Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, despre scandalul de spionaj cu Moscova

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a recunoscut luni, 30 august, la TVR1 că “scandalul de spionaj”, izbucnit în urmă cu câteva săptămâni la Moscova, implicând un diplomat român, “are legătură cu ce se întâmplă în prezent în R. Moldova şi cu sprijinul pe care România îl acordă coaliţiei aflate la putere”.

La întrebarea realizatorului dacă “incidentul de vară” – cum a numit ministrul acest scandal extrem de mediatizat la Moscova – are legătură cu situaţia actuală din Republica Moldova şi cu sprijinul pe care România îl acordă coaliţiei aflate la putere, Teodor Baconschi a răspuns:”Fără îndoială că are”.

Şeful diplomaţiei române a mai spus că “Rusia e preocupată de scutul antirachetă”, iar în ceea ce priveşte Moldova a vorbit despre o “anxietate” care probabil există la Moscova pe tema “riscului” ca vecinul estic al României să devină o ţară “prea apropiată de UE”.

Fără a nega în nici un moment că în “incidentul de vară” dintre România şi Rusia nu ar fi vorba despre spionaj, ministrul Teodor Baconschi şi-a exprimat regretul că această expulzare a diplomatului român s-a făcut “în lumina reflectoarelor”, şi nu discret, “aşa cum se obişnuieşte între toate statele”.

Pe de altă parte, ministrul a subliniat că România – care a luat decizia de a declara, la rândul său, un diplomat rus persona non grata – a reacţionat în baza dreptului internaţional şi a adăugat că se aşteaptă ca relaţia cu Federaţia Rusă să funcţioneze “pe aceleaşi baze ale dreptului internaţional”.

Ministrul a declarat că, în opinia sa, scandalul de spionaj “nu este de natură să blocheze relaţia cu Rusia”, dar a recunoscut că relaţia cu Moscova a întâmpinat “dificultăţi”.

Sursa: Realitatea

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, despre scandalul de spionaj cu Moscova”

 1. micutzul says:

  Trebuie sa avem impresia ca Putin sta sa se uite in gura lui Baconschi ? Nu il lasa sa spuna ce vrea si nu/l baga in seama decat atunci cand ridica nasul mai sus decat ii da voie. Si atunci cizma ruseasca il calca pe nas…
  Initial rusii au declarat ca romanul spiona in favoarea unor tari membre NATO. Atunci noi de ce am ripostat in nume propriu ? Deocamdata noi am fost prinsi cu mainile in borcanul cu miere rusesc. Si tot noi cu gura mare.
  Cred sincer ca ne batem cu cineva mult prea tare. Este ca si cum pustiul dintr/a patra se ia la harta cu vlajganul dintr/a opta , ramas repetent vreo trei ani. Si pe langa asta mai cred ca rusii ne/ar respecta mult mai mult daca am face o politica externa decenta si inteligenta. Daca moldovenii vor la tara mama sa faca referendum sa vedem…
  Un alt aspect care trebuie luat in considerare si peste care trecem prea usor este imbunatatirea relatiilor ruso / germane. De curand Germania a fost invitata sa participe la finantarea gazoductelor rusesti.Si vor mai produce pentru Moscova trenuri in valoare de vreo 2.2 miliarde euro, vor instala centrale eoliene…fara numar, vor investi miliarde in proiectul Sokolov, un Silicon Valey rusesc…. Orice am face baietii tari stau in prima banca.
  Noi stam mai in spate si facem ce am invatat de 20 de ani . Sa incercam sa copiem, sa trisam….Halal politica externa. Oare numirea minstrului de externe are vreo legatura cu numarul mare de votanti ( Yesmani) de la Paris ? Hm…