Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ministerul de Externe a realizat că singurul vector de politică externă al României este Armata

Pentru prima oară asistăm la un periplu diplomatic al ministrului român de Externe, Teodor Baconschi, în teatrul de operaţiuni din Afganistan. De fapt e primul turneu al unui ministru de externe român in Afganistan.

Având ca punct de pornire Conferinţa de la Kabul, la care au participat reprezentanţii diplomaţiilor din 60 de state implicate direct sau economic în Afganistan, ministrul Baconschi şi-a continuat seria de întrevederi cu oficiali militari ISAF din Afganistan.

Ministrul Teodor Baconschi s-a întâlnit la Kandahar, cu generalul Nick Carter, comandantul Comandamentului regional de Sud al ISAF.

Potrivit MAE, cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de idei cu privire la evoluţiile de securitate din sudul Afganistanului, zonă în care sunt prezenţi cei mai mulţi dintre militarii români. Au fost discutate priorităţile ISAF pentru perioada următoare din această zonă dificilă de operaţii, precum şi rezultatele principale ale Conferinţei de la Kabul privind Afganistanul, din 20 iulie.

La 20 iulie s-a desfăşurat la Kabul o Conferinţă internaţională privind Afganistanul, la care România a fost reprezentată de ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi. Programul oficial al şefului diplomaţiei române în Afganistan a cuprins, pe lângă participarea la Conferinţa de la Kabul, întrevederi cu înalţi oficiali ai UNAMA şi ISAF, la Kabul şi Kandahar.

Şeful diplomaţiei române a reiterat angajamentul ferm al României la eforturile comunităţii internaţionale în Afganistan, al NATO în particular, precizează MAE.

“Pentru mine, această vizită reprezintă o excelentă posibilitate de a lua la cald pulsul teatrului de operaţii, un loc pentru care noi, la Ministerul Afacerilor Externe, facem mult (nu prea se vede n.r.). Cu acest prilej am avut ocazia să mă informez în legătură cu modul în care contribuţia României răspunde nevoilor acute ale comunităţii internaţionale în Afganistan, atât pe parte militară, cât şi civilă (?! n.r.). În egală măsură, este important să transmitem autorităţilor afgane mesaje de încurajare, ca ele să-şi asume propriile responsabilităţi, angajându-se astfel pe calea stabilităţii, securităţii şi dezvoltării economice şi sociale”, a declarat şeful diplomaţiei române.

Generalul Nick Carter a transmis mulţumiri pentru contribuţia importantă a României în Afganistan, evidenţiind înaltul profesionalism al militarilor români din Comandamentul Regional de Sud al ISAF, una dintre cele mai expuse zone sub aspectul riscurilor de securitate, explică MAE.

Potrivit sursei citate, oficialul american a subliniat, totodată, necesitatea diversificării contribuţiilor naţionale, menţionând accentul sporit care se va pune în viitor asupra componentelor civile care vor trebui să completeze dimensiunea militară.

Referitor la această din urmă afirmaţie a generalului american, privind sporirea rolului componentei civile, mai mult ca sigur Baconschi nu a avut ce promite pentru că România nu are ce promite. Până şi reprezentarea în cadrul PRT (Provincial Reconstruction Team) e mai mult formală şi centrată tot pe aportul militarilor.

Se desprinde astfel o concluzie deloc plăcută pentru decidenţii de la Bucureşti.

Fără prezenţa militară în teatrele de operaţii şi alte misiuni internaţionale pur şi simplu nu contăm la nivel diplomatic.

Cu o administraţie centrală acuzată de UE că nu-şi îndeplineşte angajamentele asumate prin tratatul de aderare, cu o economie în derivă, distrusă sistematic de incompetenţa guvernamentală, cu o cultură subfinanţată şi lăsată la cheremul unor politicieni inculţi, România se vede în lume doar prin Armată, şi sport din când în când. În rest se mai vede prin scandaluri de corupţie, beizadele, scandaluri politice şi cam atât.

Ne întrebăm atunci de ce trebuie terfelită imaginea militarilor români în propria ţară prin distrugerea cadrului legislativ care le garanta un status social respectat şi sigur? De ce trebuie militarul român să devină aidoma funcţionarului din primăriile asediate de politicieni veroşi?

sursa: MEDIAFAX, AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.