Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ministrul bulgar al Apărării vrea achiziţie de avioane multirol cu aprobarea Parlamentului

Într-un interviu acordat cotidianului bulgar Monitor, ministrul bulgar al Apărării, Anuy Angelov,  a declarat ca Bulgaria doreşte o competiţie între statele ofertante. Mai mult decât atât, potrivit ministrului, decizia va fi luată de Parlament, devenind si o „decizie politică”.

„Livrarea şi întreţinerea aeronavelor vor fi obiectul unui contract între guverne, iar companiile pot participa în continuare cu propuneri, prin intermediul guvernelor lor. A fost deja formată o echipă de proiect şi vor fi luate în considerare mai multe aspecte, preţul fiind cel mai important. În viitorul apropiat, ar trebui să putem acoperi suma din resursele Ministerului Apărării. Al doilea aspect de luat în considerare este calitatea avioanelor de luptă, iar al treilea este schema de plată propusă, adică dacă va trebui să achităm suma integral sau în rate. Toate aceste aspecte vor fi analizate cu mare atenţie. De asemenea, vom analiza şi opţiunile de întreţinere după expirarea garanţiei”.

“Echipa de proiect include şi experţi financiari, militari şi economici. Discuţiile cu diferite state vor continua, în funcţie de îmbunătăţirea ofertelor lor iniţiale. Nu va exista o licitaţie în sensul participării unor companii, ci mai degrabă statele vor participa. De obicei, atunci când vine vorba despre o licitaţie între companii, sunt întâlnite acte de corupţie”.

Angelov a adăugat că, acum câţiva ani, şi Bulgaria a trimis o cerere de informaţii, dar discuţiile au fost oprite. „Ceea ce oferă ei este un lucru, ceea ce vom accepta noi este cu totul altceva. Problema nu ar trebui să fie dacă ne dorim un parteneriat strategic cu SUA, Franţa sau Suedia. Întrebarea reală este dacă ne putem asuma povara financiară. Vă pot spune sincer că, dacă nu găsim echilibrul între resursele financiare pe care le avem şi ofertele primite, nu vom achiziţiona avioane de luptă noi”.

Ministerul bulgar al Apărării a decis începerea procedurii de achiziţionare a unor noi avioane multirol, solicitînd producătorilor avioanelor F16, Gripen, F18, Eurofighter şi Raphael să trimită informaţii despre eventualele condiţii de achiziţionare.

Resursele de zbor ale avioanelor MiG21 folosite în prezent de armata bulgară expiră în următorul an, iar cele ale avioanele MiG29 – în anul 2015.

Bulgaria este interesată de achiziţionarea a opt avioane de vânătoare, din care două vor fi folosite pentru instruire”. Contractul va conţine însă o clauză pentru achiziţionarea în viitor a încă opt avioane. Ministerul are în vedere atât avioane noi, cât şi aparate folosite. Se aşteaptă ca un contract în această privinţă să fie încheiat spre mijlocul anului 2012. Termenul de livrare va fi 18 luni, în cazul avioanelor noi, şi 30-36 luni, în cazul celor vechi.

SUA au dat de înţeles că preferă să vândă Bulgariei avioane F16 folosite, în timp ce cei de la Gripen susţin că ar putea livra avioane noi, la preţul avioanelor F16 vechi. Oferta de avioane Gripen propusă de Suedia include: o soluţie completă incluzând opt (8) avioane de luptă multirol Gripen C/D, deplin interoperabile cu NATO, care vor fi operaţionale mai mult de 30 de ani; o abordare bazată pe un parteneriat real, în care Bulgaria va intra pe picior de egalitate cu toţi utilizatorii Gripen; posibilitatea unei soluţii flexibile de finanţare directă între guvernele Bulgariei şi Suediei; programe de pregătire a piloţilor şi personalului tehnic de către Forţele Aeriene Suedeze, la care se adaugă pregătire în ţară. În cadrul programului de achiziţie a avioanelor Gripen, SAAB va oferi un pachet de cooperare industrială conform cu cerinţele  Bulgariei.

Şi România a luat decizia de a achiziţiona 24 de avioane F16 second hand, însă decizia adoptată de CSAT şi transmisă de Guvern Parlamentului pentru avizare a fost respinsă de acesta din urmă, motivându-se că decizia fusese deja luată. Cu toate acestea Guvernul român s-a dovedit incapabil de a face achiziţia datorită lipsei fondurilor dar şi a lipsei unei soluţii financiare avantajoase propuse de SUA.

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.