine elementele necesare pregătirii fizice şi formării morale a combatantului modern”, se arată în raport.

Potrivit cotidianului, ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a declarat că “nu cunoaşte acest raport”.

Amintind adoptarea, la 22 decembrie 2009, a unei legi privind indemnizarea victimelor testelor nucleare, el a precizat că a “cerut serviciilor aflate în subordinea sa să deschidă dulapurile, pentru ca fiecare persoană care se consideră victimă a testelor să poată lua la cunoştinţă starea sa dozimetrică sau elemente de dozimetrie de ambianţă”.

“Luând în considerare acest lucru, dozele primite în timpul acestor teste au fost foarte slabe”, a concluzionat el.

Franţa a efectuat 210 teste nucleare, de la primul efectuat în Sahara în 1960, până la ultimul experiment din 1996, în Polinezia franceză.

Dintre veteranii rămaşi în viaţă, cobai ai testelor nucleare, convinşi că au fost contaminaţi cu radiaţii, se luptă pentru a li se recunoaşte prejudiciul şi a fi recompensaţi.

Sursa: Le Parisien

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.