Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Misiunea FMI şi scrisoarea de intenţie pentru achiziţia de F16

Conform planificării, neplanificate specifice guvernului Boc, perioada de evaluare ce o intreprinde noua misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se suprapune cu ultimul termen până la care guvernul poate transmite scrisoarea de intenţie/acceptanţă către guvernul SUA pentru achiziţionarea celor 24 de avioane F16 second hand.

Mai precis, conform RADOR, achiziţionarea aeronavelor de luptă multirol F16 de către România urmează să fie decisă până la 3 august. Deşi oferta făcută de Statele Unite a expirat la 3 iunie, termenul a fost prelungit până la începutul lui august, perioadă în care, în principiu, Ministerul Apărării urmează să trimită scrisoarea de intenţie şi să transfere prima tranşă de 750 de milioane de dolari în vederea achiziţiei.

Pe de altă parte misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, se află în România, în perioada 26 iulie – 4 august, pentru a încheia cea de-a cincea evaluare a îndeplinirii de către România a acordului stand-by, semnat în mai 2009.

Tot în aceste zile, la Bucureşti este prezentă şi o misiune a Comisiei Europene.

Misiunea FMI va avea ca obiective analizarea rectificării bugetului pe 2010, discutarea bugetului pe 2011 şi trecerea în revistă a politicilor fiscale şi monetare,potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.

În funcţie de încheierea celei de-a cincea evaluări a acordului stand-by cu România, s-ar putea decide eliberarea celei de a şasea tranşe – aproape 900 de milioane de euro. Banii vor fi viraţi la două zile lucrătoare după aprobarea de către Board-ul Executiv al FMI, în septembrie.

Până în prezent, România a primit 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Rămâne de văzut cum va negocia România această delicată situaţie. Luăm bani de la FMi şi achiziţionăm avioane americane vechi fără a avea parte de offset sau mai amânăm încă odată (oare pentru a câta oară?!) această achiziţie. Oricum Preşedintele s-a exprimat tranşant că banii de la FMi trebuie luaţi pentru dezvoltare. Nu a spus pentru dezvoltarea cui. Poate s-a referit la Lockheed Martin! Cine ştie?

sursa: Adevărul, RADOR

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.