Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Mişcarea sindicală a militarilor în rezervă şi retragere se scindează?

Se pare că mişcarea sindicală a militarilor în rezervă şi retragere se scindează. Aceasta ar fi concluzia ce se desprinde din reacţia avută de Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR) “Alexandru Ioan Cuza”, provenite din Ministerul Apărării Naţionale. Potrivit AGERPRES, ANCMRR se delimitează de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) şi cere membrilor săi să nu participe la mitingul din 24 ianuarie.

ANCMRR apreciază că declaraţia ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, referitoare la pensiile militare este “justificată, temeinic documentată, lămuritoare şi corespunzătoare speranţelor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, a pensionarilor militari”.

Potrivit unui comunicat transmis către AGERPRES, preşedintele ANCMRR, general (r) prof. univ. Mihai Iliescu, declară că ANCMRR se delimitează de SCMD, “deşi în esenţă asociaţiile (…) au acelaşi scop – apărarea intereselor celor pe care îi reprezintă – în prezent, pensiile militare de stat”, asociaţia “nu poate fi de acord cu metodele de luptă ale acestuia: dezbateri nesfârşite la diferitele posturi de televiziune cu atacuri directe la instituţiile statului, organizarea de proteste stradale, acţiuni care duc la denigrarea hainei militare şi a armatei. ANCMRR a adoptat un limbaj civilizat în relaţiile cu toţi reprezentaţii statului (…) şi demersurile noastre au fost în respectul legii pentru apărarea drepturilor pensionarilor militari”.

Asociaţia recomandă tuturor membrilor său să nu participe, pe 24 ianuarie, la marşul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, şi să nu uite niciun moment deviza “Patrie, Onoare, Demnitate”.
“Să nu uităm că suntem militari şi că educaţia dobândită de-a lungul anilor petrecuţi în oştire ne obligă la un comportament demn şi civilizat. Nu putem terfeli onoarea de militari şi să ne înjosim în faţa poporului român (vezi recentele incidente de la Constanţa), suportând intervenţii în forţă asupra calităţii de Militar al Armatei Române. Avem încredere în demersurile noastre şi în asigurarea dată de ministrul Apărării Naţionale că dreptatea va triumfa în România, îndreptăţind astfel speranţele tuturor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ale tuturor pensionarilor militari”, adaugă comunicatul semnat de general (r) prof. univ. Mihai Iliescu.

În paralel, SCMD a lansat un comunicat refritor la activitatile din 24.01.2011. În comunicat se arată următoarele:

“Pentru 24 ianuarie, SCMD preconizeaza actiuni identice in toate orasele resedinta de judet si in Bucuresti.

In resedintele de judet participantii se vor strange in fata prefecturii si vor depune doua somatii catre Presedinte si catre Guvern.

Vom cere ca Puterea sa-si respecte propria minciuna si ca pensiile celor parte in proces sa nu fie recalculate. Deci in luna februarie sa ne vina pensiile intregi plus restantele din luna ianuarie. In acelasi timp vom cere ca cei ale caror pensii au crescut sa ramana in noul cuantum. Pentru ca sunt tot bun dobandit. Vom cere Puterii restituirea statutului de militar, inclusiv reutilizarea gradului in rezerva pe taloanele de pensii. Vom cere abrogarea Legii 119/2010 si abrogarea prevederilor referitoare la militari din Legea 263/2010″.


Notă: Dictonul “Divide et impera” este cât se poate de actual. Aceasta, referindu-ne la atitudinile diferite adoptate de cele două asociaţii: ANCMRR şi SCMD, faţă de situaţia creată cu recalcularea pensiilor militare şi combinată cu manipularea realizată de cei aflaţi la guvernare. Pe o poziţie, nu tocmai favorabilă, a început să se situeze în ultima perioadă societatea civilă (vis-a-vis de pensionarii militari). Aceasta, în condiţiile în care au fost făcute publice pensiile militarilor, şi, înevitabil, cei din civilie au purces la comparatii.  Nu odată, s-a vehiculat în mass-media că, până şi pensiile de 741 de lei (ale civililor) au fost impozitate în luna ianuarie cu 5,5%.

Ori, atunci când mulţi pensionari civili s-au poziţionat  în această grupă, un militar care a avut pensia 1500 -2000 de lei apare în ochii celor dintâi menţionaţi ca un “nabab”, chiar ca unul cu o “pensie nesimţită”. Iar decizia celor de la ANCMRR, de a se delimita de acţiunile celor de la SCMD, este de asemenea, un semnal extrem de prost…
Sursa: AGERPRES, comunicat ANCMRR, comunicat SCMD

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

55 Responses to “Mişcarea sindicală a militarilor în rezervă şi retragere se scindează?”

 1. Croma says:

  REIAU POSTAREA ANTERIOARA, blocata la postare….sau poate ca a fost doar o problema th

  Filiala ANCMRR Sector 5 (MApN), nu a pus niciodata botul la imbecilitatile debitate de ANCMRR central, condus, inca (pentru putin timp) de tovarasul A S I S T A T mihai iliescu . Acesti tovarasi……….centrali, au facut baloane, cand au vazut ca in sentinta ICCJ din 07 ianuarie 2011, alaturi de cei 6 camarazi de la CLUJ, este parte intregul SCMD, precum si Filiala ANCMRR Sector 5 (MApN)

  Pentru armashul si akord75:………..cantati la alta masa…….baieti !?!?!?….

 2. nelu asistatu says:

  unitate si nu dezbinare

 3. sindicalistul derutat says:

  Rog marii specialisti in domeniu sa raspunda la patru intrebari simple:
  1. Din ce functii militare au fost disponibilizati Dogaru,Pricina,Monac, Abraham Popescu Mihail, Chelaru Mircea, Baetelu Vasile si toti galagiosii teleasti ?
  2. Ce criterii legale indeplinesc cei in retragere ca sa poata fi membri ai SCMD?
  3. Care sunt maretele realizari, finalizate, in justitie ale SCMD in afara de “parte intervenienta”?
  4. Din pura curiozitate unde sunt cele doua reprezentante ale sexului frumos din conducerea sindicatului? Le-au alungat misoginii sau au fit de a fi partase la marile ambitii politice ale “celui de al doile mare tribun al neamului?

 4. cocorul says:

  A inceput sa le pese portocaliilor de miscarea sindicala militara. Nu va lasati dezbinati baieti. Unitate mai mult ca oricand. Mi-as dori ca aceasta miscare sindicala sa fie o forta in societatea romaneasca. Sa participam cu proiecte pentru dezvoltarea societatii. Cred ca suntem printre cei mai buni si mai corecti cetateni pe care ii are tara noastra.

 5. PANI HACITIN says:

  Va certati de pomana, o armata nationala este reflectarea in oglinda a societatii din care provine si in acelasi timp un organ cu o complexitate organizationala aparte si o functionalitate specifica. A caracteriza o organizatie functionala complexa doar din auzite, sub imperiul frustrarilor sau doar dupa secventele pe care cineva apropiat le surprinde fugitiv, intr-un anumit moment al vietii si activitatii, este o idiotenie (asertiunea nu-mi apartine dar tin foarte mult la ea). Astazi ati manifesta frustrarile datorate propriei incompetente este o moda, se poarta si inca cu gura mare, dovada d-l GUSA si nu numai…………..Domnule BOC, militarii nu au avut salarii, pentru ca acum sa vina unul ca tine si sa calculeze cat a fost contributia din salariile respective ! Militarii au avut SOLDA, un fel de cumul de mici salarii in functie de grad, comanda, functie, performante, etc. Contributivitatea militarilor domnule BOC este VIATA ! Daca va amintiti cumva juramantul militar spunea printre altele : … ”jur sa-mi dau viata pentru a apara pamantul stramosesc…” Contributivitatea pentru militari, d-le BOC este sangele . .Amintiti-va uitucilor : …”jur sa nu-mi precupetesc sangele …” CUM calculati d-le BOC Contributivitatea din valorile respective ? Se compara d-lor incompetenti – sangele si viata cu banii si prostia cu care ati contribuit voi ? STUPIDITATEA SI INVIDIA NE FAC VIATA AMARA TUTUROR….AMARA…..AMARA……