Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ministrul Apărării îşi va da demisia dacă legea unică a pensiilor va fi adoptată în forma actuală

Într-un comunicat semnat de Col. (r) dr. Mircea DOGARU, Presedinte şi  Col. (r) dr. Constantin MONAC, Secretar General al Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă Disponibilizate (SCMD), transmis redacţiei InfoMondo Militar, se arată că, astazi, 09.04.2010, între orele 13.00 – 15.00, la invitaţia ministrului Apărării Naţionale, la Complexul Militar Haiducului s-a desfăşurat un prânz de lucru la care au participat conducerile tuturor structurilor asociative ale militarilor în rezervă şi în retragere din întregul sistem naţional de apărare.

În comunicat se arată:

“Menţionând că se prezintă în calitate de ofiţer în rezervă, ministrul Apărării a subliniat următoarele :

• Simularea calculării pensiilor, executată ca urmare a interpelării din Senat, a fost realizată la cererea domniei sale, de către specialişti ai Ministerului Muncii, utilizând softul de calcul al acestui minister, în cooperare cu experţi militari;
• Absolut toate pensiile militare aflate în plată vor scădea cu procentele enunţate, ba chiar şi cu mai mult, fie şi numai pentru faptul că din calcul va fi exclus Meritul Militar, care reprezintă 20% ;
• Reafirmând faptul că, dacă actualul proiect de lege va trece neamendat în favoarea tuturor categoriilor de militari, domnia sa îşi va da demisia, ministrul Apărării a facut apel la solidaritate şi unitate, solicitând ca toate structurile asociative ale militarilor să sprijine demersul din Parlament.”

În cadrul discuţiilor purtate, reprezentanţii SCMD au evidenţiat următoarele probleme:

“•Situaţia actuală a militarilor în rezervă şi în retragere, cu actualele pensii aflate în plată, este tragică în multe cazuri, mai ales în oraşele monoindustriale, unde orice activitate productivă a încetat. S-au dat ca exemple, cazul unui pilot militar rămas complet orb şi a unui paraşutist paralizat care îşi întreţine toată familia dintr-o pensie de 900 lei. Au mai fost menţionate cazurile a  doi generali în retragere care, la peste 70 de ani, îşi intreţin familiile din taximetrie ;
• Nu s-au recalculat pensiile şi nu s-au luat în calcul grupele de muncă; din 31.000 de cereri înregistrate la Ministerul Apărării, doar 10.000 au fost rezolvate ;
• S-a ridicat problema pusă de Filiala 1 Bihor a SCMD: în urma cedării de către Ministerul Apărării Naţionale a Spitalului Militar de la Oradea, precum şi a desfiinţării Policlinicii Militare din acest oraş, au fost lăsaţi fără asistenţă medicală 11.000 de rezervişti (La acest punct, ministrul a declarat că a cerut Direcţiei Medicale să ia toate măsurile care se impun);
• Proiectul noii Legi privind sistemul unitar de pensii publice vine pe o situaţie explozivă deja existentă, militarii, ca şi revoluţionarii (care au fost anunţaţi că le vor fi diminuate indemnizaţiile) fiind hotărâţi să lupte până la capăt pentru remedierea situaţiei.”

În comunicat se mai arată:

“Dând dovadă de fair-play, SCMD a remarcat eforturile şi a mulţumit tuturor celor care în mod corect şi dezinteresat au prezentat situaţia pensionarilor militari în Parlament şi în mass media, inclusiv europarlamentarului Gyorgy Frunda şi domnului profesor Teodor Atanasiu.

În final, Biroul Operativ al SCMD a declarat că îşi menţine poziţia neacceptării nici unei alternative la Legea 164/2001 şi Legea 179/2004. Acestea sunt şi trebuie să rămână ad litteram legi sau legea ocupaţională a tuturor categoriilor de militari.

SCMD  este deschis în continuare dialogului şi va acorda sprijin tuturor celor care luptă pentru recunoaşterea dreptului militarilor de a beneficia de legi ocupaţionale separate, decurgând din statutul lor,  şi este totodată ferm hotărât – dacă eforturile din Parlament nu vor da rezultate,  să obţină dreptatea pe calea justiţiei!

În ceea ce priveşte eventualitatea scăderii salariilor militarilor activi, problema ridicată pentru prima dată de către domnul ministru Oprea, SCMD va lupta pe toate căile alături de cei care se vor opune acestei măsuri aberante, deoarece în conformitate cu actuala legislaţie în vigoare, pensiile militarilor în rezervă şi în retragere sunt direct legate de creşterile salariale ale militarilor activi.”

Declaraţia ministrului Apărării, Gabriel Oprea, reconfirmă faptul că documentul remis de către MApN Senatului României privitor la recalcularea pensiilor militare conform proiectului de legii unice a pensiilor, a fost întocmit de către specialişti în domeniu. În faţa acestei situaţii fără echivoc, atât primul ministrul, Emil Boc, cât şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan susţinuţi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, şi consilierul personal al primului ministru, Andreea Vass Paul, au încercat să combată realitatea, neargumentat şi mai ales nedocumentat!

Document MApN privind pensiile militare

Acest lucru atestă o realitate zguduitoare:  Guvernul României a adoptat un proiect de lege care afectează peste 5 milioane de persoane, ignorând recomandările specialiştilor, lucru care va genera haos în întreg sistemul de pensii.

Rămâne ca Parlamentul să ia o decizie fermă în această direcţie, prin blocarea legii, evitâdu-se astfel crearea de tensiuni sociale artificiale, datorate în special nepriceperii,  dar şi relei credinţe a unor oficiali ai Guvernului României.

Redacţia InfoMondo Militar

Comunicat SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

24 Responses to “Ministrul Apărării îşi va da demisia dacă legea unică a pensiilor va fi adoptată în forma actuală”

 1. Nimeni says:

  Şi ce va rezolva dl ministru cu demisia sa… în afara detaşării de problemele Armatei? Vedeţi dragi cititori… asta înseamnă că cei puşi în poziţii să ne apere interesele nu sunt în stare să îşi îndeplinească misiunea. Pur şi simplu nu au spiritul nostru de a lupta… dacă cedează la prima piedică pusă… pe vremea când făceam eu şcoli militare se spunea: garda moare.. dar nu se predă!

 2. miorel says:

  nu uitati ca a atras dupa el un numar insemnat de independenti-tradatori, ceea ce, ca reprezentare in parlament face cat un partid bunicel. si omul cred ca va lupta pana la capat, intrucat spera la mai mult. simte ca poate fi viitorul premier? pana acum nu prea a pierdut. cred ca stie si el ce inseamna vae victis!

 3. Adrian says:

  Poate-si da seama ca a gresit intrand in acest guvern. Cred ca va incerca sa aduca amendamente la proiect chiar in parlament. Pacat ca nu a facut-o in guven unde s-a discutat proiectul. Sa speram ca vor fi si alti politicieni ai puterii care sa vada urmarile dezastruoase ale aplicarii acestui proiect aberant. Suntem in criza economica dar o lege se face pentru o viata nu pentru 1-2 ani cat poate dura o criza.
  Asa cum spunea un distins reprezentant al pensionarilor, toti am intelege daca s-ar solicita din partea guvernului sa cedam 10-20% din pensie pentru 3 luni sau 7 luni. Dar nu sa-mi recalculezi pensia pe motiv ca “e nesimtita”, ca “ne-am facut pensii”, ca “suntem o povara”, ca “nu am contribuit”, etc.
  Trebuie opriti pana nu fac prostii mai mari!

 4. cetateanul says:

  Un prim ministru si un ministru al muncii “competenti” in distrugerea pe termen lung a suportului de forta al statului national (Armata nationala), consecintele dezastruoase ale masurilor sale le vor suporta in prinul rand copii nostri.
  In caz ca nu ati vazut…

  http://www.youtube.com/watch?v=GuT2M6uVjA8
  http://www.youtube.com/watch?v=8UbrTMC2h3A
  http://www.youtube.com/watch?v=XmQoMc_Y5gE&feature=related

 5. parablue says:

  Este tardiv acest anunt ca ,, isi da demisia,, dar nu lipsit de importanta…Semnaleaza totusi ca lucrurile stau chiar mai grav decat intuiam noi ! Parte buna ar fi ca aceasta declaratie ar trebui sa-i trezeasca pe ,,activi,, !Daca nici acum nu reactioneaza, evident pe cai legale, atunci se adevereste ca platesc, prin aceasta,, atitudine,, , pentru gradele luate, eventual, nemeritat , ca s-au cocosat de cati politicieni cara in spate(ma refer , desigur, in primul rand la cadrele cu putere de decizie ) !
  Importanta este totusi dimensiunea imediata a reactiei noastre…Daca nici acum nu intelegem sa ne unim eforturile, inseamna ca ne meritam soarta . A sta la panda asteptand ca altii sa-si sparga capul (al sindicalistilor, de fapt ), in nici un caz nu are ceva comun cu spiritul in care am fost educati si am educat !

 6. altfel says:

  Un ministru are posibilitatea sa actioneze, sau sa-si manifeste dezacordul, in guvern. Acolo si atat! Daca nu era de acord cu acest proiect de lege, trebuia sa-si dea demisia atunci cand a fost adoptat de guvern. Acuma, in parlament, nu poate sa faca nimic. Majoritatea este asigurata de cei care vor aceasta lege asa cum a inaintat-o guvernul. Cred ca acest ministru va lua cuvantul acolo, va zice ceva, legea va fi adoptata iar el va spune: “Domnilor, eu am incercat, m-am zbatut, dar nu a depins de mine”. Curios este faptul ca ministrul nu pomeneste absolut nimic despre faptul ca legea 80/95 este incalcata de catre chiar subordonatii lui directi, adica finantistii si juristii. Bine-nteles, cu aprobarea lui.

 7. Nimeni says:

  Şi uite aşa, dl G Oprea va rămâne în istorie ca cel mai “demisionar” ministru… de la Interne, de la Apărare…..

 8. tanar ofiter says:

  Domnule ministru,
  Va intreb, noi, tinerii ofiteri ce sa mai asteptam de la viitorul Armatei României? Cred că nici nu mai e cazul să ne gandim la pensiile noastre…
  Aveţi o mare responsabilitate în faţa dumneavostră şi a tuturor militarilor, activi sau rezervişti şi mai aveţi şi obligaţia de a vă îndeplini atribuţiile aşa cum se cuvine. Sperăm să nu ne dezamăgiţi.
  Deşi precedentul a fost creat cu demisia de la Interne, poate nu faceţi la fel şi cu noi şi ne lăsaţi baltă după ce aţi făcut câteva cercuri în apă, aţi învârtit cuţitul în rană ca apoi să vă retrageţi mulţumit de neputinţa care va încercat.
  Sunt multe de spus, dar din respect mă opresc aici.

 9. Bure Bista says:

  Pe acest ministru nu au de ce sa se bazeze militarii. Cuvantul onoare este pentru el gol de continut. Subcriu la ce a scris Altfel. De ce nu a luat atitudine in Guvern? In Parlament e randul parlamentarilor sa rezolve problema. Daca sugereaza ca grupul lui de traseisti tradatori din Parlament poate sa faca alt joc decat cel al puterii portocalii ne minte cu dezinvoldura.

  Sansa militarilor e sa se bazeze doar pe fortele proprii si pe parlamentari corecti.

  Parlamentul trebuie pichetat iar la lucrarile in plen pe lege trebuie sa fie sute de militari nesimtiti care sa le cante in cap, de la balcon, alesilor cantece patriotice.

 10. INCORUPTIBIL says:

  De peste 25 de ani particip la fel de fel de intalniri, pranzuri de lucru sau cum se vor mai numi ele. Este totusi prima oara cand constat ca se dau comunicate trunchiate, care doreste numai propaganda SCMD nu face nimic altceva decat sa dezbine si mai mult pe fostii militari. Adevarul este ca ministrul Oprea a prezentat destul de nuantat, dar si diplomatic situatia proiectului legii sistemului unitar de pensii. Desi a insistat obsesiv ca aceasta activitate nu are caracter politic, adevarul este ca prezenta celor din jurul sau demonstreaza contrariul. Cand esti inconjurat de Cristian Diaconescu, Marian Sirbu, Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu, numai de o activitate apolitica putem vorbi. Este de remarcat lipsa coloanei vertebrale a presedintelui ANCMRR, senilitatea presedintelui ANVR, agresivitatea – fara suport documentar a SCMD si “anonimatul reprezentantilor asociatiilor din MIRA.SRI, STS si SPP. Discordanta a facut reprezentantul FMR care chemand la unitate pentru indeplinirea telului comun, a prezentat puncte de vedere documentate si a pus intrebari apreciate ca deosebit de pertinente de catre participanti. Este totusi un pas inainte ca cel putin la aceeasi masa nu s-au adus din nou acuze si ca, se pare pentru prima data , cel putin formal fostii militari sunt, in corpore, de acord cu un punct de vedere.
  Daca nu suntem veleitari si dorim intradevar binele celor ce au slujit tara in haina militara haideti sa spunem adevarul si sa nu ne mai dam dupa plop.

 11. general says:

  da.sansa noastra este sa ne bazam pe propriile forte.prostia insa este ca se asteapta ca unul din cei fostii aflati in varful piramidei militare sa ia conducerea.din pacate acestia nu au avut sange in instalatie decat in momentul in care le au dat instrumentul puterii cei aflati la guvernare.cu mici exceptii toti fosti (spiroiu,cioflina.badalan,ciora,zeca,cobota,muresan,paul,stelian,rusu,ilie marin ,pastinica,etc,)se dovedeste ca au fost si sunt niste pupincuristi.da a fost nevoie ca un colonel sa ia comanda ,sa initieze un sindicat care sa ne apere drepturile.cinste lui.trebuie ajutat.ajutandu-l pe el ne ajutam pe noi.trebuie sa ne inscriem in sindicat si sa declansam lupta sindicala.astia ne mint cu nerusinare.toate pensiile militare si ale politistilor vor scade drastic fara exceptie.1200lei cotizatie anuala in 4 rate nu reprezinta o suma enorma cand este vorba de demnitate si supravietuire.de vom pierde vom ajunge cersetori.

 12. militar obiectiv: NU manipularii! says:

  Haideti sa coboram din cocotier si sa ne informam corect. Cititi cu atentie:

  http://www.pensiileprivate.ro/7-mituri-despre-viitoarea-lege-unitara-a-sistemului-de-pensii-de-stat-articol-17,9-38393.htm

  Noi, militarii suntem acum grav manipulati pentru a apara impostura a vreo cateva sute de generali.

 13. altfel says:

  In legislatia in vigoare, drepturile, ca si obligatiile si restrictiile, nu sunt esalonate dupa grade. In consecinta, este nerelevant ca un sindicat care are ca obiectiv apararea drepturilor militarilor este condus de un colonel, de un plutonier sau de un maresal. A, ca nu este bagat in seama de ceilalti interlocutori, asta este altceva dar acest tip de atitudine dovedeste doar incapacitatea acelor interlocutori. Legislatia in domeniul militar este incalcata de cativa ani buni. Poate cineva sa numeasca o actiune hotarata a vreuneia din multimea de asociatii ale rezervistilor, care sa se fi opus vehement acestor incalcari? Ca eu pot arata actiune intreprinsa de mine, in instanta, actiune in care NU am fost sprijinit de asociatie, ba mai mult, presedintele asociatiei se intreba de ce sa ridice el problema incalcarii drepturilor membrilor asociatiei! Dar nu numai de asociatie nu am fost sprijinit, chiar si presa militara, care se lauda ca ar veghea la respectarea legilor, a gasit de cuviinta, prin glasul sefului de la acea vreme, sa comenteze insinuant demersul meu. Ati vazut vreun jurist din armata care sa ridice problema incalcarii drepturilor prevazute in lege? Ca, altminteri, eu nu stiu ce cauta ei in armata si pentru ce primesc solda de grad! Ati auzit de vreun ministru sau de vreun sef de SMG ridicand problema incalcarii drepturilor prevazute in legea 80/95? Ca eu n-am auzit, dar nu i-am auzit nici zicand ca si obligatiile se pot intepreta dupa bunul plac. Oprea nu stie de aceste incalcari? Hai sa fim sreriosi! Ii doare-n dos. De sus si pana jos nu-i intereseaza decat pe ce se poate pune mana. Traim in etapa trecerii de la proprietatea intregului popor la proprietatea privata. Cei ce se baga in politica au un singur scop-sa fure ca sa-si constituie si sa-si largeasca proprietatea. Cei de sub ei? Au un singur scop-sa-i pupe unde trebuie, ca poate le pica si lor ceva. Armata? Traisca lupta pentru pace, ca daca da vreun razboi peste noi…Poate sa ne salveze americanii! Sau care ne-or cumpara, intre timp.

 14. Bure Bista says:

  Pentru numitul militar obiectiv: NU manipularii!

  M-ai cam facut sa pierd timpul pentru ca stiam dinainte raspunsul dar vroiam sa il citez pentru tine. Il ai mai jos. Deci despre ce vorbim?

  Daca nu ai semna asa as zice ca esti isterica de consiliera personala (sper ca nu ii face si unghiile) a lui Boc, celebra Andreea Vass Paul. Ea mai facea trimiteri la site-ul cu pricina de pe blogul propriu. Oricum anunta sleahta portocalie ca e gata cu minciuna, urmeaza decontul si o sa-i usture si la propriu si la figurat.

  Si acum citatul:

  “Acum, lamurirea. Viitoarea lege a pensiilor nici nu va recalcula, nici nu va reduce pensiile din sistemul public, adica pentru cei 4,67 milioane de pensionari din Pilonul I. Dimpotriva, valoarea punctului de pensie va creste continuu potrivit noii legi, in fiecare an, cel putin cu rata inflatiei si cu o parte din cresterea salariului mediu pe economie. Cat priveste pensiile agricultorilor, noua lege nici macar nu atinge acest subiect, astfel ca sistemul de pensii pentru agricultori va ramane neschimbat. Singurele categorii de pensii care vor fi recalculate si, cel mai probabil, se vor reduce, sunt pensiile speciale (litera c) si cele super-speciale (litera b). Acestea vor fi recalculate dupa un principiu virtual de contributivitate, de tipul “cat ar fi aceste pensii daca beneficiarii lor ar fi contribuit in timpul vietii active cu cota standard de CAS valabila atunci”. Este probabil cea mai rezonabila forma de recalculare, pentru ca ar fi existat si varianta extrema de recalculare dupa principiul contributivitatii reale: “cat ar fi aceste pensii dupa contributiile reale platite in timpul vietii active de beneficiarii lor”. Chiar si asa insa, este clar ca cei 170.000 de beneficiari ai acestor pensii sunt si vor fi nemultumiti de noua lege.”

 15. Valentin says:

  Nu trebuie sa avem incredere in vorbele D-nului Oprea (in calitatea sa oficiala),este un simplu om politic(independent?),al momentului si al actualului Guvern! Iar aluatul din care-i facut,chiar daca e crescut,e un pic cam ranced,asa ca mari sperante nu trebuie sa ne facem.Baza este in noi,ca indivizi si ca structura sociala.Diferenta intre noi si niste simpli civili este enorma;dar pana acum civilii ne-au cam dat clasa (vezi profesorii din Buzau,etc.).Noi, ca militarii,chiar nu ne putem sincroniza in actiuni? Multi am lucrat pe linie de comanda,am condus sute de oameni,chiar nu putem sa ne unim si sa demonstram actualilor guvernanti ca nu suntem niste carpe de sters pe jos?! Nu cerem mari eforturi celor activi,dar noi(cei cu taloanele de pensii in portofel)ce asteptam,oameni buni? Asteptam ziua de pensie(pe card sau prin postas) sa vedem daca a scazut sau nu? O solutie este inscrierea in SCMDRR,angajam avocati,dam in judecata ministere,Guvernul,Statul si vom castiga pana la urma,vom avea o hotarare care nu se va pune niciodata in aplicare (din dif.motive politice,economice),o hartie fara valoare(asa cum au si profesorii).Chiar nu vede nimeni ca actualii guvernanti incalca legile,in mod grosolan? Eu cred ca trebuie sa aratam fermitate in actiunile noastre,nu trebuie sa-i lasam sa aprobe legea in varianta dorita de ei.

 16. altfel says:

  Militar obiectiv,
  Daca stii generali impostori si nu-i numesti, ne obligi sa te consideram cel putin neserios. Desi, te putem considera si manipulant, dar nu de tramvai! Eu, de exemplu, ca sa fac si eu ca prostu care se da numai pe el exemplu, dar sa nu zici ca de ce nu-ncep eu, am luat atitudine publica fata de indiferenta manifestata de actualul sef al SMG vis-a-vis de calomniile la care sunt supusi toti militarii de catre guvernanti. Tot eu am criticat fostii sefi ai SMG pentru ca au facut politica in armata, caci altminteri nu ar fi devenit senatori chiar de a doua zi dupa ce n-au mai fost sefi de SMG. Criticile alea sunt si acuma disponibile pentru cei interesati, pe http://www.altfel.info la rubrica “Observator”. Astept sa numesti, fie cu numele, fie precizand functia ocupata, macar unul din sutele de generali impostori la care te referi. Dar sa ne spui si de ce sunt impostori. Sper sa nu ne spui ca sunt impostori fiindca au pensia calculata dupa legea pensiilor militare! Sincer, pe mine ma intereseaza impostorii. Nu ca sa le ridic monument, ci ca sa-i transform in eroi de…pamflete.

 17. general says:

  cea mai eficienta arma impotriva provocatorilor este indiferenta.credeti ca nu mai poate de grija noastra nea caisa pe care nu l-am lasat sa se inece in bautura pe cand eram cdt.pl.sau caruia i-am administrat o cisma in partea posterioara in loc sa-l trimit la batalionul disciplinar.pe cine nu-l lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.chiar nu ma intereseaza opinia lor.astept de la militari opinii legate de inscrierea in scmd .cotizatia anuala este de 120 lei si nu cum gresit am scris 1200 lei.insist pe cotizatie deoarece trebuie sedii si avocati din cei mai pregatiti.pensiile noastre vor fi diminuate drastic.intrbati-va ce cauta ca anexa situatia cu salariu minim pe economie.metodologia de calcul a viitoarei pensii este o abureala .singurul scop al acestora este sa ne scada valoarea pensiilor in plata si viitoare indiferent ca esti plutonier major sau general.oprea va ajuta dar atata timp cat nu-i va fi amenintat scaunul si e normal fiindca este si el om.

 18. BONAPARTE says:

  problema e foarte clara Oprea face si el un pic de joc de glezna ca doar se pricepe altfel cum dracu ajungea general cu mi de stele. pe de alta parte se vorb. de gen. impostori-nu stiu cei care zic pot fi mai concreti,dar gen. care pupa cazmaua lui e.u. pe trepte tinand de sapca sa nu o ia la vale,ei de astia stiu eu si o tara intreaga[cautati in arhiva foto si ii veti vedea cum se ingesuie] sa ne asteptam la ceva de la acestia?

 19. altfel says:

  Bonaparte,
  De la aia pe care i-ai descris te poti astepta la…orice, dar de sperat n-are rost sa speri. Baietii nu stiu sa linga decat pingea de “mai mare al zilei”. Subordonatii lor?!? Iata o notiune care nu le este cunoscuta! Eu ii cerusem “militarului obiectiv” sa numeasca indivizi concreti, ca asa, la modul general, n-am cum sa-i transform in eroi de pamflete. Teoretic, toti stim ca exista si impostori, asa cum exista in toate domeniile vietii sociale, desi in armata n-ar avea cum sa supravietuiasca daca…Acest daca este mai complex, pentru ca ii include atat pe sefii mari care ii pun in functie pe impostorii cu pricina, cat si pe subordonatii lor care nu au coloana vertebrala si le permit sa-si faca mendrele, ba ii mai si sprijina.

 20. legistul says:

  “In ceea ce priveste Ministerul Apararii, cheltuielile cu plata CAS vor fi de 850 mil. lei (200 mil. euro). Cheltuielile anuale cu pensiile angajatilor Ministerului Apararii sunt de 480 mil. euro.

  …………………….
  In schimb, in cazul fostilor militari si politisti, este neclar cat ar putea economisi statul in urma recalcularii pensiilor. De altfel, de fiecare data cand apare sintagma “personal din aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala” in textul proiectului de lege, apar si exceptii.
  ……………………………….
  Pentru detalii
  http://www.zf.ro/profesii/exclusiv-online-statul-ar-putea-plati-cas-de-600-milioane-de-euro-pentru-pensiile-politistilor-si-ale-militarilor-dupa-aplicarea-noii-legi-a-pensiilor-5500694/
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

  Competenta guvernului in a distruge coloana vertebrala a statului roman (Armata nationala) este de necontestat. Consecintele acestor greseli le vor suporta generatiile viitoare insa autorii acestora vor ramane nepedepsiti si vor intra in istorie ca “distrugatorii armatei nationale si ai fundamentului statului national”. Nu stiu cu ce ii va incalzi pe urmasii nostri o eventuala demisie a ministrului apararii. Ar fi fost binevenita la momentul aprobarii proiectului legii in guvern. Atunci avea si un atu politic si anume demisia sa putea duce la caderea guvernului. Pe masura ce timpul trece si PDL racoleaza parlamentari, acest atu incepe sa dispara.
  Se pare ca acesta a fost pacalit cu asa-zisul sprijin al primului ministru si al comandantului Fortelor Armate. Bine ca s-a trezit si acum si anunta posibila demisie. NICIODATA NU E PREA TARZIU…

  Dar mai e si intrebarea: MILITARII (ACTIVI SI IN REZERVA) CE FAC?

 21. Valentin says:

  La intrebarea,,MILITARII (ACTIVI SI IN REZERVA) CE FAC?” m-as incumeta sa raspund cu urmatoarele: – activii sunt obligati sa suporte cu stoicism toate magariile,neexistand cai oficiale-legale de manifestare pe acest subiect.Ar putea participa,in afara orelor de program,la unele actiuni-activitati organizate de catre cei in rezerva sau ,ca masura extrema,refuzul de a ridica unele drepturi banesti(modificate ca valoare),dar nu vreau sa dau idei sau sa fiu acuzat de incitare la … In fond este vorba si de viitorul lor,nu numai de prezentul nostru; – Militarii in rezerva,in prezent,sunt ,,super”divizati. Unii s-au inscris in Sindicat,altii se vor inscrie iar ceilalti vor astepta…..In aceasta situatie si rezultatele vor fi pe masura. Nu spun ca varianta inscrierii in sindicat e cea mai buna,dar poate duce,la nivel micro, la coeziune si sincronizarea actiunilor viitoare,iar in plan macro la reprezentarea oficiala-legala a pensionarilor militari in relatiile cu Statul si institutiile aferente.Totodata as opta pentru organizarea unor actiuni concrete,in teren:pichetarea sediului Guvernului(dar nu de pe trotuarul de la Muzeul Antipa),Parlamentului,a ministerelor aferente,pentru a impiedica votarea legii in varianta propusa de Guvern. Nu putem astepta minunile promise de un politician efemer (indiferent de culoare sau esicher), nu putem miza pe sclipirea Comandantului Suprem de a nu promulga legea, nu ne putem permite sa asteptam castigarea unui viitor proces impotriva Statului.Toate astea sunt valabile intr-o tara normala,condusa de niste politicieni capabili,ceea ce nu este cazul nostru. Din 1990 am tot vazut si simtit respectul si grija ce ne-o poarta mult iubitii si stimatii politicieni. Asa cum fiecare categorie sociala a stiut sa-si ceara si apere drepturile, asa trebuie sa invatam si noi sa facem. Chiar nu suntem in stare sa le aratam gunoaielor ce inseamna MILITAR? Am fost uniti cand eram in uniforma,cazarma,misiuni,aplicatii,tabere,etc.Acum nu mai suntem? Tot noi suntem,dar un pic mai batrani sau mai ruginiti de boli. Sa nu lasam aceste gunoaie politice incompetente si efemere sa-si bata joc de MILITARI.

 22. ELENA says:

  @Valentin
  E buna si pichetarea, dar se poate merge si in plenul camerei (Senat sau C. Deputatilor), la balcon. E permis si, mai mult, acolo am putea fi feriti de eventualele “atacuri” ale civililor. Au reusit actualii guvernanti sa ii porneasca pe cei din alte categorii impotriva rezervistilor militari, incat …. Am ajuns sa ne certam intre prieteni, colegi, rude. Suntem mai dezbinati ca oricand!

 23. Valentin says:

  Ptr.ELENA.
  Este adevarat ca actualii guvernanti si-au pregatit din timp terenul (prin dezinformarea opiniei publice si invrajbirea diverselor categorii sociale) pentru luarea acestor decizii in plan social,invocand criza econimica.Asta a fost nesansa noastra, sa avem niste conducatori incapabili intr-un momentnepotrivit. Daca nu existau premisele ,,crizei”, oare ce inventau gunoaiele astea pentru a distruge si farama de stabilitate a acestei tari? Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne fie FRICA de eventualele reactii,atacuri,etc.ale civililor.Daca noi plecam la lupta demoralizati si cu idei preconcepute, sansele de castig vor fi mult diminuate. O lupta se poate duce (castiga) si in conditii mai nefavorabile. In primul rand trebuie sa luptam pentru respectarea legalitatii si pastrarea demnitatii acestei categorii sociale,celelate lucruri decurgand de la sine.Nu trebuie sa ne fie rusine ca suntem militari,nu trebuie sa ne lasam injositi si umiliti de niste parveniti politici incompetenti si efemeri.Statutul si calitatea de militar nu poate sa-l obtina oricine,trebuiesc indeplinite si respectate anumite criterii;aici e diferenta.Dar,cu toate astea,noi nu suntem uniti.Teoretic suntem reprezentati si aparati de ministerele,institutiile si asociatiile aferente lor, dar practic am fost folositi (in campaniile electorale),umiliti si apoi abandonati.Adevarata forta este in noi,in unitatea si in actiunile noastre,singurul inamic fiind timpul, care trece in defavoarea noastra.

 24. DODY says:

  Ministrul M Ap. N n-are nici un fel de onoare.Daca o avea isi dadea demisia si provoca putin tremur prin guvern.Este omul lui basescu si-i tine hangul.Fiind ministrul armatei de ce nu a participat la parada de la Moscova.dar presedintele?N-au fost invitati sau n-au avut pe unde sa navigheze Marea Neagra fiind lac rusesc.