Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Misiunea de poliţie aeriană în spaţiul aerian al României va fi asigurată de avioane NATO

Preşedintele României, Traian Băsescu - foto Preşedinţia României

Preşedintele României, Traian Băsescu – foto Preşedinţia României

După cum era de aşteptat, parte din misiunile de poliţie aeriană deasupra teritoriului României vor fi asigurate de avioane aparţinând NATO.

Anunţul a fost făcut, voalat, de către Preşedintele României, la finalul şedinţei CSAT din 3 septembrie 2014.

“Deci am avut o scurtă şedinţă CSAT pentru clarificarea a două probleme. Una era legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României – sigur, prin rotaţie şi nu toate odată. Este vorba de aeronave de luptă care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aviaţia română, să asigure poliţia aeriană, ceea ce înseamnă că, dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici, personal de întreţinere a aeronavelor care să asigure funcţionarea aeronavelor de luptă ale aliaţilor din NATO pentru asigurarea poliţiei aeriene în teritoriul sau în spaţiul de responsabilitate al României. A fost adoptată această hotărâre, deci vom comunica la NATO aprobarea noastră pentru prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România şi în spaţiul aerian împreună cu personalul de deservire,” a anunţat Preşedintele Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă convocată la Palatul Cotroceni după desfăşurarea şedinţei CSAT.

Decizia dislocării unor avioane NATO în România – parte, acoperită de situaţia din Ucraina – vine ca urmare a scăderii dramatice a capacităţii de luptă a aviaţiei române care nu a fost înzestrată cu avioane cu resursă de zbor suficientă pentru orice tip de misiune.

Ca urmare, chiar dacă Preşedinţia invocă situaţia din Ucraina pentru prezenţa pe teritoriul României a avioanelor NATO, este evident că aceste avioane vin să asigure doar minim de misiuni, nu să reprezinte o forţă de descurajare. Cu câteva avioane nu faci descurajare, chiar dacă politic ni se induce acest lucru. Dacă nu s-ar cunoaşte situaţia aviaţiei române ar fi şi credibil.

Rămâne de văzut dacă statul român va plăti acest serviciu, (de poliţie aeriană n.r.) obligatoriu pentru orice stat NATO.

Interesant e faptul că situaţia din Ucraina nu a dus la urgentarea derulării contractului de achiziţie a celor 12 avioane F-16 second hand şi nici nu a determinat punerea la dispoziţia aviaţiei române a unor avioane F-16 de către aliaţii americani pentru  devansarea pregătirii piloţilor români.

Acum se vede cel mai bine lipsa de coerenţă în stabilirea priorităţilor în programele de înzestrare, dar mai ales incapacitatea decidenţilor de a înţelege evoluţiile în planul securităţii.

RD, InfoMondo Militar

sursa: Departamentul de Comunicare Publică al Preşedinţiei României

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “Misiunea de poliţie aeriană în spaţiul aerian al României va fi asigurată de avioane NATO”

 1. Bure Bista says:

  In curand nr avioanelor NATO va creste pt ca vor iesi din functionare si alte MiG-uri

 2. De ce nu si tancuri, transcportoare, hanvee, si vreo 30 de divizii mutate din Nemtia in Romania. De ce sa nu devina si Romania o tinta a peste 500 de bombe nucleare rusesti, ca tot ne caram de la Cotroceni la Brusselles in funtie de conducere la Consiliul Europei.Ori cand ungurii folosesc cele mai mestesugite periute pentru Kremlin si Putin, este … normal ca noi sa-i amenintam pe rusi cu bataia, ca doar i-am batut si la cotu donului si la Leningrad.Ce noi dupa georgefia lui Bula nu ne invecinam cu statul Ilinois si Washington? Unii consuma securitatea Romaniei pe termen lung, iar poporu va plati factura.

 3. Imperialismul si neocolonialismul vor o reipartire a lumii in noi sfere de influenta. Atunci cand dusmanul de clasa din Anglia, Germania, USA, Canada, Olanda si-au dat mana in inpartirea fostului bloc comunist in felii dominate de satrapi corupti fideli cauzei, teoria lui Marx si Enghels este dovedita. Capitalismul va invinge Comunismul cand p face plopu pere si rachita micsunele, cand o face sulla unghie, atunci si nici atunci. Da genetica a demonstrat ca se pot face minuni.Oricum rusii nu mai mananca bors, nici nu mai importa legume si fructe, ci specialitati chinezesti.Nici gaze si petrol nu vor mai vinde UE ci direct principalelor puteri economice valide din Asia: China, Japonia, Malezia, Taiwan, Coreea, Vietnam,etc.

 4. Pai cine a milduit industria de aparare, printre care si cea de avioane multiroll, sa rapsunda si de politia aeriana. Pai daca in primul razboi, si al doilea, noi puteam prin forte proprii, in al treilea, e bine sa platim la altii sa ne apere cerul fostei patrii. Ca orcum pilotii nostri militari sunt in rezerva de mult. Sraca tara bogata.

 5. Karadeniz says:

  Dacă facem o comparație cu personalul dislocat pentru cele 6 avioane F18 canadiene, rezultă, din spusele președintelui, că avioanele de luptă ale NATO ce vor fi dislocate în România vor fi tot vreo șase.
  E greu de presupus că NATO va suplimenta cu alte avioane. Americanii au de lucru aerian foarte mult îm Irak unde cei 8 ani se pare că nu au fost suficienți pentru a schimba această țară.
  Țarile NATO din UE trebuie să facă poliție aeriană și pentru țările baltice.

 6. Cronicar says:

  Dacă era un președinte responsabil, cumpăra câte 2 avioane pe an, iar în 10 ani de mandat aveam 20 de avioane moderne. Un ratat cu gura mare, de două ori suspendat și o dată demis de drept de 7,4 milioane de cetățeni. Am ajuns de râsul lumii.

 7. Lunetistu' says:

  La aşa conducător…
  Plătim pentru a-i asigura măreţului conducător un viitor luminos… “Departe, în zare, un petic de cer…” Păcat că acest popor nu se trezeşte.
  Dacă nu furau aveam avioane!
  “Este timpul, dacă vrem să dăm o şansă Ucrainei să-şi continue drumul spre UE, trebuie să acţionăm la fel ca Federaţia Rusă. Adică să le punem la dispoziţie orice mijloace care îi pot ajuta”, a spus Băsescu.
  Apropos, cărăuş va fi şantajistul Mircea Băsescu? Poate le face un “fragrant”… Ha, ha, ha.

 8. Voinicel..!! says:

  ..in 10 ani de ..domnie …0 avioane de lupta ! asta da comandant suprem……!!!!

 9. Cornel says:

  Ar trebui ca serviciile să-i facă un amar de bine si să-l trimită …… la balamuc, că ne face de tot ..

  comentariu oprit de la publicare datorita limbajului folosit

 10. :MPb;ilkuyjthgs secretar

 11. Voinicel..!! says:

  Dati liber lu RH + …..E bine sa mai zambim sau sa radem in hohote ….FREE..RH +

 12. firicel says:

  Eu cred ca Putin rade si cu spatele .. ca sa nu scriu altfel …
  Parca spumeau ca sunt pregatiti sa apere tara ….
  Dupa ce au facut din armata … ma amir ca au asa un tupeu … sa sustina asemenea ineptii …

 13. Karadeniz says:

  @ Voinicel
  Dupa cum vezi Rrom Hasisul e prezent cu alt nickname. chiar daca se straduieste sa-si schimbe stilul anumite tipare il tradeaza.

 14. Un Suhoi dileste cele 4 F-uri dintr-un foc, de la vreo 45 de Km, adica nici nu trebuie sa traverseze frontiera. Pac, pac, patru rachete si gata cu politia lui peste.Pentru specialisti, depunem ca in 1956, in Romania erau 1200 de avioane cu reactie, acuma suntem desoperti. Ori daca eram lasati in pace, marac aveam vreo 120 de avioane IAR 93, 99, si 105. Basta bombardiere si rachete de croaziera. Da asa, suntem la mila publica.

 15. Voinicel..!! says:

  Este clar ..fara RH=…viata e pustiu ..aici …free RH+…..

 16. indisciplinatu says:

  Acum vreo 7-8 ani imi aduc aminte ca Romania primise si acceptase misiunea de Politie aeriana asupra statelor baltice cu amaratele alea de Mig Lancer si acum basescu isi permite -a cata oara- nesimtirea si golaneala sa faca un asemenea anunt ca pe o mare victorie….e rusinos, trist si mai ales ingrijorator ce ni se intampla.
  Acest tradator incompetent si neobrazat, sa faca bine sa taca. Acest “antihrist” ne va baga in rahat si mai mult in lunile urmatoare numai de dragul lui si al neamului sau de imbuibati carora nu le mai ajung averile stranse in acesti 10 ani de groaza pentru aceasta tara.
  Iar despre acesti mari luptatori antibasisti gen Ponta&Co plus Parlamentul, care este plin de incompetenti, am cuvinte de maxima “lauda”. Rusinee bai acestia!!! Sunteti demni de furci, coase si topoare!!!!….

 17. gigi says:

  comentariu retinut d ela publicare datorita limbajului folosit