Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militarii români pot fi pregătiţi în mod “virtual” pentru război la Cluj

La Cluj-Napoca a avut loc lansarea “Platformei de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală” (“Cubul Virtual”) – PLATFORMA PSYTECH-MATRIX – a Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

Platforma PSYTECH-MATRIX este este parte a proiectului “Star-Gate Psy” de identificare a tehnologiilor inovative de optimizare şi dezvoltare a minţii şi potenţialului uman.

Aplicaţii Clinice Militare

În cadrul Laboratorului “Stress Control” se pot utiliza, în scop de cercetare, training (ex. “training pre-combat”) şi tratament, modulul “Virtual Irak” care se utilizează de către armata SUA pentru pregătirea militarilor pentru război (combat training) sau pentru tratamentul celor care dezvoltă stress posttraumatic după război.

O prezentare a Laboratorului şi a oportunităţilor de cercetare şi/sau servicii psihologice au fost făcute pentru Ministerul Apărării Naţionale (2008).

Platforma PsyTech-MATRIX reuneşte un grup interdisciplinar format din psihologi, medici, informaticieni, graficieni, este integrată în reţele internaţionale de prestigiu, are colaboratori şi membrii dintre cei mai reprezentativi profesionişti din domeniu de la universităţi/institute de top din lume (ex. “Institute for Creative Technology“, SUA).

Personalul Platformei este pregătit de specialişti din SUA, fiind probabil, în acest moment, cel mai bine pregătit din ţara în domeniul psihoterapiei prin robotică (roboterapie) ăi realitate virtuală.

Platforma este locată în cadrul Clădirii AVALON (Advanced Virtual Applications Laboratories of Napocensis) pe str. Republicii nr. 37 din Cluj-Napoca.

Platforma şi cercetările de pe aceasta sunt susţinute de granturi naţionale şi internaţionale ale membrilor Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, iar Clădirea AVALON (alături de personalul care o întreţine) în care este găzduită aceasta, este investiţia Universităţii Babeş-Bolyai. Alături de activităţi avansate de cercetare, Platforma va deservi şi activităţile didactice, pentru studenţii masteranzi şi doctoranzi ai Catedrei, şi serviciile inovative către comunitate prin Clinica Universitară de Psihologie Babeş-Bolyai – PsyTech.

sursa: UBB; PsyTech – Matrix

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.