Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militarii români vor trebui să opteze pentru o pensie privată obligatorie începând cu mai 2012

Într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) se arată că începând cu luna mai a.c., va începe procesul de aderare la fondurile Pilonului II, în cazul salariaţilor bugetari din categoriile speciale, militarizate.
Procesul de aderare, potrivit normelor emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), va începe la 1 mai 2012 şi vizează aproximativ 150.000 de noi potenţiali participanţi pentru fondurile de pensii.

Sumele acumulate în contul individual al fiecărui participant la Pilonul II vor fi încasate la data ieşirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I). Până în 2030, vârsta de pensionare va ajunge la 63 ani pentru femei şi 65 ani în cazul bărbaţilor.

Sistemul pensiilor administrate privat este reglementat în România prin Legea nr. 411/2004. Aceasta prevede că angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care au vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, (Pilonul II) în timp ce angajaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani pot opta să adere la un astfel de fond.

În prezent fiecare angajat plăteşte o contribuţie de asigurări sociale (CAS) aferentă sistemului public de pensii, contribuţie echivalentă cu 10,5% din salariul brut al fiecărui contribuabil.

Contribuţia la un fond de pensii private nu instituie obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi, ci este o parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii. În prezent, cota transferată este de 3,5% (2012) urmând să ajungă la 6% în 2016.

Optând pentru o pensie privată, o parte din această contribuţie va fi redirecţionată către contul individual deschis in numele fiecarui participant la fondul de pensii private ales.

Proiectul legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private introduce principii prudenţiale şi cerinţe minime de funcţionare pentru furnizorul de pensii private şi s-a aflat în dezbatere publică până la începutul lunii octombrie a anului trecut.

sursa: AGERPRES, CSSPP

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

22 Responses to “Militarii români vor trebui să opteze pentru o pensie privată obligatorie începând cu mai 2012”

 1. Cip says:

  Iar? Bai da astia chiar nu lasa 6 luni sa treaca fara sa zgandare iar subiectul!?

 2. Gica says:

  Pai de unde sa ia Seitan peste trei patru mii de euroi de la administrarea fondului privat? Si de aici. Daca n-or pleca cu bani cu tot!

 3. pacalitul says:

  Mai vedeti voi pensie o p…ana! Daca statul pe care l-a slujit armata a fost in stare sa provoace o asa bataie de joc in fata natiunii cu pensiile militarilor, acum chiar ca o sa dati bani degeaba.

 4. Patrik says:

  Vorbesti prostii !!

 5. Anonim says:

  @patrik
  lasa-l ca incearca si el sa bage “strambe”,de parca i-ar folosi la ceva

 6. pacalitul says:

  Militarul nu trebuie sa aiba pensie. El trebuie sa fie platit de tara pe care o slujeste, pe timpul serviciului cu o solda, iar daca dupa indeplinirea serviciului militar scapa cu viata din treaba asta, sa i se dea tot restul vietii o alta suma de bani. Nu pensie. Pentru ca pentru un militar, exista cea mai mare probabilitate sa fie ucis si sa nu stie cand. Deci este absurd ca militarul sa-si plateasca pensia pe timpul vietii, cand el poate fi orcand trimis sa moara!

 7. Patrik says:

  Esti cam incoerent ! Pai daca-i trimis ,,sa moara” si chiar moare …salut a inchis toate conturile ! Daca nu moare isi plateste contributia si primeste ..pensia !!E simplu nu?

 8. Anonim says:

  asta cu “muritul” este mentalitate de ….”invingator”:):):)

 9. Stelian P. says:

  Geniala idee !!!! Daca militarul nu contribuie la un fond de pensii si iese din sistem cu picioarele inainte, odata cu el dispare si PENSIA DE URMAS.
  Ministerul Finantelor sper sa nu citeasca acest blog.

 10. vasile says:

  Cred ca americanii, nemtii, francezii, etc. sunt niste “prosti”. A descoperit Basescu, care este un “geniu” neanteles, un nou sistem de pensii, pentru militari, care v-a revolutiona lumea!?!
  Eu astept sa ma trezesc din visul asta urat si sa-i gasesc, atunci cand ma voi destepta, pe toti acestia care au intors societatea romaneasca cu susul in jos, la PUSCARIE.
  Cei care gandesc cu capul lor stiu ca militarii nu pot fi amestecati, NICIODATA, cu civilii. Daca ar fi fost posibil, tarile cu adevarat democratice, faceau acest lucru demult. Restul comentariilor sunt de prisos.

 11. /plex says:

  Candidatul sa-si plateasca:
  -controlul medical;
  -taxa de examinare pentru admitere;
  -taxa de scolarizare;
  -contravaloarea tinutei,a cazarii si a normei de hrana;
  -contravaloarea munitiei folosite la tragerile de instructie;
  -asigurarea medicala;
  -asigurarea de viata;
  -taxa de examinare la terminarea ciclului de invatamint;
  -taxa de admitere in corpul cadrelor militare;
  -contravaloarea munitiei folosite la tragerile de instructie;
  -contravaloarea tinutei,a cazarii si a normei de hrana pina la iesirea din activitate;
  -asigurarea medicala;
  -asigurarea de viata la pace;
  -impozit suplimentar pentru perioade cu activitati ce implica risc crescut;
  -plata anticipata a cheltuielilor ,,de depozitare” in caz de deces.

  Cheltuielile enumerate vor fi suportate de parinti si de celelalte rude de gradul unu.

 12. FEDERATIA MILITARILOR DIN ROMANIA says:

  Stimati camarazi,
  Nespusa bucurie a Invierii Domnului sa se salasuiasca intru noi, iar Hristos Cel ce a biruit moartea sa reverse asupra noastra viata, sanatate, pace, belsug de bucurii si intru toate buna sporire. A sosit clipa mult asteptata a linistii, impacarii, bucuriei si binecuvantarii sufletului… sa lasam o clipa totul si sa multumim Domnului pentru tot ce ne-a daruit. Paste fericit!
  Presedintele Federatiei Militarilor din Romania
  Gl.bg.(r) Nicolae GROPAN

 13. Don Corleone says:

  cu respect va spun ca daca ne amestecau cu civilii acum ati fi avut parte de o “frumoasa impartire” la 35 nu la 20 si fara OMM si fara grupe de munca.Nu va mai uitati la titluri .Poate reusiti sa vedeti continutul.Si apropo….aveti grija ce va doriti,s-ar putea sa se implineasca.
  refaceti datele pensiei dvs cu cele de mai sus si veti vedea ce inseamna”amestecarea cu civilii” de adevaratelea.Dupa ce refaceti calculele si aflati rezultatul accept injuraturile dvs daca o sa mai aveti aer.

 14. Don Corleone says:

  completare
  dincolo de orice gargara politicianista sau sentimentala,matematica vorbeste

 15. pacalitul says:

  am avut un prieten civil, care a decedat la 55 de ani. Sotia lui are 45 de ani, fara loc de munca. A ramas pe drumuri cu 2 copii de 12 si 14 ani. Statul nu-i da pensie de urmas pana cand nu indeplineste ea varsta de pensionare. Unde-s banii sotului ei, care a contribuit la fondul de pensii peste 30 de ani? De ce nu-i da ei statul banii sotului, sa pota trai? Mai e vreo logica in tot circul asta cu pensiile?

  Paste fericit!

 16. iceparu says:

  daca ne amestecau cu civilii acum ati fi avut parte…….Tu nu?Asa au si vrut ,noroc cu Oprea care s-a temut de o revolta a pensionarilor militari.Am impresia ca te-a batut soarele in cap ,vericule.

 17. iceparu says:

  Tu ori nu pricepi ori faci pe p..stul.Pacaliciul a vrut sa spuna ca pensia militarului trebuie inlocuita cu un fel de salariu deoarece militarul ramane in slujba tarii pana moare adica este “armata pe viata”.Asemenea ideie a circulat si inca circula in randul militarilor.Tu fiind civil nu ai de unde sa stii dar iti place sa te bagi in ciorba.

 18. raul says:

  http://rauldemeter.ro/2012/05/13/pensiile-obligatorii-administrate-privat-pentru-angajatii-mapn-sri-mai/

  pensia privata obligatorie pentru militari este garantata si in caz de dauna ea poate fi revendicata sau atribuita urmasilor astfel nu se pierd acesti bani… la stat ca in cazul pensiei pilonul1. E un drept pe care trebuie sa il fructificam la maxim.

 19. VASILE says:

  Filiala SCMD Curtea de Arges va vota USL tot in 2 pasi. Al 2-lea va fi in 2016 sau in 2020!
  Ultimele evenimente petrecute pe scena politica demonstreaza ca sperantele membrilor SCMD, acelea ca USL va rezolva problema pensiilor militare, s-a dovedit a fi fost o mare minciuna. Concret, azi 16 iunie 2012, rezervistii romani se afla in urmatoarea situatie:

  – niciunul dintre noi nu mai avem pensie militara si nu exista niciun proiect de lege care sa reinfiinteze pensiile militare in Romania, ci doar vorbe goale;

  – cei carora in urma recalcularii pensiilor, le-a crescut cuantumul, vor primi diferentele pana la data de 31.12.2012;

  – nemaivorbind de pensii militare, cca. 27 000 de mii, avem si cuantumuri scazute si nu exista niciun proiect de lege care sa ne readuca noile pensii macar la acelasi cuantum din decembrie 2010 si sa ne recuperam sumele de bani retinute abuziv de statul roman, ci tot numai vorbe goale;

  – celor 27 000 de mii care avem si cuantumuri scazute, noua stapanire USL ne-a aruncat un os: ramanem tot cu pensiile taiate, doar ca nu trebuie sa mai returnam statului si diferentele pentru anul 2011 – cica am fost “amnistiati” fiscal de parca am fost evazionisti;

  In data de 30 mai 2012, premierul Ponta declara: “În Parlament, la Camera Deputaţilor, este un proiect de lege care va fi dezbătut în prima şedinţă, pe 11 sau 12 iunie, şi acolo probabil că decizia va fi să nu li se mai ceară acestor militari (…) să plătească din urmă, din 2011, ceea ce au încasat”. Premierul a facut referire la proiectul de lege de mai jos:

  Dupa cum se observa, proiectul de lege adoptat de Senat in forma sa initiala, spunea cu totul altceva: cei cu pensiile scazute, nu numai ca nu vom plati asa-zisele restante pentru anul 2011, ci vom primi pensiile in acelasi cuantum ca in 2010, plus diferentele fata de cuantumul din 2010 care ni se retin luna de luna incapand cu 1 ianuarie 2012. Prin urmare, prin mecanisme obscure, proiectul de lege care in forma sa initiala ne avantaja, a fost modificat in Camera Deputatilor si facut zob de USL si implicit si de ministrul Dobritoiu, astfel incat cei din categoria cu cuantumuri diminuate, ramanem cum am fost – adica si fara pensii militare si cu banii luati in continuare.

  Dl. ministru Dobritoiu, ne incurajeaza:

  “Procesul e în doi paşi. Într-o primă urgenţă s-a oprit măsura abuzivă prin care urma să le băgăm oamenilor mâna în buzunar, să li se oprească sumele primite anul trecut şi în a doua etapă vom aduce pensiile diminuate la nivelul avut în plată în decembrie 2010″, a declarat ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, după şedinţa comisiilor.”

  S-au infiintat inclusiv o comisie de lucru in M.Ap.N.. “Ministrul Apărării Naţionale a aprobat joi, 7 iunie a.c., constituirea Comisiei pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale. Acest organism are drept misiune analizarea şi evaluarea situaţiei actuale a pensionarilor militari din perspectiva aplicării legilor 119/2010, 263/2010 şi a OUG 1/2011, în vederea elaborării actelor normative care să reglementeze drepturile actualilor pensionari militari, cât şi cele ale viitorilor pensionari militari, în prezent în activitate.” Din cate se observa din comunicatul M.Ap.N., comisia se ocupa de pensii ocupationale (pilonul III – pensie privata facultativa), nu de pensii militare de stat. Pe de alta parte, comisia se ocupa de evaluarea aplicarii legilor 119/2010, 263/2010 si a OUG 1/2011. Interesant este ca presedintele comisiei, desi propus de SCMD, nu este militar de cariera, ci avocat – dintre cei care, de principiu, chiar daca sunt bine intentionati, nu cunosc practic nimic din privatiunile militarilor de cariera, nici legile care le reglementeaza si care contravin legilor mentionate in comunicatul M.Ap.N.:

  Referitor la aceasta comisie sunt de asteptat urmatoarele:

  – niciodata nu va observa ca pensia pe baza principiului contributivitatii are legatura directa cu veniturile obtinute in activitate, venituri care insa prin legea salarizarii unitare, la militari nu sunt calculate “unitar” pentru 5 zile lucratoare si 40 de ore pe saptamana, ci pentru 7 zile din 7 si 24 de ore din 24 si practic, de aici incepe tratamentul discriminatoriu acordat militarilor cu repercursiuni asupra contributiilor si pensiilor lor. Este primul lucru pe care trebuie sa il sesizeze acea comisie, intrucat militarii, sunt integrati doar formal in lege unitara de salarizare, in acea lege toti unitarii sunt platiti la “tarif orar” – singura exceptie fiind militarii, iar regimul special pentru militari, impune deja o lege speciala de salarizare pentru acestia sau o alta forma de compensare a muncii nenormate – cum ar fi o lege a pensiilor militare, altfel orice demers ulterior devine un fals demers;

  – niciodata nu va observa ca pensia pe baza principiului contributivitatii are legatura directa cu veniturile obtinute in activitate, venituri care insa prin Codul Muncii – lege complementara legii salarizarii unitare, sunt reglementate astfel: plata integrala a orelor suplimentare, plus 75% minim pentru fiecare ora suplimentara lucrata si inca un spor de 25% in plus pentru orele de noapte. Bineinteles ca acea comisie nu va observa ca facilitatile din Codul Muncii nu se aplica militarilor, desi ar trebui – nemaiavand legi speciale de salarizare si de pensionare. Tot legat de Codul Muncii, mai mult ca sigur ca acea comisie nu va observa nici ca acele ore suplimentare care in fapt sunt 3-4 luni lucrate de militari 24 de ore din 24 de ore intr-un an, nu sunt compensate dupa Codul Muncii, nici dupa principiul “o ora libera pentru fiecare ora suplimentara lucrata” ca la ceilalti unitari, ci dupa norme interne de natura speciala, cum ar fi “o zi libera pentru activitati cu durata de 3 zile sau mai mult”, deci pentru 71 de ore in aplicatie – nicio ora libera, iar pentru 3 sau 30 de zile se acorda o zi libera (8 ore), nicidecum 224 de ore = 28 de zile lucratoare;

  – niciodata nu va observa ca pensia pe baza principiului contributivitatii are legatura directa cu veniturile obtinute in activitate – indiferent de surse, venituri a caror obtinere este insa obstructionata de Sectiunea a 3-a din Statutul Cadrelor Militare. Concret: desi salarizati si pensionati unitar, militarii nu au dreptul sa detina firma – ceea ce inseamna interdictia de a obtine venituri suplimentare, ceea ce inseamna contributii suplimentare la pensii si pensii mai mari. Sau: interdictia de se organiza in sindicate, ceea ce pentru alti unitari, inseamna contracte colective de munca si plata orelor suplimentare cu 200% in plus fata de tariful normal;

  – niciodata nu va observa ca diversi “invartiti” din M.Ap.N., au facut “ghiveci” grupele de munca pentru militari si au modificat HG 1294/2001, astfel ca s-au trecut la grupe superioare tot felul de “sorecari” gen Maria Lupu, contabil la D.F.C.. De retinut: grupele de munca definesc riscul profesional, nu importanta muncii, iar contabila Maria Lupu a ajuns in grupa CONDITII SPECIALE – risc ridicat asupra vietii, ceea ce inseamna 50% majorare la pensie. Ce risc are, de fapt, o femeie-contabil din M.Ap.N. fata de o contabila din spectrul civil, in conditiile in care niciuna, nici alta nu participa la actiuni militare? Cum a ajuns ca un contabil sa intre in aceeasi grupa speciala de risc cu un militar care lucreaza cu explozibili, chiar in acest hal de sfidare am ajuns?

  – niciodata nu va observa “ghidusia” completa a modificarii grupelor de munca pentru militari. Sunt 3 grupe in HG 1294/2001, dintre care una cu conditii extreme, se numeste ALTE CONDITII si este grupa cu cel mai mare risc asupra vietii din M.Ap.N.. Problema este insa ca in OUG 1/2011 si L. 263/2010, aceasta grupa din care fac parte pirotehnistii, pilotii, scafandrii de lupta, cercetasii prin parasutare, orice militar pe timpul misiunilor in teatrele de operatii, parasutistii, alpinistii – este desfiintata in fapt, fiind tratata identic ca grupa inferioara de risc denumita CONDITII SPECIALE. Adica, in cele 2 legi, 2 grupe de risc diferit au aceeasi majorare de 50%. Ridicolul se observa de la kilometri: intre contabila din grupa CONDITII SPECIALE si luptatorul cu adevarat de elita din grupa ALTE CONDITII, nu exista nicio diferenta la majorare grupe pentru riscul de munca: ambii primesc 50% majorare punctaj pentru riscul de munca;

  – niciodata nu va observa sau va ascunde adevarul, ca cei 9 500 militari din M.Ap.N. cu pensii diminuate sunt predominant, exact cei din grupa cu cel mai mare risc profesional denumita ALTE CONDITII. Daca ar fi profesionista si mai ales bine intentionata, comisia ar trebui sa sesizeze ca prin mecanismele de culise promovate de “sforarii” M.Ap.N.. [“sforarii” M.Ap.N. sunt militarii necombatanti ale caror sarcini sunt identice cu ale civililor, deci acei militari care nu au avut si nu au atributii in actiuni militare, de exemplu – contabili, juristi, magistrati, popi, economisti, lucratori la personal, psihologi etc..] , acestia s-au trecut singuri in grupe de munca nemeritate si “pe mana” cu reprezentantii politici care le-au promovat interesele, i-au lovit sub centura exact pe cei despre care nimeni nu poate spune ca nu sunt din trupe de elita: pirotehnisti, piloti, scafandri de lupta, cercetasi prin parasutare, orice militar pe timpul misiunilor in teatrele de operatii, parasutisti, alpinisti. Da, e adevarat, noi avem majorare de punctaj pentru grupa de munca la fel ca sefii birourile de contabilitate si noi suntem cei care am fost decimati de OUG 1/2011 si L. 263/2010, prin cardasia dintre “sforarii” M.Ap.N. si cei politici ai lui Oprea;

  In toate aceste conditii, din motive de prudenta, filiala SCMD Curtea de Arges, s-a abtinut de a pactiza oficial cu o anumita alianta politica, de a face recomandari privind optiunile de votare s.a.m.d.. Prudenta noastra are si un temei. Ministrul Muncii – Mariana Campeanu, membra PNL, deci a USL – a fost primul oficial care si-a declarat opozitia contra pensiilor militare, deci inaintea sosirii la putere a camarilei portocalii si care, in fapt, i-au transpus doar gandurile in practica. Tinand cont ca ministrul apararii, generalul (r) Corneliu Dobritoiu, este si membru PNL, chiar daca initial si-a exprimat intentii clare in privinta drepturilor militarilor, si-a voalat total pozitia, fiind clar ca trebuie sa indeplineasca ordinele partidului care nu pot fi altele decat ale Marianei Campeanu din precedentul mandat – deci fara pensii militare. Nu uitam nici ca dl. Marian Sarbu, fost membru PSD, apoi la UNPR – a fost ministrul muncii in mandatul Boc si dumnealui este cel care a pus umarul din plin la integrarea militarilor in legea unitara de salarizare, precum si la desfiintarea pensiilor militare, iar acum partidul dumnealui UNPR, se da bine cu USL. Se vehiculeaza in mod deliberat o intoxicare transpusa in termenul de “pensii ocupationale”, care dupa legea asigurarilor constituie pilonul III de pensii, este facultativ si este privat, prin urmare nu are nimic de-a face cu pensiile militare de serviciu acordate de stat. In aceste conditii, prudenta noastra s-a dovedit inca o data, intemeiata. Legat de acest amanunt, nu trebuie uitat nici ca dl. Marian Sarbu a fost pentru o perioda scurta, presedinte al CSSP – adica exact la institutia care se ocupa de “pensii ocupationale”. Toate aceste elemente conduc la ipoteza ca USL nu va elabora nicio lege a pensiilor militare de serviciu (de stat), ci va crea un cadru de directionare a militarilor catre pilonul III de pensii facultative ocupationale (private), de care actualii rezervisti nu mai pot beneficia. Nici nu ar fi surprinzator, intrucat o directionare a unei institutii cu 75 000 de oameni catre un fond privat de pensii ocupationale, presupune comisioane de intermediere de milioane de euro pentru cei care reusesc sa directioneze acea institutie spre un astfel de fond.

  Pana acum nu am recomandat nimic in mod public, insa stim ca membrii nostri si familiile noastre au votat in totalitate USL la alegerile locale, deci am respectat in mod tacit angajamentul general al SCMD privind sustinrea USL si am facut ceva concret pentru USL, insa USL nu a facut nimic din ceea ce a promis pentru noi – chestia cu amnistia fiscala e una dintre cele mai mari stupiditati. Amnistie fiscala avand ca punct de reper o lege abuziva a regimului Basescu, in loc de redare a drepturilor noastre legitime? Unii poate sustin ca e suficient ca nu ni se mai retin si alti bani din pensiile deja diminuate, acesta fiind un prim pas conform afirmatiilor ministrului Dobritoiu. Daca e sa mergem pe 2 pasi, din lectia primita tragem concluzii, astfel incat pentru al 2-lea pas – alegerile parlamentare si care, in mod cert, este mult mai important decat primul, recomandam membrilor nostri si familiilor lor: sa voteze USL numai dupa indeplinirea promisiunilor in ceea ce ii priveste pe militari. Daca si le respecta pana in noiembrie 2012 – atunci votam USL in noiembrie 2012, daca nu – amanam votul pentru USL pana in 2016 sau pana in 2020.

 20. Laur says:

  Asa zisii slujitori ai tarii, pana nu ati calcat intr-un teatru de operatiuni sunteti numai niste paraziti. Respect ISU.

 21. Ana says:

  Era de asteptat, o sa ne oblige pe toti sa facem asta!

 22. Dan says:

  Bai cretine poltistii sunt zilnic in teatre de operatiuni.Si au 236 de morti in 10 ani .Plus 22 de la MAN