Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militarii britanici nu iartă ipocrizia politicienilor

militar britanic ranitPremierul britanic Gordon Brown a fost criticat de veteranii grav răniţi în războiul din Afganistan care au refuzat să se întâlnească cu acesta, calificând vizita la spital drept “oportunistă” şi “o pierdere de timp”.

Peste jumătate din militarii trataţi la spitalul Selly Oak din Birmingham au cerut să fie trase perdelele rezervelor unde sunt îngrijiţi sau au evitat deliberat să se întâlnească cu premierul.

Brown a vizitat la 2 septembrie aripa spitalului Selly Oak unde primesc îngrijiri circa 25 de militari răniţi. Militarii fuseseră înştiinţaţi despre vizită şi întrebaţi de către personalul medical dacă vor să discute cu el.

Militarii, care au fost grav răniţi pe frontul din Afganistan, au calificat vizita lui Brown drept “oportunistă” şi o “pierdere de timp”.

“Aproape că suntem rezultatul unei relaţii nedorite (…) nu a făcut nimic pentru noi”, a declarat un militar, nemulţumit din cauza lipsei echipamentelor militare şi a indemnizaţiilor foarte mici pentru starea gravă în care se află.

Sapper Matthew Weston, în vârstă de 20 de ani, este unul dintre cei mai grav răniţi militari care a supravieţuit. El şi-a pierdut ambele picioare, braţul drept din cauza exploziei unei bombe în apropiere de localitatea Sangin, din provincia Helmand. “Nu am vrut să vorbesc cu el, n-am vrut să-mi pierd timpul discutând cu cineva care a încercat doar să-şi îmbunătăţească imaginea. Mi-am petrecut timpul în acea zi alături de familia mea”, a declarat el.

Potrivit The Sunday Times, interesul pentru militarii răniţi pare a evidenţia disensiunile dintre militarii din linia întâi din Afganistan şi Guvernul lui Gordon Brown .

La începutul acestui an, un raport oficial, nedezvăluit de secretarii de stat, arăta că militarii sunt expuşi riscului din cauza eşecurilor “endemice” ale Ministerului Apărării.
Potrivit raportului, lipsa furnizării de echipamente eficiente a fost pusă pe seama “conflictelor politice” şi a incompentenţei Guvernului, iar finanţarea proiectelor improvizate a depăşit bugetul cu peste 35 de milioane de lire sterline.

sursa: The Sunday Times

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Militarii britanici nu iartă ipocrizia politicienilor”

 1. Marlon Juvet says:

  “Sapper” – înseamnă genist, nu e nume, aşa cum s-ar putea înţelege din logica frazei…

 2. Marlon Juvet says:

  Şi apropo de atitudinea lor: hai să ridic şi eu o minge la fileu. Aveţi idee de “constrângerile bugetare” la care este supusă familia unui militar roman care este rănit în unul din teatrele de operaţii şi este evacuat, la Rammstein de regulă? Dacă nu aveţi, vă spun io: respectivii nu mai primesc diurna aia în valută, că NU MAI SUNT în teatru. Salariul care il primeşte familia în ţară: după cum se cunoaşte, acesta este fără norma de hrană (că doar pentru hrana lor, statul roman plateşte firmelor de catering ale aliaţilor şi ele dau păpică (noi nu avem, iar mersul cu BRA-1 sau cu marmida în Afganistan este totuşi…). Sporurile toate sunt un mare 0 pe timpul misiunii, pentru că sunt înlocuite de un spor de 100%, care nici acesta NU SE MAI ACORDĂ, din aceleaşi considerente, respectivii NU MAI SUNT în teatru. Mai ales la un caporal, un subofiţer sau un ofiţer “company-grade”, şi ei sunt cei mai supuşi riscului de a ajunge la Rammstein sau direct acasă “la conservă” vedeţi ce mai rămâne din salariul lor “nesimţit”. Exact în acest timp, limbrici oranjgutani vorbesc despre “cele mai multe sporuri pe care le au militarii, din tot sistemul bugetar, patruzeci şi nu ştiu câte”, “pensiile nesimţite” şi alte alea. Şi contrar unei păreri încetăţenite în randul marelui public, sunt destui care au fost şi în prima categorie (adică pe acolo), şi în a doua, ăia cu pensiile….
  Referirea la românii răniţi nu este un caz ipotetic, fenomenul este absolut real din păcate, în schimb la noi nu este valabilă chestia cu protestatul, doar la cei care sunt clasaţi în urma acestor evenimente şi atunci nu îi mai ascultă nimeni. Primesc cei apx. 20000 euro de la firmele de asigurări şi un şut în partea dorsală. Ceilalţi tac, şi nu îi acuz de asta. Dacă aveţi răbdare, daţi un search pe Google după incidentele cu morţi şi răniţi, şi au fost destule, numele sunt publicate şi puteţi să-i întrebaţi. Succesuri.

 3. Altfel says:

  Se impun cateva precizari:
  -militarii aia care au adoptat aceasta atitudine sunt chiar militari, cu vocatie de militar, nu sunt geambasi transformati in militari prin decret prezidential;
  -personalul medical de la acel spital este normal la cap si intreaba pacientii daca accepta sa discute cu premierul; eu am fost tinut la usa unui camin de batrani si nu mi s-a dat voie sa intru pentru ca era primarul inauntru si le explica batranilor, contra o camasa de noapte, ca trebuie sa voteze cu Base, fara sa-i intrebe cineva daca ei vor sau nu sa stea de vorba cu primarul.
  Singurul slogan care ni se potriveste este celebrul “Romanica te iubim, ca ca tine nu gasim!”.

 4. Marlon Juvet says:

  Subscriu la punctul dvs. de vedere domnule Altfel. Respectele mele.

 5. army says:

  Pe data de 8 octombrie a.c. la Catedrala St. Paulus din Londra ,im prezenta reginei si oficialitatilor britanice,in prezenta a 2000 mlitari britanici, multi participanti la razboiul din Irak ,din perioada 2003 – 2009,a avut comemorarea celor 187 de militari caduti la datorie.Intamplarea a facut sa fiu in zona ,sa vad din exteriorul catedralei cateva aspecte interesante. Au fost reactii dure la adresa lui Tony Blair din partea parintilor care si-au pierdut copii in razboi. Din presa scrisa si vizula din acea zi si urmatoarele,rezulta importanta acordata acelui eveniment.Precizez ca la St. Paulus sunt inhumate cele mai importante personalitati militae britanice,incepand cu NELSON si WELLINGHTON,sunt insemne comemorative dedica te militarilor britanici,americani si din colonii care au cazut pentru imperiu si coroana

 6. Altfel says:

  Intre timp, Tony Blair a recunoscut ca invazia in Irak a incalcat legislatia internationala. Ati auzit vreun lider roman zicand ceva similar? Noi ne-am trimis oamenii in Irak numai pentru ca niste interpusi sa primeasca sume babane pentru lobby-ul pe care l-au facut aici. Nu, interpusii nu erau straini, ci romani! Impinsi de la spate in pozitii importante.

 7. Bure Bista says:

  Din toata dezbaterea asta ma framanta ceea ce a spus dl. Marlon Juvet. Adica baietii nostri care sunt invalizi, NUMAI beneficiaza de salarii decente exact cand au mai mare nevoie de bani.

  Probabil ca sa schimbe legislatia onor departament de specialitate din MApN ar avea nevoie de un stimulent ceva de genul un atac taliban asupra unei delegatii de trepadusi aflati in inspectie ( a se citi shoping) prin TO.