Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militarii români din Qalat, Afganistan vizitaţi de Preşedintele Traian Băsescu

În cursul zilei de sâmbătă, 6 iunie a.c, Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită la baza militară din Qalat, Afganistan.

Preşedintele Traian Băsescu a decorat Drapelul de Luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi” – disocat la Qalata – cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, ca o dovadă de recunoştinţă şi apreciere pentru înaltul profesionalism dovedit în procesul pregătirii pentru luptă, cât şi pentru îndeplinirea, cu devotament, a misiunilor încredinţate în teatrul de operaţii din Afganistan.

Traian Băsescu a evocat memoria eroilor sublocotenent (p.m.) Claudiu Chira, maior (p.m.) Iuliu-Vasile Unguraş şi maior (p.m.) Tiberius-Marcel Petre, căzuţi la datorie de la începutul anului, şi a tuturor eroilor români care şi-au jertfit viaţa de la începutul misiunii din Afganistan, din anul 2002 şi până acum.

De asemenea, Preşedintele României a arătat că poporul român datorează un profund respect militarilor care şi-au îndeplinit misiunile riscându-şi viaţa. “Prin decorarea Drapelului de Luptă de către Preşedinte, poporul român vă mulţumeşte pentru tot ce faceţi în numele lui”, a declarat Traian Băsescu în timpul ceremoniei de decorare a drapelului de luptă al batalionului.

“Decorarea drapelului de luptă este semnul respectului poporului român pentru ceea ce faceţi aici, pentru lupta împotriva terorismului şi lupta pentru afirmarea armatei române ca o armată performantă alături de aliaţi”, a spus Băsescu.

Şeful statului a oferit Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Comandor, cu însemn de război, locotenent-colonelului Florin Stan, comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte, şi maiorului Gregory A. Cannata, comandantul Companiei BRAVO-USA, aflată sub controlul tactic al batalionului românesc.

Pentru profesionalismul, curajul şi hotărârea dovedite în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate în teatrul de operaţii din Afganistan, ministrul apărării naţionale, Mihai Stănişoară, a oferit “Emblema de Onoare a Armatei României” căpitanului Ciprian-Dumitru Vlad, plutonierului Daniel Stan şi caporalului Marcel-Cătălin Ciolacu.

Şeful SMG, amiralul Gheorghe Marin, a oferit “Emblema de Onoare a Statului Major General” locotenenţilor Răzvan-Ioan-Adrian Almaşan şi Nicolaie-Leonard Vergu, plutonierului-major Cristian Toma, plutonierului Ervin-Răsvan Oros, fruntaşilor Marius Gabor şi Marius Hajdu şi soldatului Nicolae Chişcă, pentru contribuţia adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice, executate în teatrul de operaţii Afganistan.

În cursul cuvântului său Preşedintele a mai adăugat că ştie că nu este cel mai fericit moment al situaţiei operative din Afganistan, dar a ţinut să-i asigure pe militarii români că la nivelul conducerii NATO şi la nivelul şefilor de stat şi de guvern a fost luată decizia de asigurare a necesarului de forţe pentru ca NATO să câştige războiul din Afganistan.

“Nu este un război pe care îl purtăm în numele lumii civilizate, ci pentru a ne apăra libertatea şi securitatea la noi, acasă”, a remarcat Băsescu.

La finalul ceremoniei, preşedintele le-a oferit militarilor câte o brichetă multifuncţională şi a ţinut să se fotografieze cu ei.

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări, în faţa militarilor români dislocaţi în baza Qalat, că sporurile restante ale militarilor vor fi plătite în iunie şi august.

“Ştiu că aveţi anumite îngrijorări legate de veniturile militarilor, vă asigur că în lunile iunie şi august lucrurile vor fi rezolvate”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a fost însoţit, în timpul vizitei din Afganistan, de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, şeful statului major general, amiralul Gheorghe Marin, şi de ataşatul militar al Ambasadei SUA în România, Bruce West.

În partea a doua a vizitei în Afganistan, preşedintele României şi conducerea MApN s-au deplasat la Kandahar. Şeful statului şi conducerea MApN au participat la un briefing de informare, s-au întâlnit cu militarii români dislocaţi la Kandahar şi au depus coroane de flori la Monumentul eroilor căzuţi la datorie în Afganistan.

În Afganistan, acţionează 962 de militari, 904 în cadrul misiunii NATO – ISAF şi 58 în cadrul operaţiunii “Enduring Freedom”. Batalionul 21 Manevră dislocat la Qalat, în ianuarie 2009, a fost constituit pe structura Batalionului 21 Vânători de Munte din Predeal. Vânătorii de munte urmează să fie înlocuiţi de colegii lor din Batalionul 280 Manevră din Focşani.

sursa: Biroul de Presă al MApN; MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Militarii români din Qalat, Afganistan vizitaţi de Preşedintele Traian Băsescu”

 1. Schwartzkopff says:

  Felicitari baieti!!! Faceti o treaba excelenta acolo! Va asteptam acasa cu bine!!!

 2. Ando says:

  „Profundul respect datorat militarilor” il vedem zilnic in opiniile exprimate de oficialii nostri incepand cu primul ministru. putina decenta in tara si realism i exterior nu ar strica indiferent de pozitia celor care o exprima.Vom mai intra in normalitate vreodata?

 3. RUMANU says:

  Vreau sa scot in evidenta doua aspecte tehnice ale acestei vizite. Ambele vizeaza echipamentul militarilor romani.
  Primul se refera la bocanci si cum o imagine face cat 1000 de cuvinte, va las pe voi sa faceti diferenta intre incaltarile domnului ministru, cele ale domnului colonel de langa ministru si bocancii lt.col. din spatele ministrului (acestia sunt bocancii pe care ii au in dotare militarii romani din TO)http://www.mapn.ro/fotodb/20090606/irak_afga_569?full=1
  Al doilea aspect este cel referitor la berete. Pe langa armata de doctori, mai nou (sau mai vechi) avem si o armata de parasutisti, cel putin daca ne luam dupa culoarea beretei purtate de catre unii domni. Exemple: http://www.mapn.ro/fotodb/20090606/DSC08656
  http://www.mapn.ro/fotodb/20090606/irak_afga_485
  http://www.mapn.ro/fotodb/20090606/irak_afga_449
  BONUS: priviti centurile militarilor din imagine. Care o fi cea regulamentara?
  http://www.mapn.ro/fotodb/20090606/irak_afga_469_1?full=1

 4. Ando says:

  Observati in imaginea cu centurile militarilor si admiratia din privirea presedintelui la primirea onorului.

 5. haz-de-necaz says:

  Oferta imbatabila: schimb brichetă multifuncţională cu sporurile taiate!

 6. amator says:

  super oferta…

 7. Marlon Juvet says:

  Centurile lui Marin şi Stănişoară sunt ultimul (de vreo 3 ani) model in vigoare in Armata Română. Bocanci regulamentari sunt şi cei ai lui Stănişoară şi ai lt. col care sta în spatele decoratului din prima poză. Centura peste care se revarsă ditamai burta “reglementară”, a colonelului din dreapta lui Marin, e modelul american.
  Beretele- e o varză de cativa ani prin armată cu culoarea lor. Mai nou, ăştia Ţde stat major”, “doctorii” în ştiinţe militare poartă din astea roşii??? că nici nu mai stii care ce hram poartă. Acum caţiva ani, vreo doi, nişte tipi de pe la batalionul ăla de operaţii speciale, sub impresia, cred, a prea multor filme de serie B şi a unor idei preluate fără discernămant, propuneau ei, deştepţii, ca vanătorilor de munte să le fie retrasă bereta verde, care să se acorde doar celor de la forţe speciale, că vezi Doamne, aşa e la americani şi ăia dau tonul. Citeam undeva acum mulţi ani că Hruşciov, cand a venit odată la Bucureşti (se negocia retragerea trupelor ruseşti) a fost întampinat de garda de onoare, cum e protocolul cu şefii de stat. Frapat de uniforma gărzii, ar fi întrebat de ce fost primit de soldaţi sovietici. Ai noştri au sărit, că nu, că sunt soldaţi români…. Rusul ar povestit, în acest context, că cu ceva timp în urmă, la o vizită de stat în RDG, la coborârea din avion, cand a văzut garda de onoare redegistă, i-a venit să o ia la fugă, atat de mult semăna uniforma acestora cu cea a defunctului Wehrmacht…

 8. anamaria says:

  sunt sotia unuia dintre militarii din imagine voiam sa felicit pe toti militarii dar cred k Bistrita e ceea mai tare.sunteti tri baieti va poop

 9. nico says:

  si sotul meu este in afganistan suntem din bisatritza…sa dea dumnezeu sa vina toti cu bine acasa..si tati lupta si gandestete ca ai un copil care te asteapta