Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ministrul rus al Apărării în vizită secretă la trupele ruse din Transnistria

Transnistria - un cap de pod al intereselor Federatiei Ruse

În cursul zilei de 12 aprilie, ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, şi generalul colonel Evgheni Evnevici – fostul comandant al Armatei a 14-a -, au inspectat unităţile militare şi obiectivele Grupului Operativ al Forţelor ruse dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Vizita desfăşurată în secret, a atras reacţia dezaprobatoare a oficialilor de la Chişinău care au cerut explicaţii autorităţilor ruse.

În urma solicitărilor de explicaţii, Ministerul rus al Apărării a fost nevoit să confirme într-un comunicat de presă că ministrului rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a efectuat o vizită de lucru în regiune. În cadrul comunicatului, se menţionează că Serdiukov a inspectat unităţile militare şi obiectivele Grupului Operativ al Forţelor ruse dislocate în regiune. De asemenea, se spune că oficialul rus a făcut cunoştinţă cu pregătirea militară a unităţilor Grupului Operativ şi condiţiile de viaţă cotidiană a personalului militar.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi-a exprimat, vineri, profunda nedumerire în legătură cu vizita neanunţată în regiunea transnistreană întreprinsă de către ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, fără coordonarea prealabilă cu auutorităţile Republicii Moldova.

Însărcinatul cu afaceri al Federaţiei Ruse în Republica Moldova a fost convocat, la 12 aprilie, la MAEIE, pentru a i se atrage atenţia asupra caracterului inadmisibil al acestei acţiuni, care trezeşte mai multe semne de întrebare atât referitor la scopul vizitei respective, cât şi la eventualul impact al unor asemenea gesturi asupra relaţiilor bilaterale moldo-ruse.
Totodată, MAEIE a transmis în adresa Ambasadei Federaţiei Ruse o notă verbală prin care au fost solicitate clarificările de rigoare, relatează Unimedia.

Subiectul a fost abordat, în cadrul plenului Parlamentului. “Este un caz ieşit de comun, din punctul meu de vedere. Republica Moldova trebuie să reacţioneze cu promptitudine, dacă se consideră că este putere de stat în ţara asta. Este o sfidare, un gest absolut neprietenesc faţă de Republica Moldova. Nicidecum nu se înscrie în parteneriatul strategic, anunţat de actuala guvernare în raport cu Federaţia Rusă”, a declarat deputatul independent Mihai Godea.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi-a exprimat nedumerirea faţă de vizita ministrului rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, la Tiraspol, scrie Publika.md. Lupu este de părere că, oficialul rus trebuia să vină la Chişinău şi să urmeze rigorile protocolare. “Nu cred ca este normal ca ministrul rus al Apărării să vină doar în Trasnistria. Deoarece nu este vorba de o persoană privată şi nici de o vizită la fel, privată, sau de familie”, a precizat preşedintele Legislativului. Totodată, Marian Lupu, a declarat că aşteaptă informaţii de la Ministerul de Externe privind scopul, obiectivele şi statutul acestei “vizite-fulger” a lui Serdiukov. “Pozitia mea de preşedinte al Parlamentului mă obligă să cunosc mult mai multe decât ceilalţi. La nivel de fapt, am fost informat despre vizita acestuia. Acum sunt în aşteptare a tuturor detaliilor care îmi vor fi oferite de Ministerul de Externe”, a punctat Lupu.

În perioada 16-18 aprilie, reprezentantul special al Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin, se va afla la Chişinău şi Tiraspol.

sursa: NewsIn

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.