Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militarii activi trebuie să adere la fondul de pensii privat – pilonul II

Pensie privata. Unde? foto napocanews

Militarii activi trebuie să adere la fondul de pensii privat – pilonul II. Astfel, în Monitorul Oficial nr. 0827,  apărut în 22 noiembrie 2011, la pagina 15, se găseşte textul Ordonanţei de Urgenţă care prevede modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor administrate privat. În text se specifică următoarele:
Cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul de apărare şi al administraţiei penitenciare sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat în maximum şapte luni, cu excepţia celor a căror identitate este clasificată.
Actul normativ stabileşte că persoanele prevăzute la articolul 6 litera c din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, au obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat în termen de şapte luni de la data intrării în vigoare a ordonanţei, în caz contrar urmând să fie repartizaţi aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii Publice şi casele de pensii sectoriale.
Persoanele aflate în această categorie, dar a căror identitate constituie informaţie clasificată nu participă la fondurile de pensii administrate privat, se mai arată în actul normativ.

Cadrele militare au fost incluse anul trecut în sistemul public de pensii, prin Legea 263/2010, dar nu şi în Pilonul II de pensii private, din cauza problemelor legate de funcţionarea caselor de pensii sectoriale.

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii private obligatorii va fi majorată anul viitor de la 3% la 3,5%.
Numărul participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii se ridică la circa 5,7 milioane de persoane, iar activele nete au depăşit 6,4 miliarde de lei.

Sursa: Monitorul oficial

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

27 Responses to “Militarii activi trebuie să adere la fondul de pensii privat – pilonul II”

 1. mos alecu says:

  Sa nu se inteleaga ca acea “a doua pensie” va fi ceva in plus fata de “pensia de stat” !
  De retinut , de catre viitorii “beneficiari” , ca pensiile “de stat” vor fi diminuate la nivelul contributiei ramase dupa transferul acelei parti de contributie pentru “pilonul 2″

  Art. 96. -(3) în situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în conditiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contributia datorată la sistemul public de pensii si contributia prevăzută de lege pentru conditii normale de lucru.

  Bineinteles … daca acele fonduri de pensii , administrate privat , nu vor mai exista peste douazeci si ceva de ani (atunci cind ar trebui sa inceapa sa dea banii celor care au contribuit la ele …) , nici pensiile de la ele nu se vor mai plati …

 2. cocorul says:

  In zilele noastre, militarul nu mai lucreaza doar pentru STAT, el lucreaza si pentru PRIVAT(privatii Oprea, Basescu, samd). Cred ca din cauza asta trebuie sa-si faca pensie si la PRIVAT….?!?!
  Unde naiba s-a ajuns?

 3. indisciplinatu says:

  Titlul articolului este gresit….”…trebuie sa adere la fondul de pensii ADMINISTRAT privat”….a nu se confunda cu Pilonul III de pensii…pensiile private facultative!!!

 4. indisciplinatu says:

  ADMINISTRATE….privat, scuze…

 5. Redactia says:

  Corect.

  Multumim

 6. noica says:

  si dupa un an si ceva mi se da dreptate!din principiul contributivitatii singurii care vor castiga vor fi fondurile de pensii administrate privat ,care odata cu prabusirea economiei le scazusera contributorii si cu complicitatea lui seitan ,care ,am mai scris odata ,a fost seful comisiei de supraveghere a fondurilor ,deci ,,prieten”,AU GASIT CONTRIBUTORI ,SIGURI SI CU LEAFA MARE!PROSTII DE APEVISTI SI PROSTUL DE STAT ROMAN CARE CONTRIBUIE PT EI!sa calculeze unul istet cat pierde statul roman pt contributiile a 150 000 de ,,speciali” timp de 30 -35 de ani si cata pensie vor ,,manca ” acestia la o speranta de viata de 3-4 ani de la iesirea de la pensie!vai ,vai de asa finantisti care ne conduc!si cica ei tin cu statul ,adica cu noi NU CU EI ,HOTII!CICA!SANATATE LA TOTI SI MANCATI-LE CAT MAI MULT PENSIA ,ASA DE CIUDA MACAR!

 7. noica says:

  cred ca pe asta o stiti ,nu?fondurile aduna bani vreo 15 ani si unde credeti ca -i investesc ?in titluri de stat ca sunt cele mai sigure!halal stat roman!le da bani degeaba la fonduri si apoi ii ia de la ei imprumut cu o dobanda bunicica!destept nu-i asa!?

 8. BONAPARTE says:

  - Da dar din dobanda aceea ,va creste si valoarea fondului depus de contrib.

 9. noica says:

  bona ,intr-o perioada de prosperitate nu de criza profunda cand statul moare dupa bani si mai ales intr-o tara cinstita!pe deasupra fondurile sunt si garantate de stat !daca un tampit fuge cu banii patim ca la fni!fpriviti in profunzime sa vedeti cat suintem de furati si nu la apa de ploaie aruncata in ochi ca vai ce tin la noi!un exemplu,ca tot a pus botu lumea !cresterea asa zisa a pensiilor in urma recalcularii ascunde decuplarea de soldele activilor!vai de noi peste 10 ani cand o sa avem o pensie de doua paini si-o ceapa degerata cu indexarile dupa inflatie si inca ceva!

 10. vasile says:

  si daca patronul fondului privat fuge cu banii

 11. BONAPARTE says:

  @Noica-sa inteleg ca era Ok sa nu creasca aceste pensii(85%) in scghimb cei 10% sa primeasca super baban meritat sau nu,dar sa ramanem cuplati de activi?
  Ps. pe activi i-ai intrebat ? cand a scazut solda lor cu 25 % era firesc sa scada si pensiile ,sau nu ! Noi suntem cuplati numai la cresteri??

 12. BONAPARTE says:

  Nu poate sa fuga don Vasile pt.ca:
  1. Banii nu-i tine sub saltea in valiza
  2. CSPP-este autoritate guvernament. romaneasca ce tine sub control evolutia fondului
  3. ING,TIRIAC BCR, GENERALI,AVIVA-au in spate in spate in Ro institutii financiare solide de unde statul poate recupera orice prejudiciu
  4. Statul Ro garanteaza fondul fiecarui contribuabil

 13. Ghita de la Pocreaca says:

  Bre Bonaparte recunosti ca te mai numesti si Cezar ? Sau vrei sa-ti spun cite nume folosesti pentru a-ti ascunde putinatatea mintii ?

  Iaca ce spuneai pe la un bun ‘preten’ de-al tau :

  “CEZAR spunea…

  Recomand ING.- este prima in sistem cu cea mai mare cota de piata!
  Am lucrat ca agent de marcheting pt .aceasta banca! am avut ocazia sa ma conving de seriozitatea si excelenta organizare!…”

  ‘Agent de marcheting” … pi diadicatelea ai umblat din firma-n firma si-ai pacalit oamenii sa se inscrie la ING … iara pentru aiasta fapta ai primit banet ‘cacalau’ de la patronii fondului …

  Lasa , bre , oamenii care s-au prins care-i ‘smiculatia’ sa spuna si la altii cum sta treaba cu ‘smenuiala’ aiasta …
  Asa ca … mucles cu laudarea aistor jigodii …

 14. ELENA says:

  Ghita,
  Pentru inceput, declar ca sunt intr-un razboi total cu Cezar sau cum s-o mai fi numind, dar, cu toate astea, vreau sa imi exprim punctul de vedere ca nu … e chiar cum ziceti dvs. Acum cativa ani in urma, firma la care lucrez (ca, dealtfel, toti angajatorii din Romania) ne-a cerut (celor care indeplineam conditiile pentru Pilonul II) sa ne exprimam optiunea. Cum eu mai aveam ceva vreme pana la 45 de ani, deci puteam opta pentru Pilonul II, am studiat mai indeapropae problema si am optat PENTRU. Pe langa asta, am aderat si un fond de pensii facultative. Ambele la ING.
  Pentru ca intelegerea fenomenului presupune, totusi, un pic de studiu, va invit sa cititi legea la care face referire textul postat de redactie, dar si Legea 187 din 24 oct. 2011, publicata in M.Of. 766 din 31 oct. 2011.

 15. BONAPARTE says:

  @ Elena-Degeaba ii dai legea lui Gheorghe ! Asta-i de la tara ,,nu intelege!!

 16. BONAPARTE says:

  PS. ziceai ca esti in razboi cu Cezar? Da ce ai soro cu el ,ca-i un finut!
  L-am vazut negru de supar. cred ca de la asta i se trage!!

 17. Ghita de la Pocreaca says:

  Ilenuta , Ilenuta … tare esti tu fimeie care nu gindeste cu mintea ei …
  Lasa dracului legea … c-aieasta-i facuta ca sa ameteasca mintile ‘tugulanilor’ … pina-si ‘fac plinul’ baietii distepti …
  Cauta si ceteste ce spun Ilie Serbanescu si Voinea … si dup-aceea ‘pune cruce’ banilor pe care li-i dai ‘pretenilor’ lui Cezarel …

 18. ELENA says:

  Ba intelege, ca e destept.

 19. BONAPARTE says:

  Ei ti-am spus ca nu intelege ! Chiar crezi ca daca numara trei capre si si un tap ii inteligent!!!

 20. BONAPARTE says:

  PS auzi drept multumire ca-l consideri un geniu care poate numara trei capre… ,,tare esti tu fimeie care nu gindeste”…

 21. ELENA says:

  Nu-l consider un geniu (genii sunt Eminescu, Enescu, Luchian etc.), am spus doar ca e un om destept.
  In rest, fiecare om are dreptul la o opinie….

 22. Spartacus says:

  De ce ne taie noua boc drastic din pensii ? Au fost calculate gresit ?? Suntem noi de vina ??? Daca da, sa ne de-a in judecata si sa ne ia toti banii inapoi. Daca nu , sa ne lase in amarul nostru. Este o bataie de joc la adresa fostelor cadre militare !Daca eu am gresit cu ceva, raspund in fata legii. Daca nu, sa de-a la cine vrea cat vrea, dar sa nu se atinga de drepturile mele castigate cinstit in baza unei legi a tarii, votata de Parlament !!!!

 23. Ghita de la Pocreaca says:

  Tare-ti multamesc , Ilenuta , fata hăi !
  Da’ nu-i nevoie sa “te pui rau” cu alde Cezarel , si altii ca el , vorghind frumos dispri mini … c-aistia incep iara sa te spurce , cum li vine la gura … ca , mai frumosi si mai “dastepti” ca ei , nu “se ezista” …

 24. Ursus says:

  Da Cezarel este un adevarat geniu, el este chiar Racnetul Carpatilor…

 25. ELENA says:

  Vorbeam de Ghita!

 26. indisciplinatu says:

  Mai este o chestie….militarii activi, pana in 35 de ani SUNT OBLIGATI sa adere la Pilonul II de pensii….cei cu varsta cuprinsa intre 35-45 de ani,….adera in mod FACULTATIV iar cei peste 45 de ani nu sunt eligibili pentru aderare. Si aici articolele din presa, inclusiv acesta, sunt datoare sa vina cu niste nuantari de genul celor mai sus amintite, nu credeti????

  A se vedea Legea nr.411 din 2004, care reglementeaza sediul acestei materii!!
  Parerea mea este ca daca aderi de la 18-25 de ani,…se aduna ceva, cu conditia sa evoluezi crescendo intr-o cariera, oricare ar fi aceea,….cu cat aderi mai tarziu cu atat acumularea va fi mai mica..oricum, sunt multe de discutat pe aceasta tema….

 27. indisciplinatu says:

  Nu articolele sunt datoare,…ci cei care le-au pus in pagina,…desigur.