Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militarii Batalionului 300 Infanterie şi ai Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată s-au întors din Afganistan

Defilarea Batalionuli 300 Infanterie la intoarcerea din Afganistan 22 iunie 2012, Galati, foto Viata Libera

La sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată “Sf. Andrei”, din Galaţi, a avut loc ceremonia de repatriere a celor 650 de militari din Vrancea şi Galaţi care au executat o misiune de 6 luni în teatrul de operaţii Afganistan, Pprovincia Zabul.

Militarii, încadraţi în structura Elementul de Comandă şi Control Zabul şi a Batalionului 1 Manevră provin, în principal, din Brigada 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” – 30 de militari şi, respectiv, din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată “Sf. Andrei”.

La ceremonie a participat şi Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, care i-a felicitat pe militari pentru modul exemplar în care şi-au dus la bun sfarşit misiunea şi pentru că s-au întors în echipă completă acasă. De altfel, militarii au fost decoraţi cu medalia NATO Non Articol 5.

Potrivit ministrului, militarii dislocaţi în perioada celor aproximativ şase luni au executat 4.500 de misiuni, au efectuat peste 3.000 de misiuni de patrulare şi au parcurs peste 400.000 de km cu mijloacele de luptă. Ministrul Apărării a mai afirmat că în Afganistan sunt în prezent aproximativ 1.800 de militari, iar la data de 1 iulie se vor aniversa zece ani de la desfăşurarea în Kandahar a primului batalion de infanterie al Armatei Române.

Ministrul a declarat, la finalul ceremoniei: “Participarea noastră în teatrele de operaţii aduce încredere. Oamenii ăştia trebuie să aibă bani pentru logistică şi pregătire, pentru a putea să se întoarcă acasă toţi. Suntem în discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru a putea atrage anual 0,3 la sută din PIB, pentru ca la finalul unui ciclu de patru ani să ajungem la 2 la sută din PIB pentru Armată.”

sursa: Ziarul de Vrancea, Viaţa Liberă, Telegraf Constanta

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Militarii Batalionului 300 Infanterie şi ai Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată s-au întors din Afganistan”

 1. lica says:

  Avand in vedere dezvaluirile cutremutratoare ,facute la postul de tv.antena 3 si confirmate de Ministerul Apararii Nationale ,potrivit carora ,fostul ministru al Apararii ,Oprea Gabriel ,in complicitate cu Presedintele Romaniei ,Seful SMG ,Seful Directiei Management si Resurse Umane ,Seful Directiei Mobilizare din MAp.N si Comandantii Centrelor Militare ,au semnat decrete si ordine de avansare in grad militar in mod fraudulos ,unor civili si obedienti militari ,contrar prevederilor Legii nr.80/1995 -situatie fara precedent ,care afecteaza si pune in pericol siguranta nationala a Romaniei si credibilitatea institutiei militare in fata partenerilor NATO ,Filiala 1 Pitesti SCMD ,cere Conducerii Centrale a SCMD ,prin Departamentul Juridic ,sa propuna ministrului Apararii Nationale ,inceperea de urgenta a procedurilor de sesizare a Parchetului General si Instantelor de Judecata .
  In acelasi timp solicitam ministerului Apararii Nationale ,sa faca publica LISTA COMPLETA ,precum si persoanele care au facut propunerile si au semnat ordinele .
  Reamintim tuturor ,ca aceasta situatie degradanta si periculoasa ,cu profunde conotatii politice si care cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al institutiei militare , cu consecinte imprevizibile in SAOPSN ,constituie INFRACTIUNE potrivit prev.disp.art.248 C.P.si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani .Fapta insa ,are consecinte deosebit de grave ,fiind vorba de diminuarea capacitatii de reactie a structurilor de mobilizare a armatei si se incadreaza la art.248 ,ind.1 C.P.,adica ,Abuz in serviciu in forma calificata ,care se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi .
  Solicitam CONVOCAREA CSAT ,stabilirea si publicarea oficiala a masurilor in acest caz, fara precedent in istoria moderna si contemporana, a armatei Romaniei !
  Honor et Patria ,Vae Victis !
  Presedintele Filialei 1 Pitesti SCMD
  Colonel , v popescu