Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Minciună sau adevăr? Boc reafirmă că “doar” la 7.250 de pensionari militari le va scădea pensia

Invitat luni 26 aprilie în emisiunea “Naşul” de la B1Tv, premierul Emil Boc a făcut câteva referiri la pensiile militare.

Potrivit acestuia prin recalcularea pensiilor militare “rezultă doar că scad pensiile care sunt peste 30 de milioane de lei vechi”.

Acesta a declarat că “Deci, la cei (pensionarii militari n.r.) care sunt cu pensii pâna în o sută de milioane, între 50…, acolo scade mai drastic pensia. Cei care sunt în jurul lui 30-40 scăderea este mai mică, dar cert este că cei care sunt până în 30 de milioane, din recalculare pe baza contribuţiei pe care statul a plătit-o pentru ei, prin specificul ăsta militar, din simulările făcute nu vor scădea pensiile, şi legea ne va asigura acest lucru, aşa cum s-a spus, că pensiile militarilor care sunt sub 30 de milioane de lei vechi nu scad. Şi atunci, putem să compromitem pentru 7.250 (de pensionari militari cu pensii între 30 şi 100 milioane lei vechi n.r.) un principiu, adică să renunţăm la contributivitate?”

Mai mult Boc a afirmat  că se încearcă să se inducă o falsă problemă şi un scandal public, prin promovarea ideii (constatării n.r.) că pensiile militare vor scădea. “Acum, de ce toată discuţia asta este o falsă problemă şi tot acest scandal public eu spun că în ultimă instanţă are, de fapt, alte ţinte: să oprească în integralitate această lege a pensiilor şi nu miză, o reprezintă pensionarii militari. De ce spun asta? Pentru că în urma simulărilor, a recalculărilor, pentru că pensionarii militari, ei nu au pensia calculată 80% din veniturile din ultima lună. La ei e un procedeu special, cu solde, cu tot ce au avut ei, cu sporuri în decursul timpului, si din recalculare rezulta doar ca scad pensiile care sunt peste 30 de milioane de lei vechi”, a precizat Boc.

De remarcat că Boc a evitat să răspundă la întrebarea dacă simularea făcută de MApN privind recalcularea pensiilor militare este corectă sau nu, limitându-se a repeta că pensiile sub 3000 de lei nu vor scădea.

De altfel Boc a refuzat să discute pe marginea afirmaţiei făcute de Preşedintele României, Traian Băsescu, tot în aceeaşi emisiune, referitor la faptul “că în celelalte ţări NATO pensiile militarilor sunt altfel, nu se amestecă cu sistemul public de pensii”.

Boc a mutat discuţia în alt registru afirmând că “Deci pensiile militarilor au acest avantaj, că statul plăteşte contribuţia pentru ei. Deci au un regim oarecum care îi ajută. Statul pune parte de contribuţie la pensie, pe care, în mod normal, noi ceilalţi o plătim, angajatorul şi angajatul, aici statul pune partea de contribuţie pentru pensionarul militar, deci îi acordă o anumită facilitate. Şi am mai propus un lucru: renta de merit pentru cei care merg pe front. Da, ţara asta trebuie să şi-i răsplătească pe cei pe care îi trimite în Afganistan sau în altă parte, în Irak, când a fost cazul, şi apără ţara, câţi or fi ei…”

Miercuri 28 aprilie se reiau în Senatul României discuţiile în plen privind adoptarea Legii unitare a pensiilor. Acestea au fost întrerupte săptămâna trecută fără a se ajunge la vot. Amendamentele propuse de opoziţie în comisiile de specialitate au fost respinse de Comisia de Muncă, rămânând doar amendamentul referitor la punctul de pensie (45% din salariul mediu). Prezenţa zilele acestea la Bucureşti a delegaţiei FMI va face imposibilă şi adoptarea acestui amendament, întrucât Guvernul Boc nu a reuşit să reducă cheltuielile publice (acestea chiar crescând), iar scopul prezenţei FMI este exact discutarea clauzelor acordului de împrumut.

sursa: B1Tv, Emisiunea “Nasul”, 26 aprilie 2010

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

24 Responses to “Minciună sau adevăr? Boc reafirmă că “doar” la 7.250 de pensionari militari le va scădea pensia”

 1. indisciplinatu says:

  Cine poate sa-l creada pe acest mic si handicapat pitic neconstitutionalist???
  E penibil in tot ceea ce spune si face….partea proasta este ca multzi fraieri “romani” il cred si pe el si pe papusarul sef de la cotroceni!!!
  Unui asemenea specimen ar trebui sa-i aplici zilnic o corectie cu pliciul de mushte peste scafarlie!!!

 2. jvek general says:

  DACA prin absurd ti-ar mai8 fi pus numai tie ceva gologani in punga acum ar fi cel mai frumos cel mai destept cte.etc, las-o mai moale cate faci de ras si nu ar fi mare lucru dar faci de ras o intreaga institutie.

 3. Trofin says:

  Cam asa arata , azi , cuantumul brut al pensiilor cadrelor militare ,pe grade, in conditii normale de lucru si cu vechimea maxima admisa de Statutul cadrelor militare.

  Grad Ani Sold. IC Coef. Coef. Pens.
  Bruta
  Militar Vechime Merit(%) (%) Func. grad ( Lei)
  Sef SMG 40 20 50 9 2.05 7220
  General. 40 20 50 7 2.05 5805
  Gr.Locot 39 20 50 6.7 1.95 5440
  Gr.Mr. 38 20 50 6.4 1.9 5104
  Gr.Bg. 37 20 50 5.8 1.85 4578
  Col. 36 20 45 5.5 1.8 4160
  Locot.Col. 34 20 35 4.6 1.7 3230
  Mr. 28 15 25 4.1 1.65 2330
  Cpt. 23 15 15 3.7 1.6 1534
  Locot. 19 10 10 3.1 1.55 1004
  SubLocot. 16 10 10 2.9 1.5 686
  MMPr.-SS 36 10 0 3.2 1.45 1902
  MMPr.-SM 36 10 0 2.9 1.45 1775
  MMCl1-SS 34 10 0 2.9 1.4 1679
  MMCl1-SM 34 10 0 2.6 1.4 1558
  MMCl2-SS 28 10 0 2.7 1.35 1362
  MMCl2-SM 28 10 0 2.4 1.35 1258
  MMCl3-SM 23 10 0 2.2 1.3 930
  MMCl4-SM 19 10 0 2 1.25 688

  Cum va arata pensia dupa promisiunile lui Boc ?. Este un mister , fiindca nu se prezinta sau nu se face referire la nicio metoda de calcul.

 4. Trofin says:

  Imi cer scuze . A iesit ceva anapoda.

 5. ionica_minune says:

  Domnule TROFIN, oare intentionat ati uitat subofiterii? Daca stau si ma uit la pensia unui lt.col. si a unui maior, deja imi vine rau. |Daca fac diferenta intre un general si un mm cls.IV deja ma apuca lesinul. Dupa parerea dumneavoastra este echitabila *socotelile astea* nu-i ase? De la 5800 la 680, mai draga este cale lunga. Inclin sa cred ca turbatul asta de Boc are dreptate cateodata.

 6. marius says:

  Domnule Trofin,stiti care erau coeficientii de ierarhizare de grad si de functie de dinainte de 1990?.Nultumesc

 7. Trofin says:

  @marius :
  Imi pare rau . Nu detin aceste date. Pentru informare puteti accesa Legea 57/1974 unde veti putea gasi clasele de retributie tarifara din acele timpuri.

  @ionica_minune:
  Nu am uitat intentionat de subofiteri. Am avut in vedere ca in Legea 138/1999 cu modificarile ulterioare , functiile si gradele de maistru militar si de subofiter sunt identice.Daca v-a surprins diferenta dintre pensia bruta a unui general si a unui MMcl.a IV-a (Sg. Maj) vreau sa spun ca mai sunt niste diferente , respectiv de vechime ( primul are 40 de ani , cel de al doilea doar 19 ani), de solde si inca multe altele. Si inca o precizare , nu prea sunt la pensie cadre cu grade sau functii de MMCl.a IV-a ( Sg. Maj) , decat poate accedental ca urmare a neavansarii in grade si functii superioare celor la intrarea in sistem . Daca analizati cu atentie veti constata ca raportul dintre pensia unui general si a unui MMCl. I-a ( Plt.Adj), este cam de 1/4, deci aproape ca prin comunismul egalitarist.

 8. jvek general says:

  @TROFIN ce metoda de calcul doriti sa mai fie decat realizarea unui punctaj in baza contributiri.ce este atat de greu si de neinteles.mai ramane de vazut ce amendamente se legifereaza pentru a ai “reco0mpensa viata sub drapel”

 9. indisciplinatu says:

  pt jvek
  Bai nene,…despre ce contributie vorbesti la militari????….esti un p…..l infiltrat printre noi militarii,…ai face bine sa-ti vezi de portocalii tai pe care sunt convins ca-i pupi in k…!!!
  Ti-ai mai tras si sintagma de general….hai sictir!!!!

 10. indisciplinatu says:

  tot pentru jvek de …
  si sa nu mai vorbesti tu de …institutie,….extraordinar,..fac de ras institutia!!!??? nu vrei sa-mi cer si scuze ca am fost militar????
  Ce sa ti spun,….admiratorul lui bokk…du-te si pupa-l ca esti la fel de destept si inalt ca el….probabil,…f…. si …. ca tine ar face bine sa posteze in alta parte…

 11. indisciplinatu says:

  pt dl Trofin
  Multumim pentru calculele facute,…cifrele si concluziile sunt aproape, cu mici diferente inerente, de realitatea cotidiana,…din pacate am ajuns sa punem in discutie o recalculare si nu faptul ca stabilirea cuantumului pensiilor pe legea noua nu poate avea efect retroactiv,…nespecialistii in drept constitutional, gen bokk, cred ca isi pot bate joc de o intreaga categorie socioprofesionala…
  Cat despre aplaudacii care ne inconjoara,…numa’ de “bine”!!!!

 12. altfel says:

  Dar ce au facut cei 7250? Au furat acea pensie? Si-au stabilit-o singuri in dispretul legilor? Au beneficiat de vreo lege care nu a fost adoptata de Parlamentul Romaniei? Care este principiul in virtutea caruia unii trebuie sanctionati, desi au respectat aceleasi reguli ca si toti ceilalti? Si, ma rog, cei care tot vorbesc de contributii, sa-mi explice si mie care este criteriul dupa care determina ei valoarea soldelor si, implicit, a pensiilor? Ca in economie exista criterii. Dar la militari?! Toate certurile astea nu mi se par decat un rezultat al actiunilor marsavesti promovate de impostorul Boc si ceata lui de papugii. Stiati, domnilor sustinatori ai lui Boc, ca Seitan s-a zbatut din rasputeri sa devina activist de partid dar n-a reusit pt ca era tampit? Stiati, domnilor sustinatori ai lui Boc, ce sustinea el insusi pe vremea lui Ceausescu? Nu conteaza? Atunci va puteti astepta la orice de la un astfel de mamifer.

 13. Trofin says:

  @jvek
  Mai sunt si alte metode, dar ma indoiesc ca pot fi intelese de cineva care si-a atribuit si un pseudonim celebru in ridicolul sau.Fiindca s-a apelat la determinarea punctajului mediu anual la elaborarea Legii 19/2000 , a fost salvarea de la inec a unui guvern neputnicios sub un presedinte si mai neputnicios din acele timpuri. Azi , la neputinta unui guvern si la pasivitatea presedintelui se mai adauga si lasitatea marei mase de pensionari , pacalitii legii 19/2000 , lasitate care se traduce prin lupta inconstienta de a cobora pe toti pensionarii in saracia contemporana. NU SE VEDE ? NU SE AUDE MUGETUL ?

 14. jvek general says:

  @INDISCIPLINATUL–pe linga faptul ca esti ramas in urma cu evenimentele mai esti si PROST-crescut.intaresc ce am mai spus ; faci de ras institutia militara punct.

 15. jvek general says:

  @TROFIN-nimic nu e intamplator domnule’pseudonimul ales este un omagiu fierbinte pt. toti generaliii care pupau cazmaua luE.U.pe treptele academiei militare tinind de sepci sa nu o ia de-a dura[vezi foto in presa] pt. toti gen. implicati in afaceri cel putin discutabile[vezi motorola,case pt. generali. tofan,gigi becali etc. etc]pt. toti generalii care au contr. la punerea in applicare aL164 si care acum nu au nici-o reactie[or sti ei de ce] pt. toti care la oadica ne-ar fi condus in lupta dar acum nu zic nici piss.[stiti cati sunt membri pd.l?]——–

 16. Popescu says:

  “Si atunci, putem să compromitem pentru 7.250 (de pensionari militari cu pensii între 30 şi 100 milioane lei vechi n.r.) un principiu, adică să renunţăm la contributivitate?”-intreaba boc.

  Sigur ca putem, pentru ca aceasta inventie nu se se aplica la militari. Si chiar daca contributivitatea inventata s-ar putea aplica, atunci sa fie aplicata corect. Cum cred acesti nemernici ca se face dreptate, taind numai din pensiile celor ce au fost in functii de conducere in sistem, umilindu-i prin reacordarea unor pensii mai mici decat ale subordonatilor? Ce tara, ce guvern?!…

  In plus, tarisoara asta pierde mult din cauza a 7250 de oameni! Cu reducerile preconizate, se pot face multe…Se poate chiar salva un partid si, de ce nu, o tara! Halal sa-i fie!

  Dar ganditorii boc si seitan vor mai propune si altceva…De, exemplu, de ce sa mai existe pensii mai mari la toti cei care au avut functii de conducere si responsabilitati si sa nu se reduca la nivelul subordonatilor, indiferent de domeniul de activitate? Cam asta urmeaza…Se vrea doar egalitate, dar si inainte de moarte…

 17. O C V ST says:

  Cred ca se urmareste disocierea armatei prin distrugerea spiritului de corp, cat mai este, prin aceste diScutii continue si atacuri permanente la institutie din decembrie 2008. Interesant ca din sistemul de aparare, armata este singura atacata si subfinantata concomitent cu inmultirea sarcinilor in teatrele de operatii.
  Sanatate la toata lumea

 18. altfel says:

  Interesanta observatia lui O C V ST! Chiar foarte interesanta! Nu stiu de ce, dar am senzatia ca se leaga cu ce zicea fostul sef al SIE pe la o televziune. Anume, ca noul partid al “independentilor” ar avea radacini prin sfera serviciilor. Adica, prin cealalta parte a sistemului de aparare, de care nu zice nimeni nimic.

 19. indisciplinatu says:

  pt. jvek
  da, aveti dreptate, stimabile,…sunt un prost ca bag in seama un bun “roman” cu pretentie de cetatean, probabil o mare jigodie cu pretentie de intelectual.
  Daca nu stii ce inseamna “hai sictir”…nu e vina ta ca esti cel putin la fel de prost crescut precum consideri ca sunt eu,…e ultima interventie pe care o fac in ceea ce te priveste,…nu te mai obosi sa-mi dai replica, oricum …am coborat nivelul discutiei pentru tine, fiindca asta meriti “racane- general”!!!

 20. jvek general says:

  J….-faci de ras institutia militara,de fapt ai facut-o

 21. jvek general says:

  cu cata candoare prezenta domnulMONAC la B1tv;media pensiei mil.este de 1400 lei. ce fericiti suntem cei 60.000 de pens. care avem sub 1500lei ca suntem “bagati “in seama si ajutam statistica sa iese ok. pana acum ni se spunea ,,nu ati meritat mai mult”-bravo d, monac

 22. DODY says:

  Nu am vazut vreodata ca Boc et co. sa spuna adevarul. De cand este la putere a proliferat la adresa armatei numai injurii .pensii nesimtite.ca nu este criza , ca a trecut criza, ca avem crestere economica ca acum sa taie bruma de salariu si pensie la niste amarati de romani.Cert este ca nu vad reversul ca scazand putera de cumparare peste doua trei luni li se va intoarce ca un bumerang si atunci o sa vada ei pe unde o sa scoata camasa.Osa mai poata prosti armata ca in 1989.

 23. micutzul says:

  PENTRU TROFIN
  TRAIASCA ARMATA ROMANA ELIBERATOARE.
  Am onoarea sa va salut dragilor. Trofine ceva nu este bine in calculul tau. De exemplu eu am fost maior, pe functie de Lt.col. , cu merit , vecime a sasea si am 1472 net. Ce crezi?
  In rest ce spun politicienii e cacao cu apa chioara. Daca trece legea , nici o pensie nu se va mai recalcula cand vor fi modificate soldele de grad si de functie si in acest caz in citiva ani vom ajunge la pensii de rahat. Noi am trecut in rezerva pentru ca Romania sa poata adera la structurile UE si OTAN, prin nevoia de restructurare a armatei. Avem un contract cu statul si daca nu este respectat in intregul sau atunci inseamna ca statul incalca contractul, acesta este nul de drept iar pe noi sa ne reactiveze cu drepturile la zi. Prea putin ma intereseaza care guvern, asta sau altul.
  Singura grija este ca nimeni , niciodata sa nu mai indrazneasca nici in vis sa umileasca militarii . Politica trebuie sa invete o lectie iar noi avem obligatia sa i/o dam.

 24. micutzul says:

  BOC ar trbui sa se uite in guvern, ca tise ridica parul maciuca ca la Baselu cand auzi ce venituri au nenorocitii. Si ei vin ca si curva si striga scoateti curva…. Bocilor, nesimtiti sunt parintii vostri care v/au facut mari si acum le taiati pensiile, nesimtiti sunt cei care v/au racolat cand a/ti facut armata la securitate , nesimtiti sunteti voi care faceti afaceri cu statul si platiti pe 1 km . de sosea cat altii pe 10..20 km. nesimtiti sunt cei care au palate si masini de milioane de euro iar ei au lucrat la stat toata viata. AM IMPRESIA CA A/TI GASIT O GRENADA, I/ATI SCOS SIGURANTA SI V/A CAZUT INTRE PICIOARE. TINETI PICIOARELE STRANSE PANA VENIM NOI.