Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Misiune de suflet pentru “Spartan”-urile româneşti

Aeronava care a transportat Stindardul Liturgic al lui Stefan cel Mare la Chisinau si echipajul acesteia impreuna cu jurnalisti romani la BIAF, Plovdiv, Bulgaria 3 septembrie 2011 foto Infomondo Militar

Poate nu pare spectaculos şi poate e şi mai puţin milităros să execuţi o misiune de transport aerian a unor obiecte care nu fac parte din inventarul militar. Însă atunci când este vorba de a transporta “Stindardul Liturgic al lui Ştefan ce Mare” la Chişinău, atunci misiunea devine una de importanţă deosebită, mai ales prin încărcătura spirituală ce o caracterizează.

Misiunea transportării, în luna august, la Chişinău a preţiosului obiect a revenit unei aeronave de tipul C-27 J Spartan aparţinând Flotilei 90 Transport Aerian. Se realiza astfel un arc simbolic peste timp, militarii români fiind chemaţi să ducă fraţilor – vremelnic despărţiţi din trupul Ţării –  Stindardul marelui voievod.

Transportarea Stindardului Liturgic al lui Ştefan cel Mare –  care are brodată pe el rugăciunea adresată de voievod Marelui Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă – a creat premisa deschiderii unei expoziţii inedite la Chişinău. Expoziţia “Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare” s-a bucurat de un uriaş succes de public, fiind – cu peste 20.000 de persoane care i-au trecut pragul – cea mai vizitată expoziţie realizată în ultimele decenii la Chişinău.

Azi, 12 septembrie, o altă aeronavă C-27J Spartan a decolat spre Chşinău cu misiunea aducerii acasă a Stindardului Liturgic.

Astfel cu modesta sa contribuţie şi Armata Română, discret, dar decisiv, a pus umărul la realizarea unui vis al multor români de dincolo de Prut: acela de a avea, măcar pentru câteva zile, preţiosul obiect ce a aparţinut lui Ştefan cel Mare.

Simbolic, putem spune că, Stindardul Liturgic al lui Ştefan cel Mare se va întoarce acasă, la Muzeul Naţional de Istorie a României, adus fiind de vrednicii urmaşi ai oştenilor Marelui Voievod.

Raul Dăncuţă, Infomondo Militar

Date despre Stindardul Liturgic al lui Ştefan cel Mare

Stindardului liturgic a fost făurit din porunca marelui voievod Ştefan cel Mare în anul 7008 de la facerea lumii, anul al 43-lea al domniei acestuia, respectiv anul 1500.

Exponatul este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea, care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare. Iconografia şi încadrarea cronologică a piesei au creat iniţial confuzia că ar fi vorba despre un steag de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, dar absenţa stemei Moldovei, caracteristică stindardelor militare, nu susţine ipoteza amintită. Steagul liturgic are dimensiunile de 1,24 metri x 0,95 metri. Steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare a fost creat de călugări, timp de patru luni, între 1 ianuarie și 11 aprilie 1500.

Broderia îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe aşezat pe un tron, având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. Pe steag sunt brodate două inscripţii – una în limba slavonă, cu o rugăciune a domnitorului Ştefan cel Mare către Sfântul Gheorghe, şi alta în limba greacă.

Iată textul complet al rugăciunii:

„O răbdătorule de patimi şi purtătorule de biruinţă, Mare Gheorghe, întru necazuri şi năpaste iute mijlocitorule şi fierbinte ajutătorule, celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi această rugăciune, a smeritului tău rob, a Domnului Ioan Ştefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldoveneşti, păzeşte-l pe el nevătămat în veacul acesta şi în cel ce vas ă fie, prin rugăciunile noastre ale închinătorilor tăi, ca să te slăvim în veci, amin. Şi s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui 43″.

Acest steag reprezintă una dintre foarte puţinele piese de broderie bizantină târzie din secolele XIV-XV, care mai există, în prezent, la nivel mondial. Valoarea steagului liturgic al domnitorului Ştefan cel Mare a fost estimată la 7,5 milioane de euro.

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Misiune de suflet pentru “Spartan”-urile româneşti”

  1. Bure Bista says:

    Bravo Armata Romana.

    Credeam ca doar Oprea lucreaza acolo.